Андрей Новаков: Нужда е категорична позиция на България за НАТО

Намираме се на граница, която може да стане фронтова линия
Обновена: 21 яну 2022 22:31 | 21 яну 2022 21:21, Екип на Bulgaria On Air
83
Андрей Новаков: Нужда е категорична позиция на България за НАТО
Снимка: andreynovakov.eu

Русия предложи изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния. Какви действия трябва да предприемем срещу тези ултимативни искания?

"Неприемливо е да няма реакция. Това, което ме тревожи, не е, че някой е направил такова изказване, а, че никой не отговори в България. Тук трябваше да има много категорична позиция още веднага. Да е ясно, че България не прави резки движения. България е направила своя избор преди много време и никой не си е позволявал да повдига темата. Надявам се, че и настоящите управляващи няма да позволят да има дебат. И по отношение на този пакт за отбрана, и по отношение на ЕС, не мисля, че трябва въобще да се допуска обсъждане", заяви евродепутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков в "Денят ON AIR".

Той каза, че това е сериозен въпрос, който касае националната сигурност и е адекватно да се свика КСНС.
Евродепутатът изтъкна, че се намираме на граница, а границите лесно се превръщат във фронтови линии, и не можем да си позволим да сме колебливи и да издаваме нерешителност.

Гостът подчерта, че реакцията на България е закъсняла.

"Планът за възстановяване не е одобрен и пари в България няма, което значи, че сме закъснели. Това, което ме тревожи повече е, че не знам дали на обществото му е ясно кой в България отговаря за този план. Мисля, че един от проблемите, които има ЕК, е, че не знае на кой да вдигне телефона. Яд ме е, защото аз участвах в писането на правилата за европейското финансиране за този програмен период и точно моята държава не може да се възползва от тях", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът отбеляза, че е имало готов план, на който му е трябвало съвсем малко, за да бъде внесен и одобрен, той е представен като недостатъчно добър от новите управляващи, а после са върнали новия план с много страници забележки.

"Парите, които трябваше да са при нас миналата есен, още ги няма. Това са пари за всички общини, за цяла България. Това не са пари за едно правителство. Това е исторически шанс. Един път на поколение се пада да ни дадат толкова много пари", обърна внимание гостът.

Новаков каза, че най-рано може да получим тези пари март - април, ако планът се одобри.

"Не е срамно да питаш, ако нещо не разбираш и да ти се помогне. В момента това чакане вреди на България. На
всичкото отгоре не са ни одобрени и оперативните програми. Тези хора трябва да разберат, че вече управляват и не са протестиращи по площадите. Трябва да се вземат в ръце и да напишат добри документи на брюкселски език, така че да бъдат одобрени", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: НАТОандрей новаков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
КАТЕГОРИЧНА ПОЗИЦИЯ преди 2 години
По-голямата част от българите НЕ искат България да е в НАТО, но като го чуха от устата на Лавров се уплашиха от мислите си, защото пропагандата ги манипулира с етикети като русофобство, русофилство, евроатлантизъм, цивилизационен избор и пр. Истината е, че България в НАТО е пушечно месо и интересът ни е да сме неутрални.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да има категорична позиция без да се пита населението в референдум.
52
1
 
7
 
! Отговори
Сигурно е преди 2 години
В случей на война тоя ще е пьрвият избягал с всичките си авоари кьм някой бордей в латинска америка
51
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В този момент ,кой кой е,вашата медия--Dnes.bg. давайки плюсове на антибългарси русофилски изказвания и минуси срещу патриотите българи,доказа,че не сте българи. Освен това се противопоставяте на изказванията на Президент,Министър-председател,Парламент и Министерството на външните работи. С тези си действия сте за съд и да ви се спре медията.
50
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Интересно ми е къде щеше да е този ''умньо'' ако го нямаше ЕС.Герберска подложка.
49
3
 
8
 
! Отговори
УДРИ,ВОВА! преди 2 години
Какво не ви е ясно.Императорът удари по масата и каза БАСТА на говедата в Източна Европа.А думата на Императора е закон и той рано или късно влиза в сила.Родните евроатлантически мишки могат само дразнещо да цвърчат.Друго не им остава.
48
2
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 години
България бе Принудена да влезе в НАТО за да бъде допусната в ЕС. Извършиха тук цветна революция. Даже сложиха един черен. На никого не беше нужен военния блок и едва ли някой ще страда за него. Освен онези дето си получават заплатите от там де. А ЕС е просто ръководен от нископоставени американски агенти. Те даже го считат за по маловажно от някой пустинен щат.
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев каза неотдавна, че Крим е руски, а военния министър Янев, че не ни трябват натовски войски на наша територия. Каква ясна и адекватна позиция може да има България, на искането на Русия, НАТО да се изтегли от България щом президента и военният ни министър са на страната на руския агресор? Заслужили сме си го, с изказванията на президента ни и на военния ни министър. Сега Киро ментата замазва ситуацията.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"не трябва да се позволява да има дебат" Що? Какво ще покаже дебата? Че никой не подкрепя да сме в НАТО, нали?
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ни е това НАТО въобще? България трябва да е абсолютно неутрална, какво ме интересуват споровете между Русия и САЩ. АКО не дай си Боже стане нещо, докато средностатистическия американец си прави барбекю в задния двор, ние тук ще ядем калая, понеже обичаме да духаме на НАТО.
44
8
 
2
 
! Отговори
Реакция преди 2 години
Има,макар от президента да се очаква по силна. Но, обърнете внимание на наглостта на Путин. А Копейкин, БСП ,ВМРО са направо смешни с мълчанието си или с вокалите на Копейкин срещу НАТО.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само му вижте физиономията такава една мазна , мазна игендарска и нема нужда от коментари. такива са за директен разстрел
42
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До Анонимен 52 Играе за Доган и себе си!Мислиш ли,че му дреме за нас?Ако се зацапа положението и ще избяга в 200 км!
41
3
 
10
 
! Отговори
Who the fuck are you преди 2 години
"Аз съм против членството"
40
3
 
13
 
! Отговори
-- преди 2 години
Я направете един референдум, пък да се пребройм бе.
39
8
 
15
 
! Отговори
жабчо преди 2 години
писна ми от *** ло ум ни ци в тая държава! какво им пука на нато за нас? изобщо не им пука! те си гледат глобалните интереси, а ние ставаме мишена на руснаците! а те-руснаците няма да си поплюват, ще ни размажат за половин час! а тия умньовци от парламента първи ще избягат от тук, като стане напечено! ще ни въвлекат във война и ще духнат! а нашите деца и внуци ще *** като мухи! вън от страната на всички американски, натовски и руски мекерета! неутралитет!
38
11
 
18
 
! Отговори
fff преди 2 години
И кой точно е направил своя избор за НАТО. Аз съм против членството в малоумния съюз, само пари искат за да им купуваме старите оръжия...
37
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какви глупости говори?Кой му даде думата на тоя сополанко?Я да бяга да му дадат нещо да работи тежък физически труд.Толкав вол седнал да ни поучава.Я се скрий бе момко!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е удобен момент Япония да си върне Курилите, а Финландия - Карелия.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- хитър е Бацето. Даде на американците 3 милиарда наши пари за самолети на хартия, построи на руснаците газопровод пак за 3 милиарда наши пари. Сега някой може ли да каже със сигурност той за кого играеше?