КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен

Решението на Конституционния съд е прието с 11 гласа
Обновена: 27 окт 2021 11:47 | 27 окт 2021 11:47, Елка Василева
822
КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд реши, че указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, е противоконституционен.

Още по темата

„Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков“, съобщи съдът..

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта.

Конституционниият съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Кирил Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти, обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяване на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


822
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
694
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кана Рачева да измисли нещо по въпроса? Тя е спациалист по измислените новини. И така хубаво ги изяснява на абдалите!
693
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, Кире лъжиш като дърт Римлянин от Рим! Ама има все още балами в тази държава. И те не са малко. Кой и не ги лъга .... Ама те са като шараните. Рочят дъното и чакат някой да им пусне примамката.
692
6
 
2
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Елементарно е. Кака в Щатите премахват съвсем легално финансирани от държавата организации, когато има юридически врътки, които възпрепятстват юридическото премахване на компанията? Просто и спират финансирането. Няма заплати, няма офиси, няма пари за консумативи, за пътувания, командировки или какви да са разходи. И тук трябваше така да се направи - НС имаше достатъчно време да спре финансирането на специализираната прокуратура и на грух-грух... пък тиkвоча да им плаща от шкафчето ако иска.
691
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се изтрият от избирателните списъци всички емигранти........що за идиотия тоя съд много олекна
690
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И те са противни на конституцията. Комисията по защита от дискриминация вече се изказа.
689
2
 
8
 
! Отговори
я кажете преди 2 години
Това добре, я кажете сега дали е законно въвеждането на зелените сертификати !
688
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе *** чета ,Кирчо е в България от 10 г. И се занимава с далавери .каква Канада. В Канада си е бил обикновен лузър.дошъл да оправи страната ?да бе да !! Мошеник на дребно с комунистическо и ДС потекло
687
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Според онлайн анкетата на Днес сред близо 8000 граждани, Радев и Герджиков имат по 33%. Познайте от раз кой след балотажа ще си остане със същите %.
686
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Някой ще ми разясни ли последствията от погазване на конституцията от Радев и Петков или само ще има мъмрене пред строя.
685
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КС си изпълни поръчката и може спокойно да си получи 13, 14 и 15 заплата + допълнителното материално стимулиране. А вие блъскайте по 10-12 часа за минимална заплата и мислете за световната конспирация
684
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириле, Кириле - да си беше запазил канадското гражданство и да си бе гледал кефа - а не да идеш тука да се опитваш да разчистиш кен ефа наречен РБ.
683
3
 
2
 
! Отговори
Хак му е преди 2 години
До Анонимен 774. Ако това, което твърдиш е вярно, Дончев незабавно трябва да изхвърли от редиците на Герб. Ако това не се случи и Борисов не санкционира тази удурма, и не не отстрани този троянски кон, то да си го чегъртат гдо дупка!
682
5
 
16
 
! Отговори
Гузната Херо преди 2 години
Защо нито една от трите големи телевизии не канят юридическите съветници на Радев да обяснят какви пари ядат на данъкоплатците и не могат да му обяснят кое е и кое не е конституционно. Срам и позор за държавата ни. А той вместо да сведе глава и поиска извинение седнал да ни обяснява колко велик експерт е Петков. Тешко ни ако този ще е по-по-най в управлението. Но така е наредил др. Байдън. Такъв е нашият суверенитет, точка! Херото нещо се изпокри, не се чува никаква за върховенството на закона.
681
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ БЪЛГАРИН за 2019 година, с приз връчен лично от вицепремиера Томислав Дончев от правителството на ГЕРБ, две години по-късно е най-мразеният българин и обявен за ЛЪЖЕЦ, пак от ГЕРБ, затова че се е отказал от канадското си гражданство и обявил война на корупцията в Родината си! КОЙ СЪД ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ТОЗИ КАЗУС?
680
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щщщ - "Да гласуваш за шмекери означава, че доброволно се съгласяваш да те лъжат..." - ... - Това не е правилно заключение! Да гласуваш за шмекери означава, че се ръкопляска на "тapикaтитe" и очакваш те да са снизходителни към твоите, собствени лъжи и мошеничества, каквито и да са те!
679
3
 
14
 
! Отговори
след 14 ноември преди 2 години
Гешев да се стяга !!!! Ще има много работа по повдигане на обвинения срещу фигуранта и цялата му хунта от побеснели болшевишки копои........
678
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на мафията, даде махат всички крадци на България. Ако не бяха герб и ДПС, сега щеше да сме със западноевропейски стандарт на живот!
677
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу герб, долу дпс. Решението е несправедливо и манипулирано. Бг съдът за пореден път показа, че е нечии инструмент. Фактически този човек е направил всичко възможно. Много ги е страх, че повече няма да ни крадат.
676
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Братиньо,,ТО помага,но про.....стия гербераст не разбира,че не ,,вади очи ,а изписва вежди,,. ОН ..... И вие......Много ми е любопитно КС как ще се произнесе по казуса антиконституционна партия ДПС
675
4
 
16
 
! Отговори
ПЪРВИ ГЛАСОВЕ! преди 2 години
Появиха се първите гласове, които призоваха за импийчмънт на пРезидента злоРадев, заради нагло нарушаване на Конституцията от Фигуранта. Атлантиците първи призоваха за импийчмънт, а след тях и политологът Антоний Гълъбов. Това е единствения начин Европейска България да бъде изтръгната от лапите на руския шпионин.