Големи френски компании местят производството си у нас?

Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта
20 яну 2022 20:06, Анисия Иванова
94
Големи френски компании местят производството си у нас?
Снимка: БГНЕС

България е много привлекателна за преместване на производства и има поне 5-6 много големи френски компании, които биха искали да дойдат тук. Това каза Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговско-индустриална камара (ФБТИК), в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 6 месеца на 2021г има много голямо търсене от страна на френски компании, които искат да преместят заводите си от Китай. Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта. Компаниите искат да правят по-малки поръчки от доставчици, които са по-близо от географска гледна точка, подчерта Делайе.

"Днес има компании от сферата на автомобилостроенето, в областта на хартиената промишленост, от текстила - всички със заводи в Китай - които се интересуват да се преместят от Азия. България има много предимства, особено след като е в ЕС", бясни той.

В стратегията на новото Министерство на развитието и иновациите е записано да са проактивни, каза събеседникът. "Т.е. да се опитат да „продават“ по-активно дестинацията България, вместо да чакат инвеститорът да се заинтересува от страната". По думите му ако държавният апарат и държавните структури са намерили терен, инфраструктура и т.н., и след като не успяха да привлекат завод на VW, трябва да ги предложат на други производители като Citroen, Peugeot или дори на Fiat.

"Очаквам 2022 година с голям интерес и се надявам да видим конкретизация на френските интереси от последните няколко месеца".

В България има малко френски компании, които да са в голямо затруднение, защото българската икономика засега издържа на удара, благодарение и на държавните помощи, каза Делайе. "Мисля, че днес държавата далеч не е негативно настроена към френското присъствие в България. Френският икономически живот в България се развива  доста добре", допълни още Делайе.

Председателят на УС на ФБТИК определи като добра крачка на новото правителство създаването на министерство на развитието и иновациите, защото "парите нямат идеи, а идеите правят пари".

"Иновациите са важни за страна като България", каза той и добави, че страната е успяла да позиционира "иновативни платформи в центъра на Европа" и да стане "една от топ аутсорсинг дестинациите на континента".

"Ако преди 15 години ни бяха казали, че България ще стане една от първите аутсорсинг дестинация в Европа, хората щяха да се учудят. Биха казали, че това няма да стане никога. Но накрая успяхме точно това да направим. България успя. Днес има цяло поколение хора, които работят в тези колцентрове и центрове за бекофис на гигантски международни компании. Така че явно има талант".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
9
 
! Отговори
Само да попитам..... преди 2 години
Кой ще работи в тези заводи, ако те бъдат изградени. Новоизлюпените инженери , с малки изключения са "изповедтана метлата". Твърдя го от личен опит.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не че нещо, ама..Не, че нещо, ама IQ-то ти е по-долу от на Стоичков. Стоичков - президент.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същество французите искат Сърбия и Македония. Затова е и цялата тупурдия и речта на Макрон за приоритетите. Пускането на Мк за преговори е национално предателство от гигантски мащаб.
63
1
 
9
 
! Отговори
Не че нещо, ама.. преди 2 години
Ко са правят на умрели лисици?!?!? Китайците затегнаха ЕКОНОРМИТЕ, а тук сме четвърти свят.... Ще правят фабриките тук, ще внасят работници от Украйна и Молдова и ще ни ТРОВЯТ яко... Щот разходите за пречистване са много големи! Примери с тровенето на народа от чужди фирми бол!!!
62
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Казал го Кирчо: -Вярвай те ми!
61
0
 
2
 
! Отговори
Кйорфишек! преди 2 години
Щели сме да станем - ама друг път! Сега сме в листата на избираемите - само да има бройка, се разбира от статията....
60
0
 
6
 
! Отговори
Толкоз им е акъла! преди 2 години
ТО газта и тука ще поскъпне! А работници нема! Ток не правим? Каква е далаверата - данъци ли?
59
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"Големите" западни фирми БМВ и Мерцедес получават милиардни суцсидии от европейските данъкоплатци, за да не фалират.
58
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
При тиквата, даже украински фирми отваряха клонове у нас заради евтината работна ръка.
57
2
 
15
 
! Отговори
Труе стори преди 2 години
Достигнахме нивото на Югоизточна Азия.....преди 30 г....Евтина работна ръка, бедност, държава от третият свят, под чужд диктат....Радвайте се инцести, демократурата победи...
56
1
 
5
 
! Отговори
до ili от Видин преди 2 години
До ili от ВидинСтиига това с мутрите, просто няма хора във Видин, половината са в София, а другата половина в Италия. Как да развиваш бизнес без хора. И го казвам без да се заяждам, тъжно е.Естесвените миграционни процеси са това.
55
0
 
11
 
! Отговори
ili от Видин преди 2 години
До до ВидинРаботил съм в Чехия преди 10г. и там в почти всяко село има производствени цехове или складови бази.Само тук не може или по скоро не искат да е така. Мутрите са казали че искат всички пари да са в София и така става.
54
0
 
8
 
! Отговори
a преди 2 години
Искат, ама нямат желание!
53
1
 
4
 
! Отговори
до ili от Видин преди 2 години
Макар и да харесвам Видин, нека си признаем че на този етап няма квалифицирана работна ръка в града и района която да захрани завод с 500 души, а какво да кажем за 1000 и повече. Точно за това всички фабрики се насочват в София и Пловдив. Може би е нужно на държавно ниво да се изведат и други производствени центрове освен гореспоменатите.
52
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Български компании си преместват цеховете във Франция,защото там работната ръка е супер евтина.А Франция е колония на България! ........Преписвачи- ВНИМАНИЕ ОСТОРОЖОЖНО WARNING....НЕ СМЕ ВЪОБЩЕ ПРОСТИ.
51
0
 
12
 
! Отговори
РАДЕВ и КИРО преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАТ ПАРТЕНКИТЕ.....ПАТОЛОГИЧНИ МОШЕННИЦИ..
50
2
 
2
 
! Отговори
Ясъмкон преди 2 години
Тп пежо/ситроен и фиат ще открият заводи тук за правене на части но кога ще започнат да правят коли не е ясно.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статията не пише нищо конкретно, само добри пожелания и празни приказки, типично по нашенски.
48
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В колцентър с няколко езика взимаш 3-4к заплата, повече от IT специалист
47
1
 
8
 
! Отговори
Ние сме преди 2 години
Най-умните, най-образованите, най-трудолюбивите и най-непретенциозните на заплата.