Политолог: Свръхамбициозен старт, прогноза за 4 г. мандат на кабинета е прибързана

Нека правителството да започне да работи и чак тогава ще стане ясно
Обновена: 9 дек 2021 07:11 | 9 дек 2021 07:03, Елка Василева
106

Видяхме свръхамбициозен старт, който мина през много декларации и някаква трета затихваща заключителна фаза на предизборна кампания с тази седмица на публични преговори. Всъщност това не бяха преговори, а последни издихания на емоциите. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Преговорните екипи сглобиха онези точки, по които разбрахме, че има съгласие, в тази заявка за управленска програма, каза Стефанов. "Не я наричам програма. Надявам се, когато представят Министерски съвет със структура, с лица, ще чуем управленската програма. Засега за мен това е политическа платформа с добри намерения".

Още по темата

"Седем заместник-председателя на НС, петима вицепремиери, както се казва - добре, няма лошо. За съжаление започва да ми напомня на нещо, което много пъти сме дискутирали с вас: "Дебнем се, да се хванем. Не си вярваме и на всяка крачка слагаме капани". Това означава, че управленската програма, когато я видим и политическата платформа, около която се събира мнозинството и ще структурира управляваща коалиция, е май много пожелателна и твърде много бързаме с фанфарите и чинелите, за да аплодираме тази промяна", посочи политологът .

Засега всякакви прогнози и очаквания този кабинет да издържи пълния си четиригодишен мандат звучат нереалистично, категоричен бе Стефанов. "Нека правителството да се затрупа с работа", да започне да работи и чак тогава ще стане ясно дали ще остане четири години, защото "заявки всеки може да прави".

"Точно така трябва да се говори - не разочароваш тези, които са ти гласували доверие и вдъхваш увереност в инвеститорите и в бизнеса. От друга страна, в тази турболентна ситуация, без да сме видели наистина какво могат, прогноза за четиригодишен мандат наистина е прибързана", смята политологът.

Относно напрежението около Крим Стефанов каза, че "поради географията си Украйна е подходяща за мащабни, военни учения". "Друг е въпросът дали не искат да подкрепят сепаратистите и да дегизират армията като местни и да влязат в онези територии, които и без това са размирни понастоящем - Донецк и Луганск. Но директно навлизане на руска армия не си го представям".

По думите на политолога, ако става въпрос за изчакване мочурливата земя да замръзне през януари, остава да се надяваме, че това не е вярно, защото "като нищо може да избухне трета световна войн заради един замръзнал път". "Надявам се да не е така и руснаците да искат нещо, отново демонстрирайки претенциите си по техния си начин".

"Въпросът е страните, които преговарят с Русия, в случая очевидно НАТО, да разчетат правилно сигнала и първо да им кажа, че така не се прави и второ, че когато искат нещо, хубаво е да го кажат направо", каза Стефанов.

Издънихме ли се много пред съюзниците с това, че в предизборния дебат президентът каза, че Крим е руски? Как ще си получава депутатската заплата Пеевски? "Проява на лош вкус и отчаян ход" от страна на неговата партия ли е поставянето му в парламента? Ще има ли втвърдяване на европейската политика спрямо хора като Качински в Полша, като Орбан в Унгария, като Салвини в Италия и като Борисов в България? Ще се мине ли на ново ниво там, където се среща много рязко разминаване между нормативните реалности в съюза, изискванията и задълженията?  

Вижте целия коментар във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
За 30г никой от дошлите на власт не вложиха и лев в икономиката и стопанството на държавата и затова живеете като в окосена нива! Нищото не ви върви на никъде! Навсякъде кражби, далавери и корупция в космически размери,така че и тези не случили се мизерници в света на ''големите пари '',няма да ги бъде! Ще си намажат и те филийките от двата края и ...беж да ги няма! Хубав ден на всички!
90
0
 
1
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
До Щерю щерю, щерьооо нямаш представа колко си далече от реалностите България!!! Съветвам те просто да не пишеш ,защото под перото ти се раждат само глупости!
89
1
 
1
 
! Отговори
Инженерка: преди 2 години
СТАТУКВОТО ГЕРБ ДОБРЕ ПЛАЩА ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ- ЗАЩО ДА СЕ ПРЕЧИ НА ЛАКОМИТЕ ДУПЕТА ДА ПЕЧЕЛЯТРЪКОПЛЯСКАЙТЕЩЕ ИМА И НАПЛЯСКАНИ
88
0
 
0
 
! Отговори
Инженерка: преди 2 години
До ЧИТАТЕЛКОЛКО ТИ ПЛАТИХА ДА ПЛЮЯШ ЛАКОМ ***
87
0
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Само в БГ гласуват за "инициативни комитети", за партии създадени седмици преди изборите, без програми и идеология и двайсет-трийсет члена. Избраните идват на власт, а после изчезват. Остава хаосът.Това ще се повтаря, докато на избирателя му уври главата, че се гласува за идеология, която се прилага чрез ясни действия. От карикатурни личности министри не стават, още по-малко премиери. Скитащите от страна на страна гешефтари имат само една цел. Не разбрахте ли каква е?
86
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Хората от ДС на БКП си реституираха юдо-комунизма в БГ, чрез пионерчетата с червени връзки - Кирчо и Кокорчо. Чакат ни Промяна, Сполука и "светли" надежди - от идещия глад...
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е прокуратурата? Кирил трябва да е подсъдим, а не Премиер! Боже, каква държава! Те не го пуснат в селото, той за поповата къща пита. Той нарушава Конституцията, нарушава клетвата и пак е депутат, пак се кълне в името на народа, че и за Премиер се гласи. А, бе ние държава от *** ли сме? Най-вероятно друг ни управлява отвън и той се разпорежда. Ясно, друго няма как да е. Американските евреи са се разпоредили
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приличат ми на едни нафукани лъжци, които хал хабер си нямат каква работа има, но се хвалят, че могат всичко и всичко ще е наред. Един съсед си нае едни роми да му препокриват покрива и те казват" Всичко ше направим бате, и това ще оправи и онова", накрая му взеха 2 пъти повече отколкото се бяха пазарили и се наложи да вика други майстори да оправят бакиите на първите. Та лъжците Кирил и Асен, това ще направят, но си взеха и още 3 коалиции, за да понесат отговорността. Ами, като са лакоми....
83
2
 
18
 
! Отговори
ОПАААААА преди 2 години
Сега ще започнат обещания за светло бъдеще! Като свършат заемите и ще абдикират обидени на Европа! Власт зачената със погазване на конституцията и с юмрук е временна. В този пилчарник петел няма да пропее!
82
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И четри месеца са им много.
81
6
 
2
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Никога, при никоя демокрация, не е имало ред....За това предпочим някаква диктатура, каквато и да било тя....То и либерал - демокрацията си е вид диктатура, но тя не се харесва на всеки...
80
3
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
И мадридския брокер обеща 800 дена. Важното е да тушират народното недоволство / за това се грижат медиите / Има още неразпределено държавно имущество.- за това бяха назначени играчорите. После губерния, вилает или крепосничество - за долната каста няма особенно значение
79
2
 
7
 
! Отговори
Съотношението между преди 2 години
средната заплата и тази на депутати и висшия управници е 1:3(да не ощетяваме депутатите и управленците-едните от комисии и сътрудници,другите от бордове и бонуси си докарват още по една тройна средна заплата).Значи и съотношението работещи със средна заплата към управленци трябва да е 1:3,тоест, на всеки работещ да се падат по трима бюрократи с 9 пъти заплатата му плюс екстрите.За да се изпълни това,трябва да бъдат назначени с пъти повече зам. председатели,вицета,министри...Напред!!!
78
3
 
15
 
! Отговори
ЩО, БЕ... преди 2 години
КВИ, КОМУНИСТИ СА ТИЯ, БЕ---КОМУНИЗЪМ ИМА, САМО АКО ИМА ПАРИ..... ХАХАХААА.... ЕВРОПА НЕ ДАВА ПАРИ ЗА "КОМУНИЗЪМ" "... АМА ЩЕ СЕ УБЕДЯТ, КАТО ПОЧНАТ ДА УПРАВЛЯВАТ...!!!
77
6
 
21
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Къде сме тръгнали с комунисти правителство да правим???
76
2
 
17
 
! Отговори
АБЕ... преди 2 години
МЛАДИТЕ СА СИ МЛАДИ----АМА НЕ СА НИ НАУЧЕНИ.... НИ СА ПАТИЛИУ ЖИВОТА.... ХАХАХААА... НА ТЯХ, МОРЕТО ИМ Е ДО. КОЛЕНЕТЕ...!!!
75
7
 
17
 
! Отговори
АМИ, ФАКТ Е.... преди 2 години
МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ СА ПОРЕДНОТО МЕНТЕ И ПРЕЧКА ЗАИЗЯВА НА ГЛАСА НА НАРОДА.... ЗАЩОТО СТАРИТЕ ХОРА НЕ РАЗБИРАТ МНОГО ОТ ЕЛЕКТРОНИКА.
74
6
 
11
 
! Отговори
ДА преди 2 години
До до 65 Гледам, че по- надолу си писал да не ходя за гъби, а да ходя да гласувам. За да ми говориш така, трябва да си сигурен, че не съм гласувал, а не си! Цитати не ме интересуват, но е факт, че по- голямата част от българския народ е отвратен от сатуктвото и не го приема, като негов водач!
73
6
 
16
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 2 години
АБЕ, НЕКА ЧЕНГЕТА, ЧАЛГАРИ И ДРУГИТЕ ЛА"" "АРИ, ДА СЕ ПРОБАТ У ВЛАСТТА ТА ДА СЕ УСЕ. РАТ КАТО ТРЕБВА...... ЗА ДА РАЗБЕРЕ И ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН, ЧЕ ОТ ТИЯ НИЩО СТАВА... ХАХАХААА........ТИЯ ПРОСТО НЯМАТ ПОЛЕЗЕН ХОД--АМА НЕ ГО ЧАТКАТ.... !!!
72
5
 
10
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
До: номер 74 (ДА) Виж, мога да те засипя със цитати. Помниш ли преди време един премиер как беше казал: "Егати държавата, щом аз съм и министър председател!"?А помниш ли и думите на Бойко Борисов: "Аз съм пpocт, и вие сте ***, значи се разбираме!"?Депутатите, министрите, президентите, всички те са като мене и тебе, тоест част от българския народ. Когато имаме диктатура може да кажеш "Тодор Живков го мразя, не съм го избирал". Но когато си имал правото да избереш Румен Радев е различно!