ПП ще създава нов имидж на България във външната политика

Кирил Петков иска програма за завръщане на учените българи у нас
27 ное 2021 20:55, Красимир Ангелов
85
ПП ще създава нов имидж на България във външната политика
Снимка: ПП

Мисията на външната политика на България е да се създаде изцяло нов имидж на страната, заяви по време на дискусия за "Международните отношения" Даниел Лорер, експерт по въпросите на международните отношения от "Продължаваме Промяната".

Дискусията е част от поредица от разговори за изготвяне на коалиционно споразумение за управление на страната между "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ"и "БСП за България".

"Имидж на държава, която е свободна, демократична, изчистена от корупция, имидж на държава, която е пример как това може да се случи", обясни Лорер, цитиран от БТА.

Още по темата
Съпредседателят на коалицията Кирил Петков обясни, че една от основните цели на ПП е да бъде изкоренена репутацията за корупцията в нашата страна. По думите му това ще спомогне и за външните, и за външноикономическите ни отношения. Той обясни, че целта им е България да стане страната, която най-бързо е успяла да изкорени в такива огромни мащаби този проблем.

Като приоритет за ПП Петков визира българите, които учат в престижни чужди университети и настоя за изготвянето на програма, с която те да се върнат обратно.

Даниел Лорер допълни, че за привличането на международни инвеститори, МВнР има сериозна роля. От ПП предлагат създаването на доброволен дигитален регистър на българите в чужбина.

Лорер обясни, че така ще се знае не само тяхното местоположение, но и каква е местоработата им, както и квалификацията, която имат. Идеята е така да бъдат привличани чуждестранни инвеститори, обясни той.

Лорер отбеляза, че за ПП е важно да бъде привлечена поне една европейска агенция у нас.

"Предишните правителства не показаха воля да го направят. Европейските агенции са факел на европейските ценности и за нас е важно да покажем, че България иска да бъде домакин на поне една такава европейска агенция", коментира той. Той настоя за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която определи като ексклузивен клуб на богатите държави по света.

Лорер настоя България да е по-активна в международни и регионални институции. Като приоритет той изтъкна работата за безвизов режим със САЩ. Друга мярка е атестацията и систематичната оценка на качеството на консулските услуги. От ПП предлагат финансова подкрепа за български културни организации, но след реформата в ДАБЧ.

Друга идея на ПП е създаването на така наречения фонд "Стамболов", вдъхновен от оригинални бюджети на Стефан Стамболов, запазени в архивите на Министерство на финансите. "Става въпрос за стипендии за българи, които да завършват обучението си в елитни университети, след което да се върнат и работят у нас поне пет години", коментира експертът.
Относно темата България и Европа, Даниел Лорер заяви, че е важно България да бъде активна в евроатлантическото пространство и по икономически, и по технологични проекти.

"Искаме България да бъде виждана като лидер на Балканите, ние вече показваме, че имаме технологичните възможности за това, ако добавим изчистена от корупция институционална среда, смятаме че няма да има кой да ни спре", категоричен бе той.

Относно сценария "Европа на две скорости" от ПП издигат като ключови приоритети влизане в Шенген и присъединяване към еврозоната. По думите на Лорер е необходима информационна кампания какво означава за България присъединяването към еврото.

От ПП искат и поне удвоен търговски обмен със съседните балкански страни, както и задълбочаване на търговските, културните и образователните връзки със съседни нам държави.

Относно Република Северна Македония, Лорер отбеляза, че за ПП е важно да запазим добронамерения тон на преговорите и всички досегашни елементи от преговорната позиция на България. Преди всичко нашето желание е да започнат да се създават двустранните комисии в един кратък срок, коментира Лорер.

Сред приоритетите той визира изграждането на директна авиолиния София - Скопие, коридор номер осем, общ културен календар, съвместни научни форуми. Лорер акцентира и върху адаптация на учебниците в Македония, така че езикът на омраза да изчезне оттам, това по думите на експерта е "неминуемо условие". Нека да подпомогнем интеграцията им в ЕС с помощта на нашата техническа експертиза, посочи Даниел Лорер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
67809 преди 2 години
Европа нарочно те инвестира у нас,ние сме граница,ако искаше,досега да сме напред с икономиката.Но тя не иска,спират ни,искат ни само умните и работливи хора в техните държави.Македония те бива да влиза бързо в ЕС,защото България я очакват мрачни времена.Заради интепесите на Сащ не бива да рискуваме България.Лорен да каже българин ли се чувства или евреин и за кого ще работи..
68
0
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 2 години
Учени берачи на ягоди и миячи по баровете от чужбина ще приемат ли ?
67
0
 
3
 
! Отговори
Така така преди 2 години
Добрият лидер и мениджър дава възможност на останалите да създават, работят и живеят в най- добрите условия, а не им отнема тази възможност. Спрете с тъпите изказвания и безпочвени обещания
66
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Няма как да се изкорени корупцията в страна, където хората оцеляват! Всичко у нас става с връзки. Дори да постъпиш на работа трябва да си "наш човек"! Никой не се интересува колко си способен - дори работодателите се страхуват ако си много умен да не им откраднеш бизнеса! В обществото битува положението "нашето пиле е най-хубаво" и всичко останало, което не е в синхрон трябва да се изкорени, изпепели и премахне от хоризонта..Корупцията у нас няма да се изкорени скоро, особено от ПП!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвя се "Биг Брадър-2022". В къщата ще бъдат затворени Кирчо, Кокорчо, Румен Гечев, Масларова, Румен Овчаров, Нинова, Христо Иванов, Бойко Борисов, Карадайъ, Тошко Хубавеца, Шиши Мирчев от ДБ, Делян Пеевски, Крум Зарков, Спецов и др. Някои от мисиите: управлявай МВР - управлявай "Топлофикация"- управлявай "Булгартабак"- усвояване на средства от еврофондовете...Очаквайте много смях, бой и емоции!
64
0
 
2
 
! Отговори
Хейтъри преди 2 години
Ще кажете, че само хейтъри сме се събрали - плюем по едните, после по другите, все сме недоволни...Но повече от 30 години все чакаме нещо да се случи хубаво на тази държава.Дано новите лица и правителство сбъдват мечти, а не хвърлят само във въздуха красиви лозунги, от които никой няма полза.
63
0
 
4
 
! Отговори
Ми къ преди 2 години
Ако новият имидж е свързан с осиране по всички въпроси, и ба го новия имидж.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кирил Петков иска програма за завръщане на учените българи у нас" Хъхъхъ. Учените българи ще се избият да се връщат в диктатурата на ДС.
61
2
 
0
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Куурнелия вече е *** дума! Всеки ден нови изненади.
60
2
 
4
 
! Отговори
О да преди 2 години
*** той имиджа е готов! Велика държава с лекари антиваксъри и учители ***. И Кирчо, Кокорчо и *** начело.
59
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Без съмнение, този "българин" Лорер има израелски паспорт. Колко е "грижовен". За кого?
58
1
 
5
 
! Отговори
Кво каза преди 2 години
Освен ако не обявим война пак на целия свят за няколко дни, не виждам какво може да променим.Особено без армия и в такава близост до Русия и Турция.Пак се излагате момчета
57
1
 
11
 
! Отговори
Явно преди 2 години
На тези момчета са им чели много приказки,но по важното е ,че още вярват в тях!
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно ! Скоро България ще се превърне във ,,факел на европейските ценности'' ! Какви инвестиции,какви инвеститори ,тия не виждат ли ,че сме фронтова държава ,има ли някой който да си вложи парите тук при това положение ?
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво връщане, като българските работодатели не искат да дават европейски заплати ... имах съученик ИТ и той забегна в Германия .... в смисъл ако тук ИТ взимат 5 бона в чужбина пак са двойно ...
54
1
 
13
 
! Отговори
Гражданство преди 2 години
Бих искал да знам колко гражданства има г-н Даниел Лорер, спряган за външен министър? Подозирам, че са повече от едно. Дано не нарушим пак Конституцията, че ще ни стане навик.
53
2
 
11
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
Кадърните некадърници и новата франкенщайн партия пп!Ще зарежеш бизнес на световно ниво зад океана ,да дойдеш да Оправиш държавата и имиджа ......?????Напрао ви повервах да знаете!И у един кюп с бсп и страхливия мутренски чалгаджия?Нема начин !Чакайте си резултатите от тая свинщина скоро........Времето е ценно и лети ,а някой пропиляхме живота си в лъжите ви и надежди,че ще се свърши поне с червената ламя!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова сте фалшиви, че турските дънки изглеждат по-отигинални от вас. Жалки сте!!!
51
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Eвреина Лорер, експерт по въпросите на международните отношения ? :)))Къв експерт нали е завършил за инжинер :)))
50
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На К урнелия сина и у ФАЩ шъ съ връща ли у РъБъ да бачка :)))