Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната

Даниел Смилов: Първо ще се смеем, после ще плачем
131
Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната
Снимка: БГНЕС

Може би  първо ще се смеем, после ще плачем, каза пред БНР политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов за предложения от ИТН проект на кабинет.

Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.

Още по темата

Според Смилов ИТН цели да управлява с плаващи мнозинства.

„Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание“, каза той.

В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов.

„Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики“, посочи политологът.

Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.

Даниел Смилов вижда три варианта и е на мнение, че не бива да изключваме нови избори.

Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.

Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.

Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов.

„Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи“, каза  той.
Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни, коментира доц. Смилов.

„Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса“, добави той.

В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЙ КОКОШКА, ОЙ КОКОШКА,В ПАРЛАМЕНТА КУДКУДЯК,ОЙ КОКОШКА, ОЙ КОКОШКА,В ПАРЛАМЕНТА КУДКУДЯК ...
89
1
 
0
 
! Отговори
ТАТЯНА ДОНЧЕВА преди 2 години
СЕ ЧУДИ НА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ИТН "САМО НИЕ ЩЕ СМЕ ВАЖНИ..", ДЕКЛАРИРАНА В ЕДНА ОТ ПЕСНИТЕ НА ЧАЛГА-ТАЙМ, КОЯТО Е И КРЕДО НА ПГ на ИТН, А ВСИЧКИ ДРУГИ ДА СЕ СЪГЛАСЯВАТ... Г-ЖО ДОНЧЕВА ИМАТЕ ИЗБОР ПЪРВИЯТ - "ДА ВИЕ СТЕ ..." И ВТОРИЯТ - ДА ГИ ОБРАБОТИТЕ НА ЗАДНА ПРАШКА... ИЗБОРЪТ Е ВАШ!!!
88
0
 
4
 
! Отговори
N преди 2 години
Само му прочетете визитката на този т.н. доцент, Директор на център за либерални стратегии. *** във всяка своя гънка, такива могат да си дърдорят колкото искат, няма дфа им се получат тук нещата, за справка Унгария.
87
1
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Държавни служители на България са настройвали други държавни служители против мен ! А защо така ?Какъв е проблема ?Някои хора искат аз да нямам приятелка, любов, много пари и като цяло хубав живот ! Защо ?Тва не е нормално !
86
1
 
6
 
! Отговори
ЦЕУ преди 2 години
Либералните стратегии включват 1) промяна на половата ориентация при завършено начално образование, 2) Забрана на културни перформанси, в които ромите и цветнокожите са недорепрезентирани, 3) Приватизиране на структуроопределящите министерства, 4) Замяна на външния дълг срещу Брейди облигации.
85
5
 
3
 
! Отговори
Народът преди 2 години
Искаме си ГРОБ, искаме си ГРОБ, искаме да сме най-бедни на света! Искаме си ГРОБ, искаме си БРОБ... искаме да сме трето качество на света.... Искаме си ГРОБ, искаме си ГРОБ, искаме още поне 10 години да сме аутсайдерите на света!!!!
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 117: Щом така искаш, може да приемеш, че за долната говоря, с други думи за скопяването ти говоря. Защото ти горна кратуна нямаш, липсва ти по рождение, гербераст!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще "оправят " Македония след президентските избори и това ще е .
82
1
 
3
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
За долната говориш? Да, малко.. ...отгоре по средата, както знаеш...
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стани да седна !!!
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Внимавайте, под "Промяната": Под промяна се има предвид промяна на вдлъбната ти герберската кратуна!
79
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност няма да е на правтелство на прояната, защото българинът промяна НЕ ИСКА. Той си иска ГРОБ, ГРОБ и пак ГРОБ, завинаги и во веки веков НА ДЪНОТО НА ЕС!!!
78
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тези кандидат-министри май са избирани като в онзи виц: Питали Вуте какво може да прави. -Мога да кОпам. -А какво още можеш? -Мога и да не кОпам.
77
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПЛАТЕНИ ПЛЕШИВИ ПОЛИТОЛОЗИ КОЛКОТО ИСКАШ!!! ЩОТО НА ГЕРБ И РАДЕВ СИГУРНО Е НА ПРОМЯНАТА :D
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требва да знае Славчо, че българина е претърпял всекакви катаклизми, иска си соца и да мързелува, писнало му е да слугува :))) Разбира се всички сте виждали как 10 челяка гледат един ***, който копа нещо, тъй че да си направят сметката :)))))
75
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Българин Кефят те защото още не си им сърбал попарата.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те нямат министри, примолили са се на някои да заемат празните министерства за които уж експертите нямат никакъв ценз както на образованието примерно.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган ще мине под наше управление, не ние под негово, слабо ни познаваш, турски ахмак. Кога ще почнете да си плащате дълговете?
72
8
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Ако го гласуват , за 6 месеца ще стане стабилно!
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, имаш малка грешка -- първо ще се смеем, после ти ще плачеш. Окей?