БСП за Vera Su: Морското спасяване в България е занемарено до крайност

От партията ще искат ревизия на морската политика в следващото НС
28 сеп 2021 18:11, Нели Христова
46
БСП за Vera Su: Морското спасяване в България е занемарено до крайност
Снимка: БГНЕС

Неадекватно поведение от страна на държавата и “Морска администрация” стана причина заседналият край резервата “Яйлата” товарен кораб “Vera Su” да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води, заявяват от БСП.

Безсилието, което държавните институции демонстрират, показва еднозначно, че морското спасяване в България е занемарено до крайност и фактически не функционира.

В ситуации като тази - заседнал кораб, бедстващ в български териториални води и застрашаващ екологията, няма място за коментари кой от кого какви средства претендира да получи, а моментално трябва да се задейства държавата с целия си властови ресурс - министерства и специализирани администрации.

Вместо това в продължение на седмица сме свидетели на хаотични решения и действия от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа.

В резултат на това бе допуснато част от опасния товар на ”Vera Su” да попадне в български териториални води - факт, чиито последици тепърва ще се изясняват.

В следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще инициира незабавна ревизия на законодателството, касаещо морската политика и администрирането на сектора, за да бъде създаден работещ модел за координация и регулация на различните звена, в това число и морското спасяване. За нас няма съмнение, че това е звено, което може да е потребно веднъж на 50 години, но ако не функционира, животът на хиляди българи и екологията в страната са под фатална заплаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Idealist преди 2 години
Боже, как ще се бием с Русия, като един малък кораб не можем да разтоварим или да изтеглим?! Къдеа са триморците да го разтоварят на ръка?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе като няма техникка пращайте армията на ръце в чували да го растовари!!! Колко време мина, кво се чудите само!!! Екокатастрофа ли искате да предизвикате???
39
1
 
0
 
! Отговори
Един.... преди 2 години
Това за крана е абсОлютно вярно!Проблема е че и крана като всяко водоизместващо съоражение, щом повдигне носа на заседналия кораб, по закона на Архимед ще потъне ( ивеличи газането) което пък ще предизвика неговото засядане.Лесна работа! От трън та на глог!
38
0
 
2
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Браво - достоен сценарии за анимацията Тримата ***. С два Трабанта мога ли да изтегля Камаз?
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да бъде изкаран много лесно без поражения. Трябва висок кран с кука която да бъде закачена за кораба по някакъв начин и да бъде повдигнат леко за да се отлепи от скалите и дъното. Най вероятно носът е закачен и точно там трябва да му се помогне с надигане и да се даде заден ход на кораба.
36
0
 
0
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
До Млад пенсионер - Свят се завива на хора с мозък - Ти НЯМА от какво да се тревожиш !!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Така де преди 2 години
До ФАКТ- Но пък твоят кУментар показва кЪдЪрността на Бойковото Оправление !!! Хайде да сложим Бойко за президент ако Убещае , че ЛИЧНО ще дръпне кораба от брега и с магическите си ръце првърне малките рибки в големи риби , за да гласуват за него рибарите , защото и Рoмляните вече се рабягаха от прекрасното гербаво управление !!! Какво стана с приятелския Американски газ дето Убещаваше Бащицата - Уж щеше да е втечнен , но май вече ще му се радваме ако ще и да е на бучки - А *** го НЯМААА ?!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за това ли е виновен Радев? Добре, че Радев дойде, да има виновен за некадърното, неадекватно и крадливо управление през последните 30 години.....Нямам думи като чета *** коментари. Някога ще се сетите, че парите на същите тези, които защитавате са станали богати с вашите пари....Но явно ви трябва време. А дотогава обвинявайте Радев и за световната ковид криза. Когато няма с какво да мислиш, ти е лесно....
33
3
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
В момента фигуранта управлява еднолично България,а тази случка ЯСНО показва неговата некЪдЪрност!!!!!!!!!!!
32
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ако беше Бате премиер, тоя кораб щяха да го изгребат с шепи. Тия са мега гига ултра некадърни.Въпроса какво е разтоварил този кораб та се е наложило да приближи скалите оставам на хората с повече въображение от зелените чорапи.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29: защо президента ще се занимава с кораба? Помисли малко *** гадно. Радев ще го преизберат и твоята малка жалка душичка ще се очерни още повече.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо турската фирма собственик си трае? Защо ние сме задължени да им вадим кораба?
29
0
 
1
 
! Отговори
баба Пена преди 2 години
Българския народ за БСП - за нищо не ставате
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то трябват просто адекватни действия с наличният ресурс червени без.дарни кратуни. Затова се слагат началници на такива специфични отрасли хора с опит в сферата, а не парашутисти администратори.
27
3
 
7
 
! Отговори
Млад пенсионер преди 2 години
Радев и неговите хора с един аварирал кораб не могат да се оправят, вие искате държавата да оправи! Той ако докопа втори мандат така ще я "оправи", че свят ще ни се завие.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тоя собственик никой не го търси или да говорят за гадът ,нямало глоби или конфискация на кораба
25
0
 
0
 
! Отговори
Ама тя преди 2 години
Кака не беше такава,като беше у нас!Който каже нещо срещу нея,все едно нищо не е казъл!А аз какво съм казъл ,не помня,пък и няма значение,баба Мика така каза!
24
1
 
5
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ЧЕ КВО МУ ПУКА НА РАДЕВ С НЯКАКВА СИ КАТАСТРОФА В МОРЕТО? ВАЖНОТО Е ОЩЕ 5 ГОД. ДА *** ПО 15 000, А МОЖЕ ДА МУ Я ВДИГНАТ ЗАПЛАТАТА НА 20 000 ЛВ ОТ ДОГОДИНА?
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И стига сте се оправдавали с ГЕРБ некъдърници!!!!! Оставка!!!! Жалки сте!!!!
22
5
 
10
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
ние нямаме медицински и спасителни хеликоптери.... Румъния има 32!!!!!!!!!!!!! наследството на герб, и въпреки това ПЪРВА Сила! точно като първи *** на тази планета които гласуват за тях. още бой е гнед по българите докато им доййде акъла, ако ще да пук нем всички от мизерия