Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия

Без енергетика сме обречени на неефективна икономика, смята служебният премиерът
16 сеп 2021 18:39, Красимир Ангелов
149
Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Свършили сме много работа, дори сме свършили работа, която е над очакванията за един служебен кабинет". Тази оценка направи служебният премиер Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Министър-председателят посочи, че не е чул президентът Румен Радев да има желание да прави партия. По думите му двамата доскорошни министри Асен Василев и Кирил Петков от днес вече не са министри, а редови граждани и имат право на своя политическа инициатива.

Още по темата
"Подкрепям всяка българска партия и бих ги подкрепил и тях. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", обясни Стефан Янев.

Той посочи, че имаме безпрецедентен случай в историята, един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет.

Оценката за представянето на различните министри и защо са сменени с нови хора се дава от президента. Аз имах думата също. Не са давани негативни оценки за несправяне на министрите, има тяхно доброволно желание да се разделят с тези постове, обясни Янев.

"Както Радев се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, решението е общо, но решението накрая е на президента, защото той носи отговорност и подписва указ", добави Янев.

Служебният премиер призна, че инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи. Той подчерта, че именно инфлацията е сред основните предизвикателства пред служебния кабинет. Обезпокоителни са и цените на ел. енергията, призна Янев.

По думите му в резултат на COVID-19 почти в цял свят са били вкарани в обращение много свежи пари. "Само за ЕС говорим за суми от порядъка на 13 трилиона, част от тях отидоха за ваксините, но голяма част са влезли в обръщение в съответните икономики", добави Янев.

Той подчерта, че в енергетиката България има нужда от сериозна стратегия, която да бъде обединяваща за всички политически сили и приета от парламента със сериозно мнозинство.

"Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия", отбеляза Янев.

Говорейки за бъдещи планове, за следващите 3-5 месеца или 5г., не можем да построим нова ядрена или газова мощност, не можем да построим никаква мощност, коментира Янев. За АЕЦ Белене той каза, че реакторите ги имаме, но ситуацията далеч не е толкова проста.

"И ние като общество и като отговорни представители на парламента и правителството, не сме намерили ясна позиция да кажем искаме или не искаме такъв или друг вид проект. Възможността да развиваме енергетиката си, така че да осигурим евтина енергия за собствения си бизнес, я пропускаме", коментира още Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
от 30 години Народа ни не е имал Президент като г-н Радев...никога не ми даде повод да се срамувам...или страхувам...Лидер...почтен и смел човек и Българин...изкачил Шипка с Народа ни...почел саможертвата на загиналите ни герой...за да ни има......Моят Президент,Президента на България!!!плюйте руски *** и мафиоти!!!Бог да пази САЩ и България!!!
120
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ЗА ЯДРЕНИТЕ БЛОКОВЕ.хаха САЩ...гражданите ходят на космически екскурзии ...БРЕ...страхотна българска дума,вие руските ***,имат армия с бюджет от десетки милиони на всякъде по-Света,плашите Българите с ракетите си от време СССР...няма да могат да излетят бъдете уверени...играете опасни игри...жертвате Народите си въвличайки ги във битка която нямат шанс да спечелят!!!Бог да пази САЩ!!!...имаме нов Военен Блок...Честито на Свободният Свят...обратното броене започна...ЕС..и Нато!
119
2
 
5
 
! Отговори
Тоя Пък преди 2 години
Нищо не е чул и видал Същият Нищоправец като зеуения чураб.
118
3
 
6
 
! Отговори
АЗ ПЪК ЧУХ... преди 2 години
ЧЕ БСП СА БЕСНИ НА РУМЕН РАДЕВ, ДЕТО ГИ РАЗЦЕПИ..........ЩЕ ИМА ДРАМА......
117
2
 
1
 
! Отговори
ЗА ЯДРЕНИТЕ БЛОКОВЕ. преди 2 години
ДЕ Е УНГАРИЯ...... ДЕ Е БЪЛГАРИЯ..??....... БЪЛГАРИЯ Е ФРОНТОВА ДЪРЖАВА - НА МУШКАТА НА ЯДРЕНИТЕ РАКЕТИ НА РУСИЯ,....... ЕРГО - КАКВИ ЯДРЕНИ БЛОКОВЕ ДА СТРОИМ-ПО-ЛЕСНО ДА НИ УНИЩОЖАТ ЛИ...??
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Радев колко блока построи?
115
1
 
0
 
! Отговори
е па преди 2 години
Нищо чудно и да не е чул нищо. Да си свърши поставените задачки и шут в гза след 2 месеца.
114
0
 
4
 
! Отговори
Луи дьо Финес преди 2 години
Ни чул -ни видял...
113
1
 
11
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Болонката на Радев самоотвержено защитава господарят си, а останалите болонки джафкат по форумите.
112
10
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Когато Президентът мълчи, Тулупът се изнервя. Просто не знае кога Севдето ще му преведе и обясни 10-15 думички, които Тулупчо чува за първи път.
111
3
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Ти не си чул, нищо не си ял, нито мирисал. То и че си премиер не си разбрал.
110
4
 
10
 
! Отговори
Попитали преди 2 години
Радио Бабикян:Кой най много лъже след вас?Отговор:има спор,фигуранта или Харвардските братя Кирил и Асен!
109
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато герб беше на власт в България Виктор Орбан построи четири ядрени блока с росатом .Сега почва строителството на още два . А дебелог.ъзото от Банкя колко построи ? Имаше ги готови и терена беше готов за строителство . И даже блокове за персонала . Работа спря там където свърши соца . От демокрацията за вас са само високите цени ;) Гласувайте за евроатлантиците и ви чака все по лоша съдба .
108
1
 
8
 
! Отговори
500 к преди 2 години
Ли пише на листчето на Киро, като ходи в Екоглосност?
107
2
 
8
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Ти па какъв подмазвачи си.Ако си мислиш,че не ти личи жестоко се лъжеш.Шефа ти пък се мазни на олигарси,мафиоти ,ДС и КГБ ченгета.Арееее се разкарай с
106
2
 
10
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
За какво му е партия?! На практика, той прескочи Конституцията и управлява държавата.
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има три маймуни: едната със запушени уши, едната със затворени очи и третата е със запушена уста. Янев е като тях, ама с две маймуни: не е чул радев какво ще прави, не вижда какво става в България...ама как лъже, устата не може да му се затвори.
104
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВъзражданеА от лапите на Иво Прокопиев, основен спонсор на Румен Радев да се измъква ли България?
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убитакът Янев все нещо не е разбрал, разбрал от медиите че го подслушват, не знаел, че негови двама министри инженерстват за нови партии.
102
5
 
14
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До възраждане. Да бе да, свали му оная работа на Борисов след като я осмука. Само чакай да видиш резултатите от следващите избори.