Предстои изготвянето на нов ЗУТ, обмисля се и ново райониране

Настимир Ананиев: Трябва да се върви към децентрализация
Обновена: 15 яну 2022 19:57 | 15 яну 2022 19:44, Анисия Иванова
53
Предстои изготвянето на нов ЗУТ, обмисля се и ново райониране
Снимка: БГНЕС

След анализи предстои изготвянето на изцяло нов Закон за устройство на територията /ЗУТ/ в настоящия мандат, каза в Ямбол председателят на парламентарната Комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление Настимир Ананиев.

В коалиционното споразумение са заложени и бързи промени по належащи точки в закона. За целта започват приемни във всички областни градове, на които гражданите да поставят конкретни законови казуси и да посочат пропуски, обясни Ананиев след първата такава среща в Ямбол.

По думите му в комисията има подадени сигнали за "местни феодални модели" - кметът, главният архитект и председателят на Общинския съвет работят в синхрон и не спазват законодателството. Друг пример, според депутата, е незаконно строителство, за което общинското ръководство е наясно, но не предприема абсолютно никакви действия.

Подобни сигнали са подадени от Сливен и Пазарджик. Архитект от Ямбол е сигнализирал, че по действащата Наредба 4 изискванията за високи и ниски сгради са еднакви. Визията на предстоящите законови промени цели облекчаване на бизнеса и премахване на бюрокрацията, отбеляза председателят на парламентарната комисия.

Ананиев добави, че трябва да се върви с конкретни и малки стъпки към децентрализация. В момента има много общини в страната с население, което само фигурира по адресна регистрация, а на практика хората живеят другаде. Броят на жителите е ключов фактор за кандидатстване за европейски средства. Подобряването на живота на хората като качество е възможно само с една добре обмислена регионална политика, коментира депутатът.

Той допълни, че окончателните данни от преброяването на населението в страната ще дооформят картината. Може да бъде въведено ново райониране, с обединяване на общини или области, но това ще се случи след изготвянето на подробни анализи, заяви Настимир Ананиев. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ЩЕ ИМА МАГИСТРАЛИ И МОСТОВЕ И ТУНЕЛИ АМА ДРУГ ПЪТ !!!!!
40
1
 
2
 
! Отговори
Физиотерапевт преди 2 години
Настимир ???? Какво ли са мислили когато са го кръщавали? Или местната клюкарка се е изтървала нещо , та са вписали "изтърваното". А този Настимирчо е постоянно в поза наведен и вирнал дупе , разтворил бузи в трепетно очакване. Доживяхме и такъв държавн резил - едно л.а..но в Народното събрание.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тия меркантилни леваци ще се чудим как да връщаме сегадействащия закон.
38
0
 
8
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Населението е намаляло с близо 1 милион души за 10 години.Администрацията обаче е нагоре. Училища с кухи бройки, сгради с надпис "Болница" без лекари и пациенти и т.н.Краят остава за вас.
37
0
 
8
 
! Отговори
Пеперудоцветното преди 2 години
със странно име (!?), обиколило няколко "десни формации" през последните години е прозрачно. Или е завършил ПУЦ за професионални политици, или за келепира е готов ортак и с дявола да стане. Вие какво ще си мислите за човек, който е готов под всеки байрак да застане, само и само да се докопа до врастта. Де да беше само той такъв...
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да вдигнат отстоянията между блоковете о да продават апартаменти с чиста квадратура.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Az tarsia niakoi da me zavede v bansko na ski
34
4
 
32
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Това недоразумение Настимирчо щеше да гледа парламента през крив макарон ако кирчо не беше употребил регистрацията на партията му, в своята несъстоятелност кирето изкриви и опорочи всичко до което се докосна, като се почне гафа с двойно му гражданство, мине се през източения язовир като връх на кариерата му в служебната Хунта и се стигне до назначенията на кумът и кумицата му на важни постове в правителството на коалиционната шайка, а Настимирчо е поредният кашмер с който се сдоби Парламента
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ЗУТ /закон за устройство на територията/ беше създаден преди 20 години. Пак от партия, току-що дошла на власт. Ей,Аланкоолу, французите още прилагат Наполеоновия кодекс, разбира се с промени, но не пишат нови закони. Затова там правилата се знаят и се спазват. А тук какво - всяко недоносче, дошло на власт, започва да отменя закони и да "създава" нови. Казвам недоносче, защото всички тези проблеми, които Ананиев е изредил, нямат нищо общо с разпоредбите на ЗУТ.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е тоя мушмуpoк, който чете някакви наредби на Ес после подведе другите умници от комисията и накрая гласуваха, закон за тъмните стъкла на колите и рЕзко се оказа че и даже с оригиналните такива си в нарушение. Трябвало да си вади документ от произвдителя. Бързо се усетиха та обявиха че нямало да глобяват до нова промяна. Демек за тия заплати дет ги зимат за 2 месеца не свършиха нищо, нищо, зиро, нула. Та аз незнам как не вземе да се скрие някъде и как пак е с 7-10к заплата като за нищо не с
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и като дойдат другарите почва яко строителство на жилища и офиси от нашите хора а всичко що е път и магистрала спира щот асфалт не ядат как стават тея работи питам
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе като са го кръстили така английски не са ли знаели? Гаднимир. Или са мислили, че все ще сме с руснаците? Е не сме!
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пале на Куневица как стана правоверен ПП-еец..., срам просто Киро!
28
1
 
28
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
Нали по едно време бяха обединени няколко окръга в по-големи области - видя се, че не е удачно и пак върнаха старото райониране. Даже си спомням, че Русе беше в област Разград, Шумен беше в област Варна. Сега пак *** експерименти. Т всичката Мара втасала, държавата се тресе от проблеми, тия нови каши бъркат!
27
1
 
10
 
! Отговори
Облекчаваме бързо преди 2 години
Цели се промените да "облекчат" "бизнеса"... Неусетно почти.
26
4
 
16
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Като човек, работещ в адмистрацията, а именно дейности свързани с инвестиционните проекти мога да кажа, че на бизнеса трябва да се наложат ограничения, а не още повече привилигии да му се дават. Привилегии трябва да се дадат на органите, които да контролират тези процедури. И без това се чудим как да озаптим презастрояването. Да не говорим за наглия натиск от страна на чичко паричко, който си мисли че може всичко.
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е много забавен! Как се усуква, навежда и заема пози както го поискат! Мазен и по корем обслужва ли обслужва!
24
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 2 години
Ще се строи яко.
23
1
 
30
 
! Отговори
Бай Онзи преди 2 години
Всеки който е на власт, независимо как се е докопал до нея, смята че светът започва от него. Няма да се изненадам ако променят и летоброенето.
22
0
 
31
 
! Отговори
Български гражданин преди 2 години
Много голям проблем на България е наличието на много експерти. Ама то ескперт до експерта. И като се наредят и като закаканижат..... Ум да ти зайде... От сутрин до вечер. И всичките на една плоча записани. Едно и също нижат. Ама то експерти само на думи. Кога дела трябват, няма експерти. Ей го на другаря Еконт, японци ще внася. Пътища да строят. Ей го на и тоз. Кога партията продаде, кога от ЗУТ започна да разбира...