Атанас Пеканов: Нямам намерение да влизам в политиката

Не трябва да очакваме Планът за възстановяване да реши всичките ни проблеми
17 окт 2021 18:27, Нели Христова
16
Атанас Пеканов: Нямам намерение да влизам в политиката
Снимка: БГНЕС

Нямам намерение да влизам в политиката след края на служебния кабинет. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов.

"Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. Тези 12,9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те ще бъдат разделени в 6 години", каза той и уточни, че около 6-7 млрд. лева частни инвестиции ще бъдат активирани по проектите.

"Грантовете са с т.нар. 50% интензитет, т.е. фирмите ще вземат 50% помощ от държавата, за да подпомогнат своите предприятия - да ги дигитализират, да ги направят по-модерни. Но останалите 50% те трябва да ги инвестират. Така имат собствен интерес, за да ги използват за нещо добро", разкри той и подчерта, че старият План на предишното управление на страната е бил променен и надграден.

Според Пеканов зелените приоритети за опазване на околната среда са важни, но е важен и диалогът за социалните рискове.

"По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход - 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони - Перник, Стара Загора и Кюстендил - за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация", добави Пеканов.

"Ние смятаме, че ЕК трябва да прояви гъвкавост по отношение на затварянето на въглищните централи", каза Пеканов във връзка с тезата на изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за "Зелената сделка".

"Министерството на енергетиката работи по сценариите какво ще се случи, ако затварянето на въглищните централи е през 2038-а, 2040-а или по-рано. Надявам се скоро да име такива сценарии, за да можем да вземем най-доброто решение", обясни вицепремиерът.

"Ние успяхме да свършим голямо количество работа още преди предаването на Плана, за да можем сега още по-бързо да завършим тези официални преговори. Работим по варианта да получим средства по Плана още в края на тази година, но - преговори са, понякога отнема време", обясни Атанас Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 години
може да ти се размине пандиза,поне наполовина
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нкраде се и ще си ходи не е лаком като очите и тръпчинките
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този интелигентен мъж Пеканов не желае да влиза в политиката след като е видял как неговите колеги шарлатани Киро и Асен лъжат и газят Конституцията и Закона за да се доберат до кокала !
8
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Георги преди 2 години
Не Ви познавам, но сега къде сте господине? На дивана у съседката ли?
7
1
 
7
 
! Отговори
До Истина е преди 2 години
Вижда се,че не си от интелигентните и не считам за нужно да обяснявам,но двамата са министри в различни ресори,Горанов беше министър на финансите и то най-добрия в годините на прехода,българина разбира се се подведе по слухове и не го оцени.Що се касае до Пеканов,наистина единственото умно и кадърно момче от глупавото служебно правителство на Фуражкин!
6
4
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Не трябва да очакваме Планът за възстановяване да реши всичките ни проблеми" === Оооооо, никой не го очаква това ни най-малко. Този план беше написан на коляно на две, на три и внесен, за да може ЕС да ни отпусне 1 милиард евро. И разбира се, парите сега ще ги откраднете вие, новите от промяната, че идвате гладни и нахъсани. За какви народни проблеми говорим изобщо :)))
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еврото му е казала, днес казваш едно, утре действаш друго, некадърен като майка си
4
10
 
8
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Пеканов е много пекан министър в сравнение с горанов-крадеца!! !!!
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от тоя нищо не става, мама му уреди живот на човек който абсолютно не е това за което го представят, некадърни са с еврото катя
2
6
 
10
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Съвсем скоро ще се включи в политиката, но с огромно отвращение.... Не си ни първио, голобрадо момче. Не се опитвай на краставичар краставици да продаваш.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя как изведнъж ,се свърза с Домусчиев който се беше скрил от падана герба ,сега му замириса на милиони които че се подаряват отново на така наречения бизнес тоест милионерите ,така че и сегашните управляващи нямат разлика от герба ,не помня кой каза слави или някой от сценарист че най много се притеснявали заповедното раздаване на милиарди на нашите хора по край вируса ,май са прави