Николай Денков: Училищата ще затварят след 80% заети интензивни легла

Новият подход приоритизира образованието спрямо другите сфери
Обновена: 13 яну 2022 17:53 | 13 яну 2022 17:53, Нели Христова
142
Николай Денков: Училищата ще затварят след 80% заети интензивни легла
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Този нов подход по отношение на образователната се изразява най-вече в нейното приоритизиране спрямо другите сфери, отчитайки тежките последствия, които ние вече можем да забележим по отношение на това, което се случи през изминалата календарна година. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков относно новите начин, по който правителството ще прилага мерки за борба с COVID-19.

"Проблемът вече не е само в това, че обучението не е достатъчно качествено. Ние имаме и още два основни проблема, които трябва да бъдат ясни - изострянето на противопоставянето сред родителите дали обучението трябва да е присъствено или не. Това е рана, която ще отнеме време да заздравим, а това може да стане само с последователна политика, която отчита интересите на децата. Вторият проблем, който също е нов в мащаба, в който го виждаме, е загубата на мотивация на част от учениците да се върнат обратно в училище", обясни министърът на образованието.

Мерките, като носене на маски, дезинфекция и спазване на дистанция, остават. Както и досега, ако в паралелката има един заразен ученик, тя ще бъде карантинирана.

"Основната промяна е свързана с това, че нивата, с които ще оценяваме какъв е риска в училищата, е свързан единствено с това, дали има риск хората да останат без адекватно лечение", допълни Денков.

По думите му остава и възможността родителите да решат, че детето им ще се обучава онлайн, ако преценят, че рискът е прекалено голям.

При 50% заети интензивни легла, ще се засили контролът за спазване на известните мерки. Този подход ще бъде приложен до няколко дни. Груповите дейности ще продължат, но без да смесват паралелки. Спират се екскурзиите, зелените училища и посещенията на музеи. Олимпиядите и състезанията ще бъдат присъствени при наличието на зелен сертификат или отрицателен тест. Индивидуалните занятия ще се провеждат без нуждата от тези документи.

При 60% заразени спират заниманията по интереси, без занималните след клас.

При 70% заети лигла - 1 до 4-ти клас учат присъствено, а от 5 до 12-ти ще са в режим на ротация с период на една седмица. По възможност без ротация и с тестване ще се учи в центровете за деца с нужда от специални грижи.

При заети легла над 80% децата от 5 до 12-ти клас ще бъдат изтеглени от училищната мрежа, а за децата от 1 до 4 клас ще се решава според ситуацията, чрез два допълнителни индикатора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#130 А ти имаш ли медицинско образавание, запознат ли си със ситуацията, та да твърдиш това?? Ама много лесно се разпореждате със здравето на деца, само и само, да е натикано в училището "присъствено".
112
12
 
3
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
И защо ще затваряте училищата бе, психопати, при положение, че децата не боледуват тежко и не стигат до болница, а от омикроня засега няма нито един смъртен случай???
111
0
 
13
 
! Отговори
Учители на борсата преди 2 години
ли ще търсите? Вече няма заместващи по предметите - половината часове са от типа Гражданско Образование, защото няма титуляри по математика, езици, музика и т.н
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом на децата,родителите и учителите посегнахте и не ги пускате превантивно онлайн, а ще ги заразявате докато напълните интензивните легла, копаете дъното вече!!!
109
1
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
И по колко пъти трябва да го карат децана този ковид, защото,дете което изкара ковид август месец, че и родителите покрай него, декември беше пак болно с ковид, даже по-тежко го изкара. Няма траен имунитет при този гаден вирус. Аз вече пари за лекарства нямам,а Денков ще раздава ли пари за лечение на децата и родителите, щом няма да ги пуска онлайн, а е решил масово да ги заразява точно при този щам, който казват, че се разпространява като цунами. Денков, ще даваш ли пари за лекарства?????
108
1
 
3
 
! Отговори
НИЕ: ВИЕ: ТЕ: преди 2 години
Дали една от причините, е че МОН не им се дават пари за тестове,, след отказа на Здравното министерство. И в момента са на изчерпване количествата тестове.
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Това само за София ли ще важи, щот там най-много сте заболели...
106
13
 
2
 
! Отговори
17 преди 2 години
Здравите деца могат и трябва да се заразят и преболедуват. Това е Истината, друг вариант няма. Което дете е риково, нека стои вкъщи, докато здравите посрещнат вируса и изградят стаден имунитет за да предпазят него. Но Мангъров беше напълно прав в това отношение. За някои неща не беше прав, но затова е прав!
105
2
 
16
 
! Отговори
Q преди 2 години
Този план е едно недоносче, а министър Денков поредното недоразумение назначено на този пост. Всички са толкова далече от реалността. Вече със сигурност знаем, че училищата са гара разпределителна за вирусите .....И пак старите грешки. БОГ да пази България.
104
0
 
10
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Това означава, че при 80% заетост и деццата ще имат нужда от болнично лечение, ама вече няма да има легла в болниците. Тия проценти се смятат на принципа "свинско със зеле". В София има свободни 300 легла, ама в Благоевградско-само 3. Средно аритметично няма проблем.
103
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сатани, дори и децата не пощадиха! С този план масово ще заразят деца, родители и учители, ще уморят народа, а превантивни мерки-НУЛА. Срам от Бога нямат!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези "мерки" ми припомниха как в началото на кризата се обясняваше, че влизаме "временно" в локдаун, за да дадем възможност на здравната система да се подготви. Е, подготви ли се тази система? Ако да, защо и сега да се затваряме? Ако не, значи изначало мерките са били безмислени.
101
1
 
15
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Е тва вече е върха :) от къде ще вземаме информация за заетостта на леглата? Как да прогнозираме какво ни очаква? Това вече е баси произвола. Ще правят каквото си решат! Има ли друга държава в европа, която да затваря народа си, когато болниците се напълнят??? Защо изпозатворихте болниците в малките общини??? Защо построихте стадиони и спортни площадки в необитаеми селища??? Защо не построите във всеки голям град по 1 огромна болнична сграда за такива случаи???
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не включите и хвърлянето на боб? Вие и предишните така управлявате кризата вече 2 години.
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по фазите на луната няма ли да се ориентирате ?!?
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата на училище и вкъщи, ако искат да учат, ще учат, ако не няма сила, която да ги накара. *** родители от години бягат от отговорност и прехвърлят вината на учителите. При застаряващи (60%-70%, че и повече) учители, доста от тях в пенсионна възраст, като изкапят кой ще обучава, иначе прехвалените деца?Денков, и на си прoст на гъдулка...
97
5
 
6
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Антигенните тестове откриват всякакъв вирус...повечето от случаите са просто сезонен грип!!!
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 29% от новите случаи са на деца. Хубаво е да се замислят малко едни хора, пратени да вършат една работа там.
95
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия подход прилича на капан за да ни затварят когато поискат като завишат бройката на заетите легла. По какъв начин може да се провери колко са реално заетите легла?
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, пускай децата в ГРИПНА ваканция. Във всеки клас има поне по десет болни деца. От грип са болни, не от ковид.