КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите

Конституционните съдии обявиха мотивите за решението си
27 окт 2021 15:25, Елка Василева
633
КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите
Колаж: БГНЕС

Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство, пише Конституционният съд в мотивите към решението си, с което бе обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от съда.

Още по темата

Съдиите допълват, че "Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие. Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата. Конституцията на Република България установява завишени изисквания по отношение гражданството на лицата, заемащи конституционно установени държавни длъжности, които са израз на стремежа към устойчивост на правните изисквания и защита на националните интереси."

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Към момента, в който Петков е бил назначен за служебен министър, той е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство, пише в мотивите на КС.

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност.

"Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца", мотивират се съдиите.

Делото беше образувано по искане от 16 август на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС от 46-ото Народно събрание. В мотивите си депутатите посочват, че членовете на Министерски съвет трябва да отговарят на определени изисквания по Конституция, припомня БТА.

След като Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков изпрати искане до съда да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и искане за предоставяне на възможност за представяне на писмено становище по делото.

С определение от 12 октомври съдът остави без уважение искането на Петков, като го определи за неоснователно. Мотивът за това решение е, че Законът за КС допуска възможност за конституиране като заинтересована страна в определени хипотези само на: действащ народен представител, действащ конституционен съдия, действащ президент и вицепрезидент. Също така съгласно закона заседанията на съда се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


633
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
0
 
0
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
А бе как така с канадски паспорт и завършил в Харвард ще управлява в България,разрешено е само на другари с съветЦки паШапорти юи завършили рабфак в матушката!
511
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви наглеци са тези двамата
510
2
 
5
 
! Отговори
Езуити преди 2 години
Известна е патологичната склонност на новите т.н. протестъри да омаловажават реални издънки, които ги касаят и в същото време да налагат фейковете на Бабикянчо. Онова кремче, което открадна в магазин тяхното Ленче опозори страната ни, защото я представляваше в качеството на посланик в САЩ. Кирето пък декларира една лъжа, която според закона се наказва със затвор, за да стане министър и да ни учи на морал. Сашо Диков се е хвърлил в атака срещу КС,за да замаже лекето в морала на Кирчо. Абе езуити!
509
1
 
1
 
! Отговори
АМАН БРЕ преди 2 години
ALO AMAN от плитки ПИАР дезинформационни капанчета за отвличане на вниманието на милиони граждани от нагли престъпления извършвани от издържани с ограбвани милиарди от народа бюрократи и подставени на власт вкл Борисов и компаниики!!Спомнете си КРЕМЧЕТО НА ЛЕНЧЕТО>>НАрода вместо да иска сто хиляди години Затвор за Борисов и компания се занимаваше месеци наред с едно кремче на Елена Поптодорова дългогодишен посланник в САЩ
508
2
 
3
 
! Отговори
BG преди 2 години
Алооо Европа ,кога ще поканите Радев на ауденция,5 години ще станат скоро,срамота
507
4
 
7
 
! Отговори
Красен преди 2 години
Така става, когато президентът слугува на определени олигарси - в случая на Иво Прокопиев и се съгласява негов човек да поеме икономиката, за да си осигури подкрепа от един от най-богатите олигарси у нас Прокопиев!
506
5
 
10
 
! Отговори
след А идва Б преди 2 години
Кога ще се самосезира прокуратурата срещу Кирил Петков за престъпление по чл. 313 от НК ???
505
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето как написал молбата до Канада- да го освободят, че ще става министър... Как пък е толкова сигурен?
504
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На времето,при социализма, имаше един Указ 69 на МС , с който се даваше възможност да се отдават под аренда отделни обекти на частни лица . И работата потръгна. Ако бяхме дали цялата държава под аренда ,без значение от гражданството на арендаторите,при поставени ясни икономически показатели ,които арендаторите трябва да постигат, държавата ни щеше да е доста напред. А не разни крадливи псевдополитици,неносещи никаква отговорност,да ни водят през прехода като Мойсей евреите вече над 30 години.
503
12
 
6
 
! Отговори
УУУУЖАС.... преди 2 години
ЕЕЕЕЕ ХОРА ТУКА НЕ Е ЦЕЛТА КИРИЛОВ А РАДЕВ МНОООГО ГИ Е СТРАХ ГЕРБ ОТ РАДЕВ А КИРИЛОВ ДО НЯКЪДЕ ЗАЩОТО НАБИРА СКОРОСТ
502
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС НА ВРЕМЕ преди 2 години
Много скоро идва времето, когато на националните предатели не само ще се търси отговорност, но ще се действа по ускорената процедура. Всеки национален предател, който се надява да се спаси от ударите на закона, се само-заблуждава, защото по време на война отмяната на смъртната присъда е невалидна за Военния трибунал...
501
4
 
15
 
! Отговори
Андрей Харизанов преди 2 години
Щом тия двамата от снимката все още са по постовете си и ни се надсмиват за каква законност можем да говорим в България ?! Срам и позор ! Хора нма такива служби да лъ жат и заблуждават ?! Нямат място повече на политическата сцена !!!
500
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми ако ще и японец да е. Ние си говорим за крадене на милярди, а някакви недуразумения не спират да повтарят канадец та канадец. Голям прас! Самият факт, че такава простотия не спира да се дъвче и е топ новина говори достатъчно за нивото на гербаджиите, медиите и на цялата нация.
499
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко отвратителна картинка!Във всяка друга страна щеше да има покаяние,оттегляне... а тук реалността е покъртително унизителна, с жалката съдбата на един народ!Тъжно...
498
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше малко ,малко достойнство и уважаваш себеси нищоправещият трябваше незабано да си подаде оставката за това неспазване на закона!Кирчо да върне заплатите и всички негови подписи са незаконни,съд за такива които неспазват закона а те искат да управляват.....
497
10
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Голям страх от този Кирил Петков,оттук насетне няма спиране,мотивацията е още по голяма.За протокола ,на болшинството българи изобщо не им пука за гражданството и нарушаването на Конституцията,важното е да се свърши работата както казва един друг политик в подобна ситуация.
496
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AzПаспортът и личната карта нямат връзка с гражданството- инак като си загубиш паспорта и какво- да не си губиш и гражданството! Елементарно е бе човек. На Киро шмекериите- върнал паспорта... и какво от това
495
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Австралия( с подобен закон) неотдавна имаше аналогични случаи с 5-има сенатори, оказали се с двойно гражданство дори без тяхно знание. Двама са имали новозеландско гражданство, което се придобива автоматично, щом бащата е новозеландец . Един с италианско-някога майка му го записала без да му каже.Една сенаторка, родена в Канада и напуснала страната след 11мес , не предполагала, че още има канадско гражданство, защото законът за отказване бил приет 1 седм след това.
494
7
 
5
 
! Отговори
Az преди 2 години
Нещо не разбирам, как е бил канадски гражданин, след като е върнал паспорта си ? С какво го е удостоверявал тогава това гражданство ?
493
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво му пука на Кирето какво подписва! Той си е убеден, че като Али баба е казал "Сезам отвори се!" и това е всичко! Бате е чел Винету, а Кирето е още по- назад в детството с Хиляда и една нощ!