Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна

Тя ще доведе до разломни линии в образованието
Обновена: 4 окт 2021 12:10 | 4 окт 2021 09:21, Петя Славова
521
Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна
Снимка: БГНЕС

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков влиза в надпреварата на президентските избори. Според образователния министър проф. Николай Денков неговата кандидатура е притеснителна.

Първата причина за това според него е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Втората е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Още по темата

Министър Денков коментира и ситуацията с разпространението на COVID-19 в училищата. Той обясни пред БНТ, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът. Това са: как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.

Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, категоричен е проф. Денков.

Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той.

 Затварянето към този момент има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към червената област и към нормален режим, допълни министърът.

Леко се увеличава броят на карантинираните учители и деца

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

 Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно, смята министърът.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители. Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът.

Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
429
0
 
0
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ах защо ли не вярвам на реактори, съдии, и доктори, сигурно защото са интерес чии, да не кажа корумпета, пропуснах политиците!
428
1
 
2
 
! Отговори
Шарлатания преди 2 години
Я говиж Денката!Притеснил се за професора, пък не се притеснява за Панов и разлом в съдебната система.Ех вие шар'латани, поругавате конституцията, лъжете,вкарвате в тайните на държавата,хора с чуждо гражданство, агенти на чужди интереси.Пробутвате дата 20 август,ама човеко още си е канадец, защото на 20. О8. Канада само декларира, че лицето е подало молба, но решение няма,защото това е дълга процедура.Е,как Петков се гласи за премиер и КС мълчи,прокуратурата мълчи за лъжата в декларацията му?
427
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как сега тоз тип да мълчи след като минека и оня пияндурник по цял ден изтерясват на воля по медии. И той милия сега видя, че подковават вола и той вдигна краче...
426
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво друго да каже министъра за професор Герджиков та нали неговия работодател е изозадзе. По притеснителна е проблема с пандемията сърбите са над 7000 случая на ден, малко да се поскапе времето и ние ще сме там с този по заразен вариаянт..
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и други порно сайтове .. Бай-бай ....
424
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, ха, при военното лице Радев, нямаше ли, "разломи линии" във ВВС, във военния сектор? Военните, при военните, какво правят те, в политиката? България се управлява от хунтата на Радев.
423
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибегов ... Президент, президент ... ???
422
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е кандидатурата на разбойническа банда! ОПГ Гроб!
421
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина е притеснително, когато мафията издига кандидатури, вместо да лъска пода на килията си с ***!
420
12
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
притеснителните ми те :) а защо не се притеснявахте когато Обръча от фирми подкрепи Радев за първия му мандат?!
419
9
 
13
 
! Отговори
НЕ Е преди 2 години
Много си е добра даже, човек на науката и образованието, тази на Лозан Панов също. Това са нормални кандидатури. Не са молили никой за подкрепа, и да не говорим за подкрепи и бля бля, защото Радев беше подкрепен от ДПС когато се кандидатира за първия си мандат :)Притеснително е когато стари комунистически скелети, ДС агенти и фолк певици се кандидатират, това е много по-притеснително.
418
9
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 2 години
Винаги съм казвал че избори с повече от един претендент е голяма бъркотия.
417
6
 
7
 
! Отговори
ТОЙ Е ПРЕДАТЕЛ !!! преди 2 години
по партийната телевизия на БСП, тази вечер в разговор със зрител водещия каза- гласувайте за БСП и ПРОТИВ Румен Радев......опитаха се да махнат видеото , но ПИК го качи на сайта си.....ГЛЕДАЙТЕ.....
416
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна за моя началник сбиты льотчик товарищ Радев.
415
7
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
Когато си се главил за близач на задни части на комуномутра, нямаш много опции какво да приказваш. Може и като частно лице да имаш друго мнение, ама все пак парите са си пари
414
19
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Нищо няма да се промени в Образованието ако Герджиков стане Президент . Но няма как един корумпиран Ректор да бъде избран за Президент , това е несериозно .Чистката от Новото Правителство трябва да започне от Университетите и Болниците - От Главите на Рибите .
413
10
 
32
 
! Отговори
Не разбирам... преди 2 години
И какво е желанието на проф. Денков? Да няма други кандидати освен Радев? Всички други разделят, само Радев обединява??? И защо няма мнение за фалшивата декларация на Петков и за делата срещу Василев?
412
8
 
32
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Интересно как образователната ни система не е разделена сега с този БСПарски Радев, а ако Герджиков станел Президернт тя щяла да се резедини? Логика никаква!...Типично за БСП и сие..БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Докога ще ни правят на лу.ди тези хора, питам?!
411
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то служебните на Фигуранта какво,притеснено им е.Вся власт советом искат,но болшинството едва ги изтрайват.Цялата дс-прокопиево соросна дружина с най противния олигарх на прехода запътени към властта ни идва в повече.Радев смята да е вечен президент,Прокопиев с личен кабинет,а за гл.прокурор техния Лозан Панов.Върха на абсурда който се случва.Двамата мандахерцващит се агитатори на подмяната с измамата,вече заявиха кой да е личния гл.прокурор ей така невинно,забравяйки за независимата съд.власт
410
3
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
БСП ТЕЛЕВИЗИЯ: "ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ РУМЕН РАДЕВ"!!! СКАНДАЛЪТ Е ТРАГИК- КОМИЧЕН!!