По-малкото държавни служители могат да са с по-висока заплата

Да бъде ли намален броя на администрацията, коментират специалисти
7 дек 2021 14:40, Петя Славова
68
По-малкото държавни служители могат да са с по-висока заплата
Снимка: БГНЕС

Преди да бъде готов съставът на новото правителство се заговори за съкращение на държавни служители до края на 2022 г. Тази идея породи одобрение от една страна и недоволство от друга.

"Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде "нахранена тълпата". Това коментира пред Нова тв президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него, подобна идея не е добра, особено със заявката на три нови министерства.

" Съкращаването на държавната администрация е наложително и не трябва да се отлага. Това намерение не е нещо ново под слънцето", обясни и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

По думите му, така ще се съберат най-ефективно данъци и такси с минимално разходи, а "бюрокрацията ражда бюрокрация".

"Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията  ускорява и намалява  цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна", категоричен е той.

Според него така ще се увеличи прозрачността и ефективността пред гражданите и фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
6
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Добре, но нека имат и забрана да работят на държавна работа в срок от 5г. например. Защо ли? Защото при съкращение на държавен служител, същият ще получи до 6 брутни заплати + неизползвания си платен отпуск. По груби сметки ако средната заплата е 1800 това 10800 лв. от обезщетението + 2-3хил. от отпуската. Да не стане така, че даден служител ще го съкратят, ще прибере 13-14хил. лв и след два три месеца на борсата ще се появи пак на държавна служба другаде...
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проверих заповедта никъде не пише че зад гише може да се работи без маска, напротив търговските обекти са посочени изрично.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има да кажем Министерството на отбраната примерно 10000 обекта нуждаещи се от охрана. Доскоро сами си ги охраняваха, но един ден някой умник предложил да има съкращения и готово. Съкращават охраната и вместо да плащат примерно средно по 5000 лева на месец за охрана на един обект, започват да плащат по 100000 или 200000 лева на частни охранителни фирми "спечелили с конкурс". Задачата е изпълнена, служителите са по-малко....
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съкращаването на служители е един от начините за източване на обществени средства и увеличаване на корупцията.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работех на едно място в един отдел, който по щат трябваше да е от 19 човека, а ние бяхме 11 и се скъсвахме от работа. Никакви по-големи заплати не видяхме, както сега лъжат някои. Бяхме само 11, а не 19, заради ниските заплати, въпреки че имаше конкурс след конкурс за работа при нас. Явяват се хора, но като чуят каква заплата се предлага, веднага се отказваха. Интересно кого ще съкращават в тази ситуация?!
46
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Преди време там, където работех на държавна работа намалиха яко служителите, а ние бяхме много. Какво направиха? Съкратиха чистачките, ел.техниците, асансьорните техници и програмистите. Тяхната дейност се пие от външни фирми, на практика от душите чистачки, техници и програмисти, но вместо да плащат примерно 400000 лева на година на програмистите, плащаха по няколко милиона на външните фирми. Същото и с останалите.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитът показва, че когато говорят за съкращаване, то съкращаване няма, а има увеличаване на броя на чиновниците, а и няма как да е по друг начин след като непрекъснато се бълват нови изисквания по линия на ЕС. В момента има огромен недостиг на чиновници, което е очаквано заради мизерните им заплати.
44
0
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 2 години
Рашко, ти си бе авер.
43
1
 
0
 
! Отговори
купен синдикалист преди 2 години
синдикатите дет защитават съкращенията да почнат д аси плащат държавните обекти които ползват безпалтно и отдават под наем -правителството да отдели внимание не да търси комфорт.Кво значи големи заплати и по малко персонал -той досега беше 1 работи трим асе разтриват сколите да си търкат някои органи .първо съкращени еи после атестати и зпалатити някои н е,могат д аговорят български правилно
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един си написал името и цялата рода му сложила плюсове. Това е форум.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само чиновниците са проблем. Виждат се престъпления но хората не подават сигнал защото няма смисъл. Те не само че не се разкриват защото са свързани лица ами може да обвинят човека който го е видял.Например трафика на мигранти и наркотрафикантите.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46...Но защо си започваш изречението с малка буква.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
огромният брой чантаджии у нас е проблем, но има и по-голям проблем а именно - как точно са станали държавни чиновници. ако са пичове на място, ще направят една ревизия за 15 години назад, ама пълна - да се видят конкурсите, да се сравнят кандидаствалите за едно чиновническо място и да се разбере дали наистина са вземани най-кадърните измежду кандидатсвалите. и ви е бедна фантазията как 'калинките' ще са над 90% в цялата администрация
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До предложението на колегата сме съгласни за охранителните фирми. Но и за социолозите също защо лъжеха така нагло за изборите тая година.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе на държавна хранилка клатят крака сума народ, дето е напълно безполезен. То един документ минава през 20 стаи и бюра и преседява по няколко месеца, вместо да се попаде електронно и да ти го обработят бързо, ама нали компютъра рушвет не взима... Ей тези излишните по веригата ще спестят пари, точно за тази електронна модернизация.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето които говорят за електронно правителство май не знаят за какво става въпрос. Те герб за това не го въведоха щото ще ви се стъжни. Не се натискайте чак толкова. Ковида и цифровизацията и електронното правителство са част от новия светове ред. Ковида ако ви харесва......
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 за сега. Не само чиновниците ами се говори че и охранителите били толкова, но че нищо не работят, факт.
34
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
30000 хем няма да работят 1 г., хем ще получават 80% от заплатата си през социалните.А за 1 година стават много неща:)
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От коментарите се вижда че едни получават 500, други 5000, трети 50000 четвърти 500000 пети милиони че и милиарди. За доходи от заплати и то в държавния сектор става дума. Осигуровки йок. Плосък данък но за него партиите не говорят.Харесва им. Добре си живеят някои хора от отбора. Те Герб затова вият на умряло. Явно ие сладко. Чайници майници...
32
1
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
и като съкратиш 30000 къде ги тръшваш пак на държавата. Какво ще ги оставиш на улицата ли. За колко време ще преквалифицираш 50 годишен човек, за лекар учител или каквото и да е. 30х клошари ли ще произведете. Дачев тези 30х да ти клиенти в магазини, ресторанти туризъм, купуват това което си произвел и ти пълнят джоба.