Филип Димитров: Признаването на Македония беше правилен ход

Преди 30 г. именно Димитров първи признава Македония за независима
23 яну 2022 21:22, Нели Христова
69
Филип Димитров: Признаването на Македония беше правилен ход
Снимка: БГНЕС

„Надявам се, че ще бъдат намерени разумните решения, като мъдростта трябва да бъде проявена и от двете страни”, категоричен бе той

„Трябва да намерим изход от ситуацията със Северна Македония. Сигурен съм, че това не би могло обаче да бъде постигнато с едни замах, една среща или с едно съвместно заседание”. Това заяви конституционният съдия Филип Димитров - министър-председател на България (1991-1992 г.).

„В България в момента се говори със суперлативи. След като година и половина слушаме всякакви неща за това колко ужасна е била България, сега очакването е, за да бъдат оправдани тези неща, да има някакви изключителни резултати. На правителството разбира се му е тежко, защото не може да направи такива”, каза още той.

„Надявам се, че ще бъдат намерени разумните решения, като мъдростта трябва да бъде проявена и от двете страни”, категоричен бе Димитров.

Преди 30 години страната ни е първата в света, която признава Република Македония като независима държава. Тогава министър-председател е именно Филип Димитров.

„От гледна точка на историята признаването на Македония беше правилен ход. От гледна точка на позицията на България тогава в света той беше успешен. С това и с други неща България се вписа в кръга на държавите, които да участват в бъдеще в това, което най-общо наричаме Западен свят – ЕС и НАТО”, разказа той.

По думите му самият той тогава е нямал колебания, но е имал някои страхове. „След като Македония обяви независимостта си през септември очаквахме решението на комисията Бадентер, за да имаме база, на която да стъпим. Бях убеден, че трябва да признаем Македония възможно най-скоро”, каза той.

Димитров припомни, че тогава достатъчно от неговите колеги са били на неговото мнение. „Желю Желев беше „за”, но не можеше да прояви сериозна инициатива, защото беше между два тура на избори. Освен това той свика един консултативен съвет в ситуация, в която голяма част от парламента беше против, не беше ясно какво става в комисиите – едната беше „за”, другата като че ли не. Ако беше взел тогава становище това щеше да е неподходящо”, разказа Димитров.

„Тогава опозицията беше против но имаше хора и в СДС – Стоян Ганев, Стефан Савов, както и много други по-малко известни фигури, които бяха против това нещо”, добави той.

„Нямаше никакъв външен натиск, защото тогава нас още н ни взимаха насериозно. Ние бяхме страната, известна като най-верният сателит на Съветския съюз и която не се поставяше в едни кюп с Унгария, Полша и Чехословакия. Затова от нас се допускаше, че може да започнем да правим някакви балкански мурафети”, разказа още Филип Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Наглият антибългарин почва да оправдава предателствата си. Фифилота трябва да бъде осъдена за предателствата си и заточена в Белене!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказан лъжец и престъпник. Наред с колегата си Луканов (слава Богу, вече не между живите).
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък често ексхумират и забърсват от нафталина някой такъв позабравен безродник, имал щастието, по волята на господарите си да влезе в политиката за да изпълни някакво поръчение, пък и след това да се похвали със натворените простотии. Такава е за съжаление съдбата на народ без национална принадлежност. Мумията на Филипчо е извадена от пръстта на политическото забвение точно на време за до помогне на новото безродн политическо *** Кирчо да изпълни новите поръчения на същите господари.
41
0
 
3
 
! Отговори
Парашутист преди 2 години
В конституционния съд.35124
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя па ***, кой го пита? Да си трае поне там на хранилката, която американското посолство, чрез прислужника му Тиквата му е осигурило и поне да не се показва да ни дразни с "мисли", които са му ашладисали в празната глава от същото посолство!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един мишок изпълзя от дупката си.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега трябваше да са изхвърлени всички свързани с ГЕРБ. Те само саботират Правителството и Държавата.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стига ве...това с признаването по нашенски се нарича направи добро изяж...всеки се сеща какво...
36
2
 
11
 
! Отговори
3 преди 2 години
Безлична мумия, представител на онова отвратително време,което ни закопа като държава изобщо!Само у нас може да се избират на върхови места *** като това!Уж че дават рамо отдясно на Кирцата в противовес на макетата у Софию!
35
9
 
3
 
! Отговори
вярно е преди 2 години
Колко повече забавяме Македония, толкова повече ставаме руска губерния. Наливаме вода на руснаци и сърби. Нито Левски, нито Каравелов и Раковски---никой не е харесвал Русия...дали е случайно?
34
2
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
изключително неприятен човек! Жалко че от тогавашните "демократи" направиха съдии и решаващи фактори в днешно време! нищо общо с родолюбие!
33
0
 
11
 
! Отговори
а сега ? преди 2 години
правилен казваш , ама не помислихте за последствията .
32
1
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тогава и аз мислех, че е правилно, защото не знаех много неща !
31
0
 
0
 
! Отговори
Дар от вселената преди 2 години
Човек, за когото се говорят и пишат лоши неща, това означава че НЯКОИ ХОРА искат той да не е добре, ДРУГИ ХОРА да не го искат, той да не постигни нищо в живота си, да е все зле и така ! Става въпрос за хора, кооито всъщност са лоши хора от дъното на душите си !
30
5
 
9
 
! Отговори
Дар от вселената преди 2 години
Истината е че България докато е ромска, турска, немска и американска, така ше е !България трябва да стани руска или типично българска !Освен това ДЪРЖАВА на име България всъщност няма !Държавната структура на България от около 30 години е турска, ромска, немска и американска !
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е апрндиксът на Фил. Димитроф? Като влезеш - вдясно...
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признаване на независимостта на БЮРМ от Югославия е патриотично дело. Дело, започнато от хърватина Тито, българинът Георги Димитров и Сталин. Хърватинът Тито отдели Македония от Сърбия. Хърватинът Тито отдели Косово от Сърбия и го направи автономия. Сърбите бяха измамени от Тито.
27
1
 
15
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Насадиха ни на пачи яйца с този "правилен" ход. Никаква далновидност и държавничество, пълно късогледие и сега обясняват, как нямали сестра.
26
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тоя ли страдаше от тежка хомосексуална зависимост ? Нали така казваше един от трибуната на Народното събрание ?
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов може да е най-мразеният,но Филип беше най-слабият и неадекватен премиер в нашата история.