МО: Карти ще разкрият истината за гробището край Кавадарци

Има ли оскверняване на българско военно гробище в РСМ
15 окт 2021 22:52,
40
МО: Карти ще разкрият истината за гробището край Кавадарци
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната е започнало проверка във военния архив. Целта й е да се установи пазят ли се карти, на които може да се види къде точно е била полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Това съобщиха от МО по повод сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

Още по темата
На 12 км от Кавадарци се издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка на този етап и от магистралата.

Припомняме, че от македонското министерство на външните работи съобщиха, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци не е разрушен. Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известна дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи,

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Крадев преди 2 години
Хайдееее шефе Редееев картофи вместо гробове са намерени :))))))))))))) ааахахахахха
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30: Така е, източникът на всички нещастия за България през 20 век е Сърбия. И сега продължават с враждебната си политика. Според тяхната национална доктрина ние сме само строителен материал за изграждането на Велика Сърбия. Само че зад тях стои Русия и им помага реално, а зад нас не стои никой, нищо че целия Запад ни се пишат съюзници. Видя се какви съюзници са ни по въпроса за Македония. Затова нашите политици не смеят много да се дървят на Сърбия.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой нищо не казва за Сърбия, че те са главния източник на антибългаризма и че стара Югославия наследява Сръбска Югославия и от там идва тезата че македонците не са българи? Сега отварят и затварят глави за ЕС а БГ в този процес липсва!
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28: Кога сме пуснали Сърбия в ЕС? Сърбия не е член на ЕС.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо говорим за сърбомани в РСМ, а не искаме от Сърбия да признае геноцида срещу българите в Югославия. Защо пуснахме Сърбия в ЕС ана РСМ правим проблеми?
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Министерството на културата и Министерството на отбраната трябва да направят една съвместна комисия, която да се заеме със задачата да опише всички обекти на българското културно-историческо наследство на територията на РСМ и този списък да се представи на Зоран Заев с искане всички тези обекти за бъдат опазвани, съхранявани и възстановявани със закон. Това трябва да се включи в преговорите, а не да се работи така на парче - днес това унищожили, утре онова.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-вероятно е да е имало гробища,които са разрушени още по югославско време.Това не пречи да се провери и да се иска възстановяване и на други такива паметници.Тезите на македонистите ,че били много и трябвало да бъдат събрани на едно място е нагла и ще препоръчам да дадат пример с други такива ,или с техните паметници.Сърбоманите си мислят,че като не ги включат в паметниците на културата и ги третират като такива без значение ,могат да ги рушат както си искат.Това трябва и ще се промени.
19
0
 
1
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Не-а-декватен комунист е тоя!
18
0
 
10
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Сръбски ***,трябва за такава простотия да отзоват посланника им ,а не да се ровят в архивите.Станахме за посмешище на дедите си.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОИ КАРТИ? СЪЧИНЕНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ-ФАШИСТКИ РЕЖИМ ЛИ?
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи вместо дипломатически подход нашите военни са решили да пратят някоя леличка да се рови в архивите, и това ще убеди македонци, че леко са на наша територия? Никога нямаше да се сетя за това решение на проблема, явно затова не съм във външно или в мвр.
15
1
 
22
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Вие за 76 години поне едно цвете не положихте ли на тези гробове на герои???Ей затова сега ще ги търсите на карти!!!!Фуражкаджии...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето какво каза онзи човек на Мария Силвестър "МО". Сега придоби смисъл. Хахахахахахах
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми дреме за никакви гробища а ми дреме , че се вдигат всички цени и положенишето ще стане да си е.. м.....та
12
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема нужда да хабиш народна пара за Индиана Джоунс :)))
11
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
И 5 македонски държави да направите в Югославия на картата пише че е България. Признавате, че са Ви платили да е друго? Пак трябва да идват Руснаците за да Ви накарат да пишете истината по картите, както беше при турците всичко е техно - /исторически факт/.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требе да частиш по едно Скопско пиво, оти ако не беа Борис Трети и Хитлер, сега ке беше чист србиянац. Со антерия и опанци. Се пак некой се дигнал од северо-изток да ве "администрира", та барем да имате "споменик на човек на конь", наместо Душан Силни.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мегютим, 17 и 18 не е пишано од 12, како што можеш да се досетиш.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Администраторите во 1941 г са били местни македонци, исто како и полицаите и голема част от войската. Ако мислиш на "администратор", ако е од некое северо-източно село и са го отделили от жена и деца, за да ви "администрира", нормално е и да ви тегли една - особено на по-нахалните. Се пак не е отвъртел на дедо ти една шлаканица, како што правеле дотогаш српските "администратори".
7
0
 
0
 
! Отговори
Уточнявам преди 2 години
стените, не стените; сори, програмата довършва автоматично някои думи.