Трифонов убеден: Петков е уговорил на тъмно свалянето на ветото пред РСМ?

Лидерът на ИТН също е недоволен за случващото се при избора на шев на БНБ
6 апр 2022 19:15, Петя Славова
327
Трифонов убеден: Петков е уговорил на тъмно свалянето на ветото пред РСМ?
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов критикува остро водената от министър-председателя Кирил Петков външна политика спрямо Северна Македония. Според него Петков "през цялото време се опитва да отхвърли ветото на България без никакви условия".

Трифонов също така изрази недоволство за определенията, които премиерът отправил по адрес на кандидата на ИТН за управител на БНБ - Любомир Каримански. По думите му "изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет".

Още по темата

Ето и цялото обръщение на Трифонов:

Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както винаги – открито, без увъртане и честно. Независимо на коя партия симпатизирате, независимо за коя партия сте гласували, независимо дали изобщо сте гласували, има нещо, което – като български граждани - трябва да знаете всички.

Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта "Външна политика", всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година.

За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от "Има такъв народ", когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос.

Ние от "Има такъв народ", както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от "Има такъв народ", няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония.

И още нещо. Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.

Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
0
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
ЧЕ ИМА ЛИ,НЕЩО СВЕТЛО,В ТАЯ ДЕРЖЖАВА/
236
2
 
3
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Нещо мирише в тая коалиция. За изхвърляне е. Колкото по - скоро, толкова по - добре. Днес кирко с пластмасова фалшива усмивчица се похвали , че е взел милиардите от плана за възстановяване. Достатъчно са му. Не са направили и партия. Та е време да си тръгват.
235
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускането на Македония с присвоеното българско наследство, дали е добросъседски акт от тн държава - кандидат, опасявам се освен това, че линията на поведение от Белград им е такава, че да направят всичко възможно да принудят България да и запази ветото. Това е ситуацията, а ние трябва да ги пуснем на инат, че да не им мине сръбско-руската диверсия. Каквото и да направим Белград и Москва печелят.
234
1
 
6
 
! Отговори
teo преди 2 години
Киро-ментата да се маха при баща си в Канада по-скоро, защото ще съсипе България , продажба на македонските престъпници, ще търпи руската посланичка да продължава да плюе по българското правителство и страната ! Киро-ментата ако остане в България да се отправи към софийския затвор за държавна измяна.
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се сетиш ти , ама като стане факт и ви го сервира наготово !!
232
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Славун, разтуряй седянката. Нали така ти подсказа Рундю, че му лисва служебното правителство :)))))))))))))))))))))
231
3
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Кирчо да внимава с РСМ и нашия интерес, че да не го гоним с камъни и цялата му рода да бъде прокълната от всички българи за вечни времена!!!
230
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро затова е поставен на този пост, за да слуша. Интересите на България са най-малката му грижа. Задава се още едно национално предателство, заради интересите на чужди сили.
229
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това което виждам стигам до извода , че ние сме Путиния.
228
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбирате ли защо сме най-бедните в ЕС? Така е защото България се управлява от Путин.Путин е наредил и неговите изпълняват .Ще има разпад на коалицията преди необходимите реформи в правосъдието.Ще има избори и по-голяма криза.Дано днес не подпише плана за развитие шефа на ЕС.Защото веднага след него ще има избори и тези ще ги прибере Слави,Каракачанов и Бойко.Следваща коалиция:ГЕРБ,ИТН,ДПС,ВМРО.
227
3
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
И ти Слави ,трябва да "ревизираш" ,освен професионалните и моралните качества на хората ,които предлагаш за заемането на такива важни и отговорни постове.Всички говорехте за морал ,а вие от ИТН и в частност ти най- много ,но нещо на мен поне ми се струва ,дано да не съм права ,че именно най-много при назначените кадри в министерствата под ръководството на твоята партия има хора с най- съмнителен морал.
226
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом почнат да говорят за Македония ,веднага следват избори.Прави ли Ви впечатление,как агентите на Путин се задействат.Славун ,Бойкун и Каракачун са на заплатим при Путинчо.
225
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това което виждам,ще има нови избори.Когато се заговори за Македония винаги идват избори.Путин е казал избори и нови кризи.Само,че сега никой не иска да управлява.Но като каже Путин да им избори ,ще има.Мина плана за крадени от 12 милярда и сега ще трябва да се краде.Ще има избори
224
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРИФОНОВ РАЗКРИВА П-Р-О-С-Т-А-Т-А ИСТИНА, ЧЕ ХИПОТЕЗАТА ЗА ПРОЗРАЧНО УПРАВЛЕНИЕ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА В УПРАВЛЕНИЕТО НА КОАЛИЦИЯТА ВОДЕНА ОТ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА Е ПРОСТО ПОРЕДНАТА ФЕЙК ЗАБЛУДА ЗА НАИВНИЦИ!!! И ТОВА Е ТАКА ЩОМ КИРО ХАРВАРДСКИ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО СЮЗЕРЕН НА БЪЛГАРИЯ - "НЕ МОЖЕ МОЙ МИНИСТЪР..."!!!
223
3
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
А бе, ти чак сега ли разбра, че този се е договорил и ще пусне Македония за преговори без никакви условия. Били постигнати огромни успехи в историческата комисия. И какво от това ? Днес са казали едно утре ще се отметнат. Не ти ли е ясно.Да не говорим, че посредством машините ти окрадоха електората и на следващите избори я влезнеш в парламента, я не.
222
9
 
9
 
! Отговори
ех преди 2 години
ще разбереш какви са некадърни марионетки, ама късно, трябваше още в началото да си с бойко и намаше да сме в това блато!....късно е моме за китка, ще си сърбате попарата всички превратаджии!
221
2
 
11
 
! Отговори
12 преди 2 години
Тоз плешив уи иска да сложи за шеф на банката счетоводителя на Ахмед Доганя, за да може да продължат да перат руски денги през БНБ, работи с две думи
220
2
 
10
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
Само на мен ли Славчо ми прилича на чичо Фестър от семейство Адамс?
219
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така уговорил е на тъмно,може и на светло Киро пришелеца.Мустафа за кой ли път ни натриса корумпирани марионетки които уж работят за американските интереси,а то пък с руски капитали и свободно за местни олигарси.И най нахално сега ни крои шапка да вкара държава създадена от Коминтерна,с цел да затрие бългатската нация и средновековна държава.А Киро ларш,миналото му е спорно, държи се като лобист чужденец,а има и българи в чужбина които милеят,а този за кого работи?
218
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя още ли се изказва?Като спечели изборите какво направи а?Народът му даде властта в ръцете а той се чудеше какво да я прави.Сега седнал да критикува.Нали щеше да пращаш и един македонец в космоса бре,какво стана а?!!ИТН на следващите избори изобщо няма да е в парламента.