Управляващите партии се разграничиха от Трифонов за РСМ

Според ДБ коментарът на лидера на ИТН е "особена ирония"
4 яну 2022 14:05, Нели Христова
80
Управляващите партии се разграничиха от Трифонов за РСМ
Снимка: БГНЕС

Трите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, категорично се разграничиха от позицията на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов за отношенията ни с РС Македония, предаде БГНЕС.

Вчера Трифонов в свой пост обвърза започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС с отпадането на визите за САЩ и приемането на България в Шенген.

Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната” Андрей Гюров подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ. "Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите - да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на "Продължаваме промяната". Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво - да се обвързва едно решение с друго", каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".

Зам.-председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин също се разграничи от изказването на Трифонов и призова за спазване на коалиционното споразумение.

"В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика. Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес", каза Вигенин.

Според него "свиканият от президента КСНС е добра възможност за получаване на актуална информация и споделяне на политически виждания за стъпките напред". "Всяка дума има значение, затова разчитам импровизираните изявления на предварителен етап да бъдат сведени до минимум, за да не се създава невярно впечатление за пукнатини в българската позиция или между коалиционните партньори", смята още Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
че какво преди 2 години
лошо има и ние един път да извадим девиденти от някаква политичека ситуация? Слави май-ще се окаже по-хитър от *** , де виждат само в 1 измерение. А македония беше отдавна продадена от БКП сега БСП, та ако не друго, то на тях трябва да се поиска сметка
56
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Мисията: да покажат по ТВ макетата как с бугарите сме роднини в европейското семейство.И ще обърнем страната за тях в ЕС. И никой няма да пита хората.А от там ще бълват още *** по България, защото са от Русия фишеците. И Радев ще каже, аз не се меся в работата на премиера, той е на пангара.И тъй филма ще свърши в полза на Сащ и ЕС, а Русия ще настърви отново Сърбия срещу нас.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалга султанът не се стърпя и се обади в стил Доган! С няколко изречения, изказани от миндеря, тури в туш всички световни водачи вкупом! Има визи за САЩ и България в Шенген, има Маквдония, иначе - нъц! В сянка засега остана само Путин!
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгаря е кравар!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не думай!Вай,вай!Май се разцепват!
52
3
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Абе Славчото нали нямаше да управлява с БСП? Ами Бойкикев нали нямаше да управлява с БСП? Ай сиктир!!! Ще има пълно насиране по комунистически, както винаги е било.
51
1
 
6
 
! Отговори
А ТИ КВО ИСКАШ.61. преди 2 години
АКЪЛ НА УРСУЛА И МАКРОН ЛИ ДА ДАВАШ.....НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ОТ КЛОШАРИ И ВЪШКАРИ , НИКОЙ АКЪЛ НЕ ВЗИМА...ХА,ХА,ХААААААА
50
6
 
11
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Не трябва да се забравя,че Територията е всъщност колония,и каквото наредят господарите от ЕС,това ще е
49
1
 
12
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Ето от къде ще дойде разпада на коалицията! Май чакат да приемат бюджета и ще има БУМ-ТРЯС, айдееее! За какво се натискаха Кирил и Асен, да управляват, като хабер нямат за какво са там. Единственото обяснение е, да покрадват от тук от там, да пооправят малко фалиралите комунистически икономически кръгове, очевидно кръгът Капитал! Нещо надеждите за честно и коректно управление са минало! Хубаво, че коалицията е голяма, глупости няма да се правят. Лошото е, Слави и ИТН си заминават, като Манолова!
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави реши, че е фактор и му тежи думата за предложения. Голямо излагане. Да се изявяваш като политик е доста по-различно от това да пееш възрожденски песни. Излагацията му е голяма.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да публичен дебат трабва И сьставсм зад думите на Слави но крайно време е да се покаже и по другите телевизии не само по неговата
46
1
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Партията на тоя лешперунгел е в управлението, защо си позволява да прави оферти на Сащ с позицията на България??????? А сега се разграничават от него.Ей пътунгер май ти идва много бялото.
45
0
 
7
 
! Отговори
ПИСНА НИ ОТ ЛЪЖИ... преди 2 години
ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ ---ИНАЧЕ , ВОЙНАТА У СИРИЯ ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ , КАТО ДЕТСКА ИГРИЧКА НА СТРАЖАРИ И АПАШИ......НЯМА ДА ТЪРПИМ ГАВРИТЕ И ПРОСТОТИЙТЕ НА РАЗНИ ЧЕРВЕНИ МАЙМУНИ , ПОСРЕДСТВЕНИ ЧАЛГАРИ И ЛА"""АРИ.....ЩЕ ДОЙДЕМ С ОРЪЖИЕ В РЪЦЕ...!
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е Славчо приказките по такива важни теми преди да се казват публично да се обсъждат и с други хора.По добре ще е и за теб.
43
1
 
11
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Забавно, забавно :) Само че *** като тебе може ли да сметне колко са 600 000 гласа по 1000 лева или да изчакам да завършиш поне 3-ти клас.То бива малоумноици и пропаганда, ама вече почна да идва в повече.Дръжте си Промяната и скоро ще си ядете опинците.
42
0
 
15
 
! Отговори
АМАН ОТ ТОЯ ... преди 2 години
..СБЪРКАН У ГЛАВАТА , КОКУРИГАЧ НА ЧАЛГА И ПРОСТАЩИНА.....АМАН ОТ ЛЪЖИ И ПОДИГРАВКА С ХЛЯБА НА НАРОДА......САМО , КУРШУМ ЗА ТИЯ НЕГОДНИЦИ!
41
7
 
4
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Не виждам нищо лошо в това. В крайна сметка ще ни натиснат на махнем ветото- поне да спечелим нещо от това. Или пак ще сме с празни ръце- сефте.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо заби прът в колелото на Специалния пратеник на макетата, който искаше Петков да се срещне с северомакедонското правителство още преди то да е съставено! Спещата на консултативния съвет при Президента Радев по в-сите около РСМ също отива към провал още преди да е започнала. Ама така е на Балканите: като се говори предварително - остава си само говоренето!
39
5
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Айде Славчо разтуряй седянката на Рундю. Види се, че нищо няма да направят, само потъваме от ден на ден.
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че именно Румен Радев, който е с 15 000 лв заплата назначи това и.диотски парвитеслтво на Петков.