По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат

Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% ще навреди на легалния бизнес
7 дек 2021 19:33, Анисия Иванова
79
По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат
Снимка: БГНЕС

Намалението на ставката на ДДС с определен процент няма да се отрази автоматично със същия процент на цените на стоките на пазара. Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% само ще навреди на легалния бизнес в страната, а намаляване на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета. Така коментира обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той определи идеята на КНСБ като „напълно левичарска“. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, и ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки. Това е много притеснително и силен удар за бизнеса.“

Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като той е срещу криенето на данъци от големите технологични компании.

„В хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство по-скоро се акцентираше на общите идеи и точките на пресичане. Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%.“ Предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15% е притеснително, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, каза Донев.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи, или не“. Каквито и контролни мерки да бъдат наложени, не могат да имат ефект по този начин, категоричен бе Донев.

Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление на ДДС за храните ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета, смята Донев. Според д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, който коментира темата по BloombergTV Bulgaria, намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия й вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева.

Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев.

„Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“, смята гостът.

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България, Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги.“

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на храните са по-ниски в страните от Западна Европа защото там ОСВЕН по-ниските ставки на ДДС ,ИМАМЕ И СИЛНО МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО !!!Двете сили-силна конкуренция /силно местно производство+ ниски ставки на ДДС /действат ЗАЕДНО и на пазара има богат избор с ниски цени .Човека е прав,не чакайте ниски цени ,прозводителите просто ще приберат разликата ,както стана и със заведенията като им свалиха ДДС,даже вдигнаха цените ,а не ги свалиха
66
0
 
3
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите".Аман от "десни" специалисти.Първо,какво значение дали е "левичарско",след като на всеки разумен човек му е ясно,че парите в държавите в ЕС се трупат основно от средните и големи предприярия и затова са "богати".Ние слагаме всички под общ знаменател-и тези с 650 лв/м. и с над 10 хил/м. и очакваме някой ден да сме богата държава като Германия напр.Защо там няма единна ставка,нали е печеливша?Значи там са големи "ЛЕВИЧАРИ",голям ужасТ е
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се въведе по нисък ДДС за храните, цените ще останат същите. Просто производителите ще прибират по голяма печалба !
64
0
 
4
 
! Отговори
Бесен ербажия преди 2 години
Пияницата преди плюеше по Бойко и сие, не я слушайте какво дрънка тази фурнаджийска лопата!
63
0
 
0
 
! Отговори
КНСБ ДА ГО ЛАПА преди 2 години
КНСБ са пияници и наркомани и не са работили един ден нормална работа през живота си!
62
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Д-р Радева === Къде сме видели цени да падат ли? Аз ще ти кажа, но явно българ0питека наистина има много слаба памет. 2014 година, когато Джуджето завзе и си присвои Крим целият свят наложи санкции на колхозниците. И изведнъж огромно количество стока остана блокирана, най-вече храни. И понеже тази храна трябваше да иде някъде заляха пазарите с нея. Никога няма да забравя, как купувах котлети сьомга за 5 лв килото, сега е 23 и как купувах свински врат без кост по цели басамаци 40 санта по 4 лв
61
0
 
10
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Цените няма да спаднат с намаляване на ДДС, защото търговците отново ще търсят пазарна цена, но този път повече от тази цена ще остане у тях. Толкова е близко до ума.
60
0
 
5
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
Ко каза ко? Вижда се колко е по-евтино с 3 пъти по-скъпо. Медиите са така на черното викат че е бяло
59
1
 
9
 
! Отговори
Ерик Хонехер преди 2 години
Другари и другарки коммунисти. Как сте? Добре ли се чувствате, като си налеете бензин, като напазарувате, като платите сметките си? Радвате ли се на промяната?
58
0
 
8
 
! Отговори
Д-р Радева преди 2 години
Къде сте видяли цени да падат, другаре?
57
1
 
10
 
! Отговори
Решението преди 2 години
Нека ДДС-то върху храните да е 20%! Да се направи система за регистрация на касови бележки (НАП вече има такава), нека всеки човек си регистрира бележките в някакъв срок след като е купил даден хранителен продукт а на 6 или 12 месеца да му се възстановяват парите от разликата между 9 и 20 процента! Така хем ще се осветли сивия сектор, хем парите няма да остават при оядените собственици на магазини!
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неведоми са правилата на демокрацията ! Каквото и да се направи ,няма и няма падане на цените !!!
55
1
 
11
 
! Отговори
Кирчо и Асенчо преди 2 години
Цените оттук-насетне ще вървят само нагоре. Казах.
54
1
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Няма контрол,защото няма държава.
53
0
 
15
 
! Отговори
Непозната преди 2 години
Означава, че търговците ще увеличат печалбата си.
52
0
 
9
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Стръв за шарани! То Никулден мина!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганчy бизнесмяна гледа на ДДС не като на дължим данък,а на нещо, което трябва да се краде и който не го прави,е голям бaлъk . Така че сваляйки ДДС и остава по-малко за крадене.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам за офтопика, ам аискам да попитам каква е тая мършичка на витринта. Това нещо продава ли се? Ядете ли го?
49
0
 
16
 
! Отговори
Контрасти преди 2 години
-По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат.-Ваксините са ефективни, но това не означава, че ще преборим пандемията.-ПП спечели изборите, но това не означава, че БСП няма да влязат в управлението.
48
2
 
18
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Братя бугаре, да не си помисляте че управниците ви са взели властта за да ви угодят и да минавате по тънко. Не, за тях сте дойни крави и ще ви доят докато могат. Проблема е че последния път си избрахте грешните доячи - тия дето не дават и един наръч сено да зоби кравата а само доят. Честито бръснене!