Станишев: Бих искал да видя правителство преди Коледа

Той е притеснен от подхода на БСП в преговорите
28 ное 2021 19:47, Нели Христова
78
Станишев: Бих искал да видя правителство преди Коледа
Снимка: БГНЕС

БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет. Такава оценка даде лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на преговорите за правителство, които се проведоха в последната седмица, пред bTV.

Бих искал да видя правителство преди Коледа и мисля, че това е желанието на всички българи. Надявам се, че политиците, които преговарят, също разбират, че търпението на хората е на предела и затова сега няма да се провалят, коментира той.

Няма универсална рецепта. Добре познавам преговарящите в Германия - социалдемократите и те не допуснаха в рамките на 3 месеца да има изтичания на информацията, секретарите информираха обществото. Виждам, че подходът на ПП е за прозрачни преговори и има логика в това. След толкова година задкулисни договорки, хората искат да видят политиката. Но повече засега това прилича на изложение на предизборните програми на партиите, каза той. Според него това е само първи кръг от преговорите, защото трябва да се постигнат компромиси и да е ясно кой зад какво стои, а това досега не се е случило.

Според мен тази партия е избрала този подход, за да не бъдат изнудвани от другите на закрити врати, продължи той. Станишев подчерта обаче, че от снимките, които излезли на Петков и Василев пред БСП късно вечерта, не се създава добро впечатление.

Реалността е, че ИТН, ДБ и БСП са загубили гласове и това ще създава проблеми не само по време на преговорите, а и след тях, допусна лидерът на ПЕС.

Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите, подчерта той.

Дори ако бихте ме попитали какво прави БСП там - целта е да се спаси Корнелия Нинова и нейният екип. Няма фрагментиране на БСП, а напускане на БСП от много избиратели - близо 600 хил. Имаме загуби и в ядрото, не е въпросът с какво влиза БСП, а с какво излиза от тези преговори, допълни Станишев.

Притеснен съм, защото не виждам ясен мандат - политически и управленски да е даден на ръководството, каза той.

Според него темите, които защитава БСП в момента са: "не" на джендъризма и Истанбулската конвенция, "не" на бързото решаване на спора с РСМ и не на приватизация с ББР.

Последното всъщност е консенсусно, но първите две показват, че ръководството на БСП изобщо няма намерение на да промени линията, за която съм казвал, че не е линия на традиционната левица, коментира той.

Питам къде са социалните червени линии - виждам, че господин Василев е казал, че хора които не са трудоспособни не трябва да получават социални помощи. На това БСП трябва да възрази много ясно, категоричен е Станишев.

На въпрос има ли фаворит за лидер на левицата, Станишев каза: Това не е въпросът сега. БСП трябва на тези преговори да заяви ясна социална позиция, каза той. Според него Василев казал много по-конкретни неща, отколкото БСП, а червените допуснали Мика Зайкова от ИТН да ги апострофира заради предложенията им за социалните политики.

Има и положителни неща, които се случват - възстановява се позитивното отношение на хората към коалициите. Това го има във всяка демокрация. Второ - важно е да има баланс и да не се получава политика в ръцете само на една партия. Затова е добре, когато министърът е от една партия, председателят на ресорната комисия в парламента, да е от друга, допусна Станишев.

През последните 10 г. много се деинституционализирахме като държава. Тази седмица се случи и още една трагедия, не толкова мащабна, колкото катастрофата на АМ "Струма", но не по-малко важна. В световния ден на ООН за защита на жените от насилие беше убита поредна българска жена. 16-та за тази година, ако не се лъжа. Искам да призова политиците да не се крият зад Истанбулската конвенция като зад някакво плашило. Трябва да защитят българските жени и най-накрая да си свършат работата, като приемат промени в закона. Това е част от съвременната цивилизованост. Не можем да приемем тази действителност за нормална, категоричен е той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До НЕ МОЖЕ Искаш да кажеш, че българската "левица" не са левичари, а не българите! Защото тези за които говориш не са всички българи, не са дори болшинството българи...
59
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ей ,значи вятъра и Станишев нямат аналог.Все някой им е виновен! Я тъмни облаци,я някоя партия или ракетен полигон да ги изгони!А бе , за 13г. един слон от Банкя го би като маче в дирек и сега оше има нахалството да се изказва.Те ,тия двамата Станишев и слона от Банкя са само за бай Ставри!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Серго е пич от кирпич ,има си 10 000000 и апартамент в Люксембург и не е му на дядовеца
57
0
 
3
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 2 години
да има истинска левица в българия,леви партии има в страните,където има бедни,има работници,хора разчитащи на ръцете си да си изкарат хляба,докато българите не са работници,те са капиталисти доходите им са от ренти,от лихви,от наеми и т.н.,заплатата която им дават без да са стъпили на работното си място(назначени естествено от някой роднина само формално се водят на работа) не е доход от труд,тя е само за стаж и после космическа пенсия,за каква левица в българия бълнувате
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** ГадСтанишев не е хазарин, а украински полуевреин, престани да пишеш глупости!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми да бяхте гласували в парламента необлагаем месечен минимум и степенуван данък след 10 000 евро заплата месечно!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТОЗИ...Нинова е с двойно гражданство - американско и българско, тя няма право да заема такива позиции, след като е двойна гражданка и то не от ЕС.
53
1
 
8
 
! Отговори
ТОЗИ... преди 2 години
НЕ Е ЗЛЕ ДА СЕ СКРИЕШ И НЕ СЕ ПОЯВЯВАШ ДА НЕ ДРАЗНЕШ ХОРАТА- ТОВА ДА НАСТРОЙВАШ ХОРАТА ПРОТИВ НИНОВА НЕ Е В ТВОЯ ПОЛЗА НЕ СИ ИЗМИСЛЯЙ КОЕ Е ЗЛЕ И КОЕ ДОБРЕ НИЕ ХАРЕСВАМЕ НИНОВА И ЗНАЕМ ЧЕ ТЯ Е МНООООГО ПО ДОБРА ВЪВ ВСИЧКО ОТ ТЕБ И ЗЛОБАРИТЕ ДО ТЕБ И ПП ГО РАЗБРАХА ЧЕ МОГАТ ОТ НЕЯ ДА НАУЧАТ МНОГО НЕЩА - НАДЯВАМЕ СЕ ДА СТАНЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС
52
0
 
1
 
! Отговори
и преди 2 години
аз сьм го била тоя дето иска6е да види
51
0
 
4
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Ще я видиш, Корнела ще е първа най отпред на правителството!
50
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше видиш ама без червени кхмери :)))
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсела надуши кокала и се появи .
48
0
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ти пък какво се обаждаш въобще бе. Искал бил да види правителство... И народът иска, но да са честни и принципни хора, не такива, които да се въртят като фурнаджийски лопати. Ама такива и в четирите партии не виждам!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберът Станишев прие крайнодесния плосък данък десятък. Станишев е колаборационист с врага Герб и десните. Отдавна трябваше да бъде изгонен от БСП като предател и чужд агент на ГЕРБ и Боко в БСП.
46
4
 
7
 
! Отговори
адолф преди 2 години
И аз като гледам кои преговарят от името на БСП - Румен Гечев,Румен Овчаров, Масларова, Гагаузов и Таско Ерменков и аз съм силно притеснен от новата промяна.А на всичко отгоре и зимам иде,Виденова.....или Харвардска...
45
1
 
5
 
! Отговори
дилема преди 2 години
Колкото повече ги гледам тия,толкова повече харесвам Нинова!
44
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Този какво направи за България за хората. *** които са се впили като кърлежи и смучат от народа. Лъжец на 24000 евро заплата а вие му се радвате . П р о с т народ
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво го гледайте! Навремето с Йончева се возеха на рокерски мотор,а сега по ескалаторите на Европарламента.А нас, балъците, ни баламосваха със Сполука,Заедно,С вас съм и все такива "тути фрути ди маре".Партията се грижи за своите чеда,дори да са се провалили тотално пред всички.Затова за тях еврозаплатки, а за нас - Промяната продължава...Хак ни е!
42
2
 
11
 
! Отговори
На фона преди 2 години
...на този , на радев зловещият и киро усмихнатият - Корнито взе да ми харесва някакси!!! :)
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този многоговорещ и нищоправещ е типичен политик от статуквото,цял живот празно плямпане,голям трудов стаж,няма що