Бангладеш, Виетнам - стратегически партньори за родните земеделци

По време на пандемията 85% от проектите в Китай бяха замразени
18 ное 2021 23:15, Анисия Иванова
5
Бангладеш, Виетнам - стратегически партньори за родните земеделци
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на пандемията 85% от проектите, които бяхме започнали в Китай и Виетнам, бяха замразени или отпаднаха от нашата програма. Така проекти, свързани с дистрибуцията на розово масло и розова вода, не се осъществиха. Когато липсва директен контакт с търговския ти партньор, се губи сигурността на проекта. Това каза Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

В момента Китай е една затворена страна. Нашата асоциация обаче е иновативна и намерихме други места, в които се опитваме да направим проекти. Една такава държава е Бангладеш, която е доста екзотична за нас. Там намерихме партньори, с които се опитваме да правим експорт на българска пшеница съвместно с "Националната асоциация на зърнопроизводителите" и с подкрепата на Министерството на земеделието, разказа гостът.

По думите му Бангладеш е държава с много голямо население на малка територия. Средната им класа представлява голяма част от населението. "Имаме планове да стартираме проекти за разработване на фабрика за слънчогледово олио в страната", каза гостът.

Друга страна, която може да се превърне в стратегически партньор за нас, е Виетнам. България изнася ежегодно пшеница за Ханой. От тях пък може да получаваме ориз, тъй като производството му в България не е голямо. Оказа се, че във Виетнам европейските череши са много скъпи и са смятани за екзотична стока.

Преговарящите от Европейския парламент и правителствата на страните членки на ЕС се споразумяха за бюджета за следващата година. Той ще бъде почти 170 милиарда евро, като голяма част от тези пари ще бъде използвани за подкрепата на фермерите.

"Преговорите за тези средства продължиха 3 години. През това време Европейската комисия прие Зеления пакт, като земеделските субсидии трябваше да бъдат в синхрон с него. Така се появиха големи проекти за трансформиране на земеделския сектор към по-ниски нива на въглероден диоксид".

В предвидените средства се вижда желанието да бъдат подпомогнати малките и средни ферми. Един от основните проблеми в България е, че големите зърнопроизводители и животновъди взимат по-голямата част от субсидиите, смята Евгени Савчев.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Относно новия завод за електромобили на Кико Канадеца - албанците казали, че първо ще започнат с производство на албански реотани и след няколко години може да започнем да произвеждаме гумите за електромобилите. На всеки закупил албански реотан ще му дават безплатно канадски дюнер.
4
1
 
1
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Да не забравите като партньори и Зимбабве, племето Зулу и индианците Чероки. Всички те са бъдещите ни партньори !
3
1
 
6
 
! Отговори
Patanov преди 2 години
Великите умове няма да произвеждат олиото тук и да го продават там, а ще изнасят слънчоглед, за да произвеждат олио на другия край на света... Титани та мисълта!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балъци вместо да си продават суровината за жълти стотинки да вземат да почнат да правят скъпи парфюми.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, супер партньори намериха. Скоро и завода за ел. автомобили на Кирчо започва проозводство.