Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство с РСМ

Днес се навършват 30 г. от признаване на независимостта на тогавашна Република Македония
Обновена: 15 яну 2022 18:55 | 15 яну 2022 18:53, Анисия Иванова
432
Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство с РСМ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Министър-председателят на Кирил Петков направи изявление по повод 30-тата годишнина от признаването независимостта на тогавашната Република Македония.

Изявлението на премиера беше публикувано в официалната Фейсбук страница на Министерския съвет:

"Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече.", пише Петков.

Още по темата

Днес кандидатът за премиер на РСМ Димитър Ковачевски заяви пред парламента, че разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

В началото на седмицата след КСНС посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания президентът Румен Радев заяви, че даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Днес бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
1
 
0
 
! Отговори
Петрич преди 2 години
По сичко си личи, че ветото на Македония ке падне и македонците во Пиринско ке получиме статус на малцинство и културна автономия. А после и новини на майчин язик и образование на истиот.
361
0
 
1
 
! Отговори
До 388 преди 2 години
Прочетох внимателно. Не ми харесва поведението на Просто Киро. Прочетох, че "ние сме длъжни..."- не, господине! България с било не е длъжна на югославски екскременти! Те са много длъжни на България! Проблем с четенето с разбиране ли имате?! Чух, че в Сиела има помагала за втори клас - спешно трябва да се сдобиете с такова!!!! Национални предатели, пфу
360
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСТО КИРЕ преди 2 години
ЩЕ РАЗБУТВА И КЛИМАТА- МАЛИЙ КО НИ ДОЙДЕ ДО ГЛАВАТА...ТОЯ ДЕТУ *** Е ПУСНАЛ В ХАРВАРД ДА СИ СКЪСА ДИПЛОМИТЕ, ТАКОВА ПРОСТО НЕЩО НА КОНЦИ В РЪЦЕТЕ НА МАФИЯТА СМЕ НЯМАЛИ...
359
0
 
2
 
! Отговори
цензура преди 2 години
кибер армията на путин продължава да налага цензура...това не променя нищо...Човеците сме Свободни Божии Деца...путин е престъпник и убиец!!!
358
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и за пореден път налагате цензура...е кибер армията на путин не позволява да говорим човешки и с аргументи...да обаче аз не искам децата ни да живеят контролирани...и путини армиите му да го д.хат!!!
357
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ама...честно...четете ли въобще статиите или просто си злобеете...партийно,г-н Петков каза,няма да отстъпим...имаше Съвет в Президентството и всичките политически партии заяваха единодушно...РСМ с това поведение,ще види ЕС...ама друг път...те така глупаво играха и с Гърция...и им смениха името дори...четете,да подкрепяме справедливите политики...а те са,не позволявайте на жадни за власт да ви използват...мислете моля ви...заради децата ни...заради България!
356
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
391 България е, в добри отношения с всички свои съседи. Не България хули РСМ, а северомакедонците хулят България, не България краде македонска история, която датира от 1992, а северомакедонците крадат българска история, не България нарушава човешки права, а РСМ нарушава правата на българското малцинство в РСМ.И което е най-важното, не България кандидатства за членство в ЕС, а РСМ, тя най-много, трябва да се стреми и доказва, че има добри отношения с всички свои съседи.
355
3
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Просто Киро започна мандата си с изключително много противоречиви със себе си действия върху свои изказвания преди да вземе властта,а сега е на път да унизи България и да се изгаври с историята ни!
354
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
382 Не лъжи, години нямаше никаква информация за Македония. Освен, че първи я признахме, подарихме танкове, помагаме с пари, с каквото можем. Отвръщаха ни с омраза, кражба на история и безправие за българите в РСМ. Но, стига вече. Да вървят по дяволите. Не търгуваме с историята си.
353
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не лъжи, години нямаше никаква информация за Македония. Освен, че първи я признахме, подарихме танкове, помагаме с пари, с каквото можем. Отвръщаха ни с омраза, кражба на история и безправие за българите в РСМ. Но, стига вече. Да вървят по дяволите. Не търгуваме с историята си.
352
1
 
6
 
! Отговори
Задължени сме да преди 2 години
"върнем"?КП не осъзнава значението на българските думи."Връщаш" нещо,което си отнел,взел.Какво сме взели на СеМе-тата.та да им го връщаме?Петков има тежки проблеми в изразяването на мисли и главно не отчита някои нюанси на езика.За обикновен човек те нямат особено занчение,но за премиер са от голямо такова.Плямпа ги по медиите глупостите си и утре антибългарите в РСМ ще затръбят:българският премиер призна,че БГ е виновна за неразбирателството.Трябваше да каже:ще изискаме да се върне...
351
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма новина за това, че сега Македония е на европейско първенство по Хандбал?Защо няма нито едно положително предаване за Македония?Имаше предавания ,но всички досега бяха негативни и манипулативни.Вие затова мразите Македонците.Имаше пропаганда анти -Македония повече от 20 години в България.
350
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие не знаете нищо за Македония,защото досега имаше тъмна завеса и всичко което Ви пускаха по телевизията беше строго манипулативно и само лоши и негативни новини за Македония.Така са правили в САЩ и Русия по време на студената война.В България за последните 30 години само лошо или нищо за Македония.И контролирани служители от ДС редовно по телевизиите създаваха всекидневно омраза към Македонците.
349
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да е в добри отношения с всички съседи ,не само с Македония.
348
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От истината боли Вие предпочитате пожарникар - охранител- мафиот д Ви лъже по няколко пъти я деня.Казваше как напредва България,как е богата.И какво излезна: Поема Българи на плюс 8 милярда евро,а я остави на минус 38 милярда евро.Сега иска за 15 дни новите да оправят всичко и лале ,лав с *** и други методи.Българияне фалирала държава и всичко това благодарение на ГЕРБ и вашите "патриоти".
347
1
 
21
 
! Отговори
Кога бее преди 2 години
Кога сме имали разбирателство с повардарците бе Кирчо? Няма как да върнем нещо което никога не го е имало. И при Тошо,и при Жабата,и при Царо,и при Боко тия са все нагли и нахални,все напред с рого и ние все ги търпим. Аре къш от тая сърбо-куцовлашка ***.
346
15
 
3
 
! Отговори
Затвор за ГЕРБ преди 2 години
Трябва да се забрани хора без Висше образование да гласуват! Като гледам на коментарите на простите , продажни , безделници, просто стана задължително! За да имате претенции , трябва сериозно четене- нещо , което на 70% от българите Ви е чуждо!!!
345
1
 
23
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Гледах му интервюто по БТВ! Най-обикновена хлъзгав плу'жек, които шикалкавеше и почти за нищо не изрази рязко мнение! За PR-а, който заплашил журналисти се изказа, че бил много "свестен", и явно журналистите са го били предизвикали? Един вика на депутатите, че били "пичове", друг че били "свестни"? По характери ли ще ги определяме ,или по свършена работа! Досега Кирето се е омазал отвсякъде!
344
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕ ТАКОВА ПРОСТО НИЩО КАТО ПРОСТО КИРО СМЕ НЯМАЛИ.
343
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
382 Кирил е направил бизнес курс в Харвард, след като е завършил висшето си образование в Канаслда. Две годишна аспирантура, за която си е намерил спонсор. Той не е учил пълния елитен курс на обучение, в Харвард.