Шулева: В политиката има място за нов проект

Бързо да се внесе Плана за възстановяване, за да постъпят средства, препоръча тя
16 сеп 2021 20:09, Анисия Иванова
35
Шулева: В политиката има място за нов проект
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Справянето с инфлацията и повишаването на цените на енергийния пазар, и масирана кампания за преодоляване на негативното отношение към преодоляването на пандемията трябва да са сред основните задачи на новото служебно правителство. Заедно с това трябва бързо да бъде внесен вариант на Плана за възстановяване, защото в бюджета вече са включени авансовите средства по него. Това коментира Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите й предизвикателствата пред икономиката са изключително големи. Те произлизат както от пандемичната и здравна криза, така и от инфлацията, която бе повлияна от световните финансови стимули, смята Шулева и посочи като особен проблем енергийния пазар. "Там нещата не бяха управлявани добре и се надявам сегашното правителство да вземе мерки за успокояване на този пазар - присъединяване към румънския пазар, подкрепа за бизнеса и населението, както в други европейски държави", каза Шулева и уточни, че това може да не е възможно без работещ парламент.

Вече бившият служебен кабинет успя да продължи мерките за подкрепа на бизнеса в условията на пандемия, макар предвидените в бюджета средства да са били до март-април, каза Шулева. Протестите на някои сектори нямат основание, защото са получавали средства през цялото време, ако са отговаряли на условията за помощ.

Планът за възстановяване продължава да не е внесен в Брюксел, напомни Шулева. Имаше работа по него, но както беше внесена актуализацията на бюджета в парламента, трябваше да се направят максимални усилия за одобрение поне по отношение на някои от ключовите мерки - бъдещето на въглишните централи и състоянието на правосъдната система - поради които Европейската комисия отказва да приеме нашия план.

"Планът продължава да виси по тези точки. Новото служебно правителсто ще трябва да поеме риска и да предложи някакъв вариант, който да бъде внесен, най-малкото, защото в бюджета са предвидени авансовите вноски по този план - а за да ги получим, той трябва да бъде внесен."

Смените в новия служебен кабинет, обявен от президента Румен Радев, бяха очаквани заради честите изказвания на министрите на икономиката иа финансите Кирил Петков и Асен Василев, че искат да продължат усилията си за промяна. Тези дни трябва да стане известно дали ще създадат нов политически проект, коментира Шулева. Оценката за работата им е добра и се радват на добра обществена подкрепа, тъй като помогнаха за възстановяването на доверието и репутацията на изпълнителната власт, допълни тя.  

"В политическото пространство има място за нов проект - ниската избирателна активност в голяма степен се дължи на факта, че хората не намират за кого да гласуват", а представените лица и програми на политическата сцена не отговарят на техните виждания, смята Шулева.

Подобен проект може да привлече подкрепа от съществуващите партии, но "много по-ценно" би било, ако създадат платформа и програма, която да привлече негласувалите на предишни избори, каза Шулева.

В коментар за очакванията за новия служебен кабинет Шулева напомни, че президентът Радев е заявил, че той ще продължи досегашната политика, която на първо място ще трябва да осигури честни избори с по-широко участите на гражданите.

Надявам се, че съвпадането на президентски и парламентарни избори ще създаде по-голяма мотивация за гласуване, каза Шулева.

Повече за служебно правителство и очакванията от новото, пандемията и промените в политическия живот на страната може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
шулева,и ти беше член на нов проект,но резултата е ясен.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом и черната вдовица се изходи по въпроса...
16
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и госпожата да не се окажех свързана с осъден по Магнитски...проверете я моля...Бог да пази САЩ!
15
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"бг бизнес"...стачкуват да им даваме през данъците...боко ви научи да крадете...да ви се дава...,какво произвеждате и къде го продавате моля?...какви данъци плащате на Държавата ни?...какви заплати давате?какви осигуровки плащате на "работещите"пазачи на "приватизирани" заложени в банки?......няма начин да продължи! Бог да пази САЩ и България...от"бизнесмените-политици"не пройзвеждащи нищо!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Шулева е еврейка по баща,не просто метафорично казано...
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опа! Тази се появи. Банско, това-онова... НДСВ.... крадец....
12
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Такива кобри...на мивката да мият чинии!
11
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
То място има, файда дали има?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 Той я нарича еврейка в смисъл, че обича печалбата, т.е. метафорично, а не буквално.
9
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой плаща новия проект :)))
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая женица пал иска да се качи на лодката.
7
1
 
9
 
! Отговори
Тази преди 2 години
лъжкиня е за тотална ваксинация! И се чудела защо в България хората не искали да се ваксинират. Пък трябвало да има информационна кампания, не знам какво си още. Луда жена! Само че тази част от интервюто е отрязана и я няма тук в статията. В Блумбърг я има.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Не само, тръгна и си с няколко хотела във Велинград и Долна Баня и санаториуми в Момин проход, вероятно и още, и още и още...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шулевище, как вървят хотелите и санаториумите, които първо съсипа, после купи на безценица? Ти си дебелаи крадлива мутракеса. Другарчето, с което заедно крадохте отдавна дава отчет пред Свети Петър, твой ред е!!!!!!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лидия Шулев беше министър в правителството на НДСВ, тръгна си от политиката с един приватизиран хотел на хижа Здарвец край Пловдив.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е забавно и забавляващо как излизат орисница след орисница от женски и мъжки род да орисват Нероден Петков Проект. Самият Петков весело подскача насам натам, като дете на прощъпулник, пуснато да си избира каквото иска наоколо- а орисниците викат - ще бъде либерал, други викат - ще бъде демократ, а той събира в торбичката всичко, до което се добере, за да не му го вземат по-късно. Идилия.
2
2
 
13
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Млъкни *** съсипахте всичко.Ще докарат е до там България ,че живите да завиждат на умрелите. ***
1
1
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Нещо е възмъжала "тази"?