Окончателно: Депутатите не намалиха заплатите си

Бюджетът поема и разходите им за самолетни билети
Обновена: 5 авг 2021 18:23 | 5 авг 2021 16:22, Камелия Цветанова
146
Окончателно: Депутатите не намалиха заплатите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите няма да си намаляват основните заплати и те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Парламентът прие окончателно правилника си за работа, предаде БТА.

Предложението на Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!"/ИБГНИ/ основното възнаграждение на депутатите да бъде намалено на една средна за страната заплата беше подкрепено само от осем народни представители, 109 бяха "против" и 31 се въздържаха. То доведе и до противопоставяне между председателя на ПГ ИБГНИ и председателя на НС Ива Митева.

Още по темата

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация, коментира тя. И обясни, че те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

Отхвърлено беше и предложението й депутатите сами да си поемат транспортните разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.

Така, например, ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и отстоящи на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите - до 12 самолетни билета.

Отпадна възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25 на сто от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи.

За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия правилник.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те по скоро ще си увеличават заплатите 😛
114
0
 
6
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 2 години
ПАРТИИТЕ НА ПРОТЕСТА - *** И ТЕЗИ СА КАТО ОНЕЗИ
113
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде ходете и пак гласувайте оФце!!!
112
1
 
4
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Депутатите с по-дълъг стаж се мислят за много опитни и знаещи и гледат народа с пренебрежение и само поучават . А младите , новоизлюпени депутатчета ще се спукат от гордост , че са хванали Господ за шлифера . Пълни *** !
111
0
 
4
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
По-нагло и безскрупулно същество от депутат няма . Независимо от коя партия .
110
1
 
4
 
! Отговори
У преди 2 години
Като беше Великото народно събрание 90та год. новите депутати бяха с вълнени пуловери и маратонки Ромика и се радваха като деца, че изобщо ще вземат заплати, защото никой не знаеше, че за това се плаща и се води работа. После се увълчиха и сега вече не е работа, а направо доходен бизнес. На чиста заплата са сигурно единици. Тази алчност обаче винаги свършва лошо, но никой не чете историята. Не е нормално да има 20пъти разлика м/у пенсионера и депутата, като и двамата са на бюджетна издръжка.
109
0
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Отидете гласувайте,от вас зависи съдбата на България,е и какво,те със заплати по10 000 лева ,аз със 43 години стаж,369.00 лева. Ми избирайте се и това е.зс мен кой мисли.едно благодаря и това е в живота ми.
108
0
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Депутатите са нагли те отиват в парламента заради високите заплати
107
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре чалгарски парламент, макар че не е такъв, отколкото мутренски парламент. На практика сега състава на парламента е много по-качествен в сравнение с мутренските парламенти послушно изпълняващи нарежданията на Бойко Борисов.
106
0
 
4
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
В Нидерландия са 225 човека в техния двукамарен парламент. 225 не са наполовина на 240.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, сега вече трябва да си гласуват ваканцията, лятото си отива, ей!
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето Ви сега чалгарски парламент. Балет Магаданс ще открива заседанието
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те всички връзкари и богаташчета, кой току така става депутат в днешно време,че до тия пари ли опряха да се опъват така
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недерландия е с три пъти повече население и нaполовина депутати които не ползват служебни коли с буркани и си ходят на работа с колело или автобус. Ама нашите вътре са само мутри и баровци които стават дупедати само за да забогатеят още.
101
2
 
4
 
! Отговори
Майна преди 2 години
И още има т да вЕрват,че тия им мислят доброто с нЕкви мерки и вакшити срещу пландемията??? Вчера даваха детенце имащо нужда от лечение в чужбина за 35000 евро.Някой от тия да е дарил????? Ама иначе ми мислили за здравето на хората????А ние си събираме капачки!Айде капачки за тях,а парите им за здравето на децата!СтавА ли??????
100
1
 
20
 
! Отговори
Димитров преди 2 години
До депYтатите - Едноминутно мълчание за загиналите в пожара... За мен вие всички сте позьори. И новите и старите депYтати... Има цели села, които изгоряха - дарете си едномесечната заплата в помощ на тези български граждани, бре xaймaни такива. И те са гласували за вас. Дали за един или друг - тези хора ви пратиха там за да получавате тези заплати.Ако имате малко срам, вижте какво се случва с България, наведете глава и кажете "Аз ще си дам цялата заплата в помощ на тези хора.". Засрамете се...
99
0
 
19
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Депутатите взимат заплатите, а пожарникарите гасят пожарите без вода. България 21 век дами и господа.
98
2
 
20
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
120 депутата, мажоритарен вот, 1 лв субсидия, избиране на началниците на МВР-тата - какво става Ве, чалгарии?
97
0
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
До Анониен 106При такива депутати скоро народа ще срине парламента :))))))))
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия калинки, като предишните калинки. Щом е за другите, а намалявайте ама щом е за тях вече се ослушват. Всеки отива там за власт и пари, кой каквото ще да ви говори, не да оправят живота на хората. Доказват го всички.