Ще спре ли продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.?

Евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов - в "Брюксел 1"
19 сеп 2021 14:30, Александър Попов
166

Спира ли продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.?

"Това предложение на ЕК ще се срещне с отпор в ЕП," коментира евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

Предложението на ЕК е от 2035 година продажбата на дизелови и бензинови автомобили да бъде спряна. Това означава те да бъдат заменени с електромобили или такива на водород.  

"Имаме ли достатъчно изградена инфраструктура за електромобили? Ако не - кой ще плати за нея? Отговорът е - нямаме. Бензиностанциите се изграждат на пазарен принцип, същото трябва да е и със зарядните станции. Когато електромобилите станат достатъчно атрактивни, хората ще започнат да ги купуват, без да забраняваме другите автомобили", смята Новаков.

"Наясно съм, че бъдещето принадлежи на чистите технологии, но въпреки това смятам, че този преход трябва да е плавен", каза Новаков.

По думите му Зелената сделка е сделка, защото има две страни, които трябва да се съгласят.

"В момента имаме само една страна, която предлага. Аз искам да оставим чиста природа на нашите деца, но не искам да им оставим бедни родители", допълни пще той.

По думите му когато наложиш силово една технология, тя по естествен път става скъпа и недостъпна.

"Най-големите 5 автомобилни производители са обявили, че приключват с производството на двигатели с вътрешно горене - в различен порядък - някои от 2025-а, други - от 2040-2050 година", твърди евродепутатът Петър Витанов от С&Д/БСП.

"Такава е тенденцията. Проучванията на автомобилните производителите показват, че през 2026 година цените на електрическите автомобили ще бъдат изравнени с тази на двигателите с вътрешно горене. И това - без допълнителните стимули, които ЕС възнамерява да даде за алтернативно придвижване с цел намаляване на вредните емисии. Първо, защото цената на е-батериите ще падне наполовина - от 120 евро на киловатчас. Счита се, че достъпността идва при 80 евро на киловатчас. 80 евро ще бъде цената през 2024 година, през 2025 година цената ще падне под 50 евро. Затова ВАН-овете ще бъдат конкурентни през 2025 година, средният клас - 2026 г, а най-малките електрически автомобили - 2027 г.", смята Петър Витанов.

Целият разговор за електромобилите и бъдещето на въглищните райони у нас във връзка със Зелената сделка - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как истината и спасението да дойдат от бездетна бабичка-комсомолка, бездетен френски геронтофил, побър кано шведско аутистче, изгустирано петербургско жуже или дебел банкянски ту луп-сексманиак. Спасението не идва от беснуващи слуги на Гявола,
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма къде да залесяваш! Планините и сега са покрити с вековни гори. ----///----- Глупости. Горите се изсичат безобразно.
160
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 2035 год всеки ще трябва да си купи кон и каруца за да е мобилен .Питам ? Когато забранят ДВГ двигателите и навлезът елекроавтомобилите,откъде ще дойде толкова ток ? Консумацията ще скочи до космоса .А баровците и държавните глави (тикви) в бронирани елекроавтомобили ли ще се возят ?
159
2
 
4
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Отнемат ли личните автомобили на работническата класа в Джендъристан, точно за една седмица всички ще започнат да ровят по кофите или да си ядат краката. Всеки според личните си предпочитания. Маалцайт!
158
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова са хубави електромобилите, че ще ви забранят други. Толкова е хубава ваксината, че ще ви забранят да сте без. Толкова са хубави джендърите, че ще ви забранят да не ги харесвате. Толкова е хубав зеления ток, че ви забраняват другия... СеСеСеРе ряпа да яде!
157
4
 
6
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 149Само да ти кажа за справка, че САЩ са единствената държава която не подписа договора от Киото за ограничаване на вредните емисии. И така ние ще се гърчим и ще ни се увеличава тока заради квотите парникови газове и ще плащаме безумни пари за електромобили за да може тия зад океана да карат огромни бензинови джипове и да ходят на работа на 180км. Ми в крайна сметка тази планета е и тяхна и те имат повече да губят!
156
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е просто - в някои страни (на запад) ако магазинчето ти(бакалийка, бензиностанцийка) инсталира ел. зарядно(1500лв), получаваш субсидия, данъчни отстъпки и т.н. и (каква изненада) имат много ел. зарядни същото и с електромобилите -10 000 евро субсидия - и имат много електромобили( защото цената им става съизмерима с бензиновите)
155
8
 
3
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Никой не е казал, че всеки трябва да има кола. Колите са за тези които могат да си го позволят. Тъкмо и проблема с паркирането и задръстванията ще отпаднат. Хората искат капитализъм, но винаги си въобразяват, че те ще са богатите независимо, че богати са много малко.
154
3
 
6
 
! Отговори
акула преди 2 години
Светът е предвиден за богатите и имотните. Другите не са предвидени. Ще гледаме циркове от клоуните.
153
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спре. Стадото не знае какво го чака, щото не се интересува. Скоро почти никой няма да притежава собствена кола. Автомобилите ще са автономни, ще има паркирани на определени места в града/селото и ако ти е необходим просто наемаш един. Вече го има на запад. Ще има тотален контрол на предвижването. Достъпът до места ще бъде ограничен, всичко ще се записва.
152
2
 
11
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Няма да спре. Ще разберете, че електромобилите замърсяват много повече. Още не са започнали да им хвърлят батериите. Нека минат няколко годинки, да поостареят електроталигите и ще си говорим.
151
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
"Това означава те да бъдат заменени с електромобили или такива на водород."Електрически коли е имало още почти от създаването на първия автомобил и конските талиги и дилижансите още са били на мода!!! Първия електрически автомобил се смята че е бил Flocken Elektrowagen, още през далечната 1888 година! А първите електрически модели на автомобили са създадени още през 1834-та година, от унгарския изобретател Аньош Йедик! Тогава още сме били под турско робство!!!
150
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига сте разлайвали кучетата , чешейки езици ! Ако иска да спира , ако иска да не спира продажбата -ще поживеем -ще видим ! Седнали другарката Гилотинова ,която за пари отрязани глави пускаше в ефир и двама заплатаджии ,дето не им стигат 30к заплата , да се правят на разбирачи !Всичкото Мара втасала ...
149
2
 
11
 
! Отговори
До 150 преди 2 години
В момента една кола среден клас (нова) струва към 30 средни заплати в България! Не виждам да са намалели. Друг е въпроса, колко от колите са нови? При електрическите по-скоро ще се появи проблем при вторичният пазар при нас, а явно и не само при нас.
148
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше бъде като в соца. Една кола ще струва 15 средни заплати и тогава естествено автомобилите ще намалеят. И трафика ще намалее и катастрофите може да намалеят.
147
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако оставим подхода да е плавен ще съсипем планетата, защото държави с много бедняци като България, Китай, Русия и т.н. никога няма да го направят този преход.
146
2
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До Ларавел 135Какви 1000 г.,човек?С темпото на мюсли и чернокожи след 40 г. сме там!
145
6
 
18
 
! Отговори
Край преди 2 години
Шефовете на света не искат бедните да имат коли - нашенците викат ама как ще се возят бедните. Ми за сега във влак и трамвай с маска на муцуната. След 10г. - хич няма да се возят. Първичните им нужди - ядене, пиене и секс ще бъдат задоволявани на място. Като при говедата - на ясла.Прави се вече месо от клетки, пиене бол - секса ще е с очила и гумен костюм.
144
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи газа ще струва по 5000 долара за 1000 кубика ;) И заради ЕС ще е ,,пазарна ,, цената а не ниска като в Китай 148 долара за 1000 кубика ;) ЕС ще унищожи България.
143
2
 
19
 
! Отговори
gio преди 2 години
производството на батерии в комбинация с факта, че последното десетилетие добива на въглища се е утройл и то не само благодарение на китай, а и на доста западноевропейски "еко страни" показва, че това с ел. автомобиите си е чиста доза Пи Ар. Друг е въпроса коко българи ще могат да си позволят еко ел. колите, като се има предвид живота на една батерия. Защото като си купите втора употреба и трябва да дадете още 5 - 10 хил долара за смяна батерии ще се озъбите.