Радев иска бързи мерки заради високите цени на тока и газа

Трябвало да се търсят решения и на европейско ниво
166
Радев иска бързи мерки заради високите цени на тока и газа
Снимка: Прессекретариат на президента

Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика криза в световната икономика и поставя на изпитание домакинствата. Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора. Това заяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни експерти, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи. Особено внимание беше отделено на възможните  общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден бе и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.
 
Основа за икономическия растеж и конкурентоспособност е достъпна, евтина и най-вече предсказуема енергия, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че в последните години „миксът“ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности, системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми. Няма визия за развитие на сектора. В резултат на това днес остро стои въпросът как да стабилизираме отрасъла и в кои енергийни сектори и с какъв обхват трябва да развиваме енергийна автономност. Румен Радев подчерта, че изграждане, поддържане и развиване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент предимно на държавата.
 
Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за съдбата на въглищната и ядрената ни енергетика, за изграждане на нови мощности за съхранение на енергия, за въвеждането на съвременни и иновативни технологии, отбеляза президентът и допълни, че трябва да се разгледат всички възможности на базата на обективен и задълбочен технологичен, икономически и финансов анализ. Той отбеляза още, че България притежава отлични природни дадености за добив на енергия от слънце, вятър, геотермални източници и за нейното съхраняване.  Планът за възстановяване и устойчивост отваря нови перспективи в тази посока.
 
Президентът подчерта, че трябва да се търсят решения и на европейско ниво и да се заложат мерки за бързо смекчаване на проблемите. „Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията“, заяви Румен Радев.
 
По думите му трябва да се подобри значително прозрачността и прилагането на ефективни антикорупционни механизми в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
5
 
! Отговори
Дънак,кухаФуражка преди 2 години
Ем, като иска бързи мерки за сваляне на цените да ги наложи, бе! Tapa танци! Никой никога не е свалял цени, след като ведъж е допуснал да скочат!Хляба, който купувах преди 5 месеца за 1.20, сега е 2.10 лв.! Сиренето ми стана от 8 на 13 лв., кашкавала от 12 на 20 лв. Благодарим ти Радев! Благодарим ви протестъри!
125
5
 
3
 
! Отговори
Подкрепа За Радев преди 2 години
Радев предлага единственото смислено, интелигентно и умно решение. А тук го плюят безпросветни и необразовани герберски ***!Успех на Радев, да ги смачка още на първи тур!
124
2
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Повече боб за българина и проблема е решен!
123
3
 
9
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Да не забравяме, че неговото правителство обеща на Домусчиев и още 160 частни предприятия да си купуват тока забележете директно от АЕЦ а. А другите ще гледат и ще цъкат. Това са мерките им!
122
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ Е СЛУГА НА ПУТИН И КРЕМЪЛ, НЕГОВИ СПОНСОРИ СА ЧЕРЕПИТЕ- РАЗБИРАЙ МАФИЯТА ОКРАЛА НАРОДА СИ.
121
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка за американския слуга радев.
120
5
 
11
 
! Отговори
абе преди 2 години
кой ше му ги даде тия мерки ?
119
6
 
12
 
! Отговори
Абе хора, преди 2 години
що им е тоя букет на масата? Нали е работна среща, а не сватба?! Малко са ни другите харчове, ами и за китки да се бръкнем 100-150 кинта. Така де, всеки държавен лев е НАШ лев! Тия от протокола на президентството са Фаси и неграмотничките.Румба, Рувбаааа, насRAхте ги големите LAйна, пък сега се чудите що мирише.
118
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеффф, пардон, Румпи нека бесней и токът ще потече обилно през ноздрите му! Деса ще мушне щепсъла и ще захранят България! :))))))))))))
117
3
 
18
 
! Отговори
ИДВАТ преди 2 години
ИГРИТЕ НА ГЛАДА!
116
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак сега ли иска мерки? Като го запалиха по форумите. Два месеца нищоправене и сега иска бързо! Не не, не мога да го гледам още ден повече тоя човек. Да дойде да ми плати тока от неговата заплата, това е единствения начин
115
6
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
радеф е слуга на мафията!!!!!!!
114
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Октомври изтече договова на Молдова за доставка на газ с Русия. Сега вече ще купува от Газпром на цени от спотовите пазари. До сега плащаха около 200 евро, от октомври вече 700, зимата може и над 1000$. Молдовското правителство излезе с обръщение потребителите да намалят потреблението на газ, да ограничат отоплението денем и нощем и когато не са си в къщи, да ограничат потреблението на газ за готвене. С други думи мерките са - стойте на студено и яжте сурова храна. А молдовската президентка иначе много се репчеше на Русия.
113
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пък да се скрие някъде,а народът ще усети взетите мерки когато започне да плаща сметките за тока и парното. Честито на всички гласуващи за "Юмручето".
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зап.Европа си оправи нещата с Русия и цената на техния газ е ниска.Същото е и с Унгария и газа към Сърбия.Ние цяла година се мотаем със свързването с Александрупо-лис, за да се подвържем с евтиния газ от Азарбайджан, който обаче може да задоволява 1/3 от необходимия ни газ през зимния период. Изпуснахме си и шанса да вземем още 2 млрд.куб.м от газа за Италия по проекта ***-ТАНАП. Въобще.пълна бъркотия с МЕ на Т.Петкова - икономист-одитор вместо енергетик.Между три стола седнахме на земята.
111
2
 
16
 
! Отговори
СС преди 2 години
България да се спасява сама ,много посредници и крадци !!! Тока от АЕЦ за народа, зеленият на Брюксел !!!
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 127. Тази плоча е от 2013. Още ли ще я въртите.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на нефта също скача.
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отговор "средната работна заплата на българина е по-висока от тази на руснака!"- а какви са цените и заплатите на българина спрямо Германия или Холандия примерно?
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отговор - да бе, виждам, виждам, че изобщо не ви пука, ама хич не ви пука като почнете да пукате от студ зимата.