Депутатите решават окончателно какви ще са им заплатите

Първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт
48
Депутатите решават окончателно какви ще са им заплатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите ще гласуват Правилника за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. В седмичната проектопрограма не е насрочена процедура за избор на премиер, структура и състав на Министерския съвет, информира БНР.

Предвиден е обаче първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт - в първия четвъртък на месеца, както е по новите правила за работата на парламента.

За днес е предвидено обсъждане на два проекта на решения - единият, внесен от ГЕРБ, е за създаване на временна комисия, която да изясни факти и обстоятелства за прилагане на специални разузнавателни средства от МВР в предизборната кампания.

Другият проект е внесен от „Демократична България“ и предвижда изслушване на главния прокурор Иван Гешев и изискване за внасяне на доклад от главния обвинител за прилагането на Закона за защитените свидетели за последната година.

Депутатите ще решават дали да бъде създадена временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона „Магнитски“. Тя е по предложение на „Демократична България“.

Депутатите ще приемат Правилника си за работа, който предвижда създаването на нови постоянни комисии - едно от предложенията е да има комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, а към комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се предвижда създаване на подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Предвижда се отделна комисия по туризъм и отделна за българите в чужбина. Част от новите правила предвиждат намаляване на транспортните привилегии на депутатите и осветляване на парите на нещатните сътрудници. Все още не е ясно дали в пленарната зала ще се подложи на гласуване идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Обект на обсъждане ще бъде намаляване на депутатските заплати. Вчера ресорната временна комисия отхвърли предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 2 години
От тук насетне до живот няма да гласувам.Ние не ги пращаме там да ни ограбват,а да направят нещо за нас-малко да живеем,да се почувстваме хора ,а не рая за данъци.
39
0
 
1
 
! Отговори
МОН да к.у.р преди 2 години
Излезте да гласувате,от вас зависи съдбата на България и народа,е и кой печели ,тез дето са народни представители,а за мен кво,един дърт. Другия път ме хванете за ,к.у.рО.
38
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
2 минимални работни заплати и безплатни депутатски кюфтета
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо!!!Славчо!!! Така ли се отблагодари на Народа,който ти гласува доверие.Защо не решавате какви ще са заплатите на хората които ви изкарват заплатите???ПОЗОР
36
0
 
3
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Див селски популизъм! Миналото НС ги качиха, сега щели да ги намаляват! Те се канят да работят ли , или да паразитстват там, че не им трябвали пари! Това значи ,че приходите им идват само от далавери, а не от заплати!
35
0
 
6
 
! Отговори
корекция след избори преди 2 години
От1 юли ще увеличим НЕ пенсийте а заплатите на депутатите.
34
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 2 години
естествено точка 1 от първото заседание е заплатата нема други по неотложни проблемикато се реши следва малка ваканцийка а другото мое да почека така де да не е заек да избега
33
0
 
2
 
! Отговори
и тук идва въпрос преди 2 години
Кое повече би ви зарадвало?-да се намалят на депутатите заплатитеили да се увеличи вашата?
32
0
 
1
 
! Отговори
стига мизерии преди 2 години
не е важно да се намалят на някой а заплатите, а да се увеличат на всички останали.Инак нищо не се постига освен популистки глупости
31
0
 
5
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Ще има ли комисия за обществените тоалетни. Там са нужни най-много комисари, че всичко е станало на киньефф - от устието на Тимок до Вейката и от Шабла до Връшка *** по средата е една индийска клоака. Хубава страна, която държавата превръща бавно, но сигурно в гето, в което все едно живеят индийски *** от Бангладеш с турски имена с албански навици.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно колко получават депутатите, а какво получава народа и как живее. Ако народа е добре да получават колкото си искат.
29
0
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Цинично е бедните български пенсионери да гласуват за народни представители, защото гласуват за кои да получават(без добавките за участие в комисии) около 15-20 пъти повече спрямо техните пенсии,а като се прибавят и добавките излиза,че един такъв пенсионер ще вземе една такава заплата,но в продължение на две години.Цинично е да се гласува от тях и за евродепутати,на които възнаграждението е равно на около сто и десет техни пенсии,или една евродепутатска заплата ще се получи за 10-12 години.
28
0
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Тия трябва да бъдат ръскани с огън и оставяни да мърдат дълго дълго. Това не са българи ,а банда от малцинственни napазutu, внедрени във всички до една партии и коалиции. Алчни,крадлви,груби,невъзпитани,арогантни,преяли и все гладни...Републикански криминали !
27
2
 
7
 
! Отговори
Бисмутина преди 2 години
Да си депутат ,означава много пари . Да не са луди да се откажат от заплатите си! МаяМа само се изсилва ,но отлично знае ,че няма да мине това за заплатите. Само ,,буря в чаша вода,, и да трупа ,,активи ,,че нещо мисли . Ама мислете за народа ,не за себе си.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много комисии, много нещо, то до като се уточнят становищата на всички тези комисии и подкомисии, ще преминем в друга епоха
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Председателката каза че Манолова, ме разбирала от заплати )не можело да ги намалят ,a на тая пък разбирала )
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските не са ли задължителни вече в затворени пространства особено при събирането на много хора?
23
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
махаите 5 зам председатели на нс намалете заплатите колите мотаенето попровинцията всеки си има кола и да я ползва нея а в софия на колело да се махаохраната на всички при бившите президенти има много за орязване
22
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Нищо няма да променят със заплатите и привилегии. Ще остане по старому. Защо заседават в старата сграда след милиони хвърлени за нова, загадка.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става с правителството? Ще имаме ли такова или не? Новинките хванаха ли се за гушките или чакат да се пооядат, да ги поналеят, че да има къде да се ловят?