Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите

Ние сме много по-близо до този конфликт, заяви той
Обновена: 3 май 2022 11:38 | 3 май 2022 11:38, Нели Христова
587
Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите
Снимка: БГНЕС

"За мен и всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, да отчитаме, че България има историческа диаспора в Украйна. Много е важно да се запази разумът във взимането на едно такова решение."

Това заяви относно военната помощ за Украйна президентът Румен Радев. Той беше на посещение в Пловдив.

"Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме действията на Руската федерация. България у лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат "Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и ще има ескалация", те ще кажат: "Да, не трябва". Ако кажат: "Предоставяйте веднага оръжия", те започват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват да изпратим оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт - имаме голяма обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора, някои са едва на 6% зависими от руския газ, но ние сме много по-зависими", обясни президентът.

"Хората, които взимат решения, трябва преди всичко да се съобразят с безопасността на българите", категоричен бе той.

"Други го правят от невежество, без изобщо да преценяват какъв е риска. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е състоянието на нашата авиация? Докога нашите съюзници ще патрулират? Какво е състоянието на нашата радарна система? Нека тези хора си отговорят на тези въпроси", каза още Радев. "Ако знаят отговорите и продължат - тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, просто е невежество."

Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата "ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто", ако се вземе решение за изпращане на оръжие.

"Европа закъсня, защото тази криза чукаше на вратата", каза държавния глава по въпроса дали ЕС трябва да излезе с общо решение на икономическата криза. "Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше, че има такава опасност."

"Сега въпросът е какво можем да направим", допълни той. "Ако се окаже, че посредниците влизат в играта, нещо, за което се говореше при отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз", дали това не е целенасочено? Каква ще е цената, защото ако цената наистина скочи с 30% стотици хиляди българи и малки предприятия ще са на ръба. Ако решението е нови заеми, за раздаване на помощи, все някога икономиката ни ще рухне."

Румен Радев и говори и за катастрофата на един от придружаващите го автомобили на НСО.

"Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП. Изскочи камион при изприверване и автомобилът просто катастрофира в него. Пострада лекарят на моя екип, взех го в колата си и го закарахме в болница. Той е с фрактури", разказа Радев. По думите му е пострадало и друго момче от НСО, но то не било с тежки наранявания.

"Инцидентът стана на най-тесния участък. Дъждовно е и трябва много да се внимава", предупреди Радев. Той подчерта, че движението в Пловдив е тежко, защото градът е голям индустриален център и трябва най-сетне да се реши въпросът с обходния път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички подкрепящи укрофашизма: Заплатата - АНчето - Киев!
470
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЗОР СТЕ ВИЕ А НЕ РАДЕВ, ХАЙДЕ ТИЧКАЙТЕ ДА ОПАКОВАТЕ ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИЦИ, ЗАЩИТЕНИ ОТ МЕЖДУНАРОДНА КОНВЕНЦИЯ... И ПРАВИЛНО Е ЧЕ ОПАКОВАТЕ С УКРАИНСКОТО ЗНАМЕ ЗАЩОТО ТУКА Е БИЛ ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ.
469
5
 
2
 
! Отговори
Вън преди 1 година
Раzева мутра, скрий се и мълчи. Ти се провал като човек, "президент и военен. Никога не съм изпитвал такова отвръщение от българин! Не се прави на политик шапко глупава, всичко казано и направено от теб е позор за България.
468
4
 
4
 
! Отговори
МУТРО ВЪН преди 1 година
С МАШИНИТЕ НА МАДУРО МОЖЕМ ДА ИЗБЕРЕМ И ЕТО ТОВА НЕЩУ- РАДВАЙТЕ МУ СЕ- ЛИЧНО ТОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ОКОКОРЕНИТЕ И ЗА 40% ПО ВИСОКА ХРАНА, ТОК 4 ПЪТИ, ГАЗ ТРИ ПЪТИ- КАТО ПЛАТИТЕ НА КАСИТЕ ГО БЛАГОСЛАВЯЙТЕ ВСЕКИ ПЪТ И НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ СЕ СЪМНЯВА ЧЕ Е П О Д Л О Г А НА КРЕМЪЛ И НА ТЕХНИТЕ РОЖБИ ОЛИГАРСИТЕ.
467
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи според него ще спасим българската диаспора в Украйна като не им пратим оръжие за да се защитят. Желязна логика на надупване
466
2
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Рамзан Кадиров 487 Поразително прилича на Шабан Шаулич.Едно към едно.
465
5
 
9
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонимени в русия няма чужди армии убиващи мирни руснаци г-н резидент!защо манипулирате хората,че някой иска да унищожи русия?нима абрамович на путин не бе...бог н Лондон?нима руските олигарси не бяха богове...собственици,уважавани хора?нима нямаше високотехнологични инвестиции в русия?един аргумент нямате г-н резидент...по нищожен сте от гьобелс...в русия не падат ракети...все още...не убиват мирни руснаци...много го искате...но няма начин ...Свободният Свят не убива мирни...имаме Бог!!!
464
5
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До АнонименТвърдо за подкрепа на Украйна!Всеки имащ желание да убива мирни в Украйна...да заповяда...няма да се върне...Цивилизационен избор е...не е въпрос до ядрените на някого...а до това дали имаме Бог и Правила...путин за една корона която няма да получи се отрече от Бог...обрече народите на русия на презрение...това не е война...няма причина,това е геноцид на болен ...убеден съм че някой смел руснак ще го удуши или гръмне...справка Историята!!!
463
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърдо за пълен неутралитет на България! Подкрепям всеки, който иска да унищожи Русия и Путин, да замине лично и да го направи на фронта в Украйна! Даже ще се моля да се върне жив и здрав!
462
5
 
9
 
! Отговори
ББ преди 1 година
разачораван съм г-н резидент...гласувах за вас...признавам излъгахте ме...по путиновски,няма да ви позволим да наредите България на позорната страна на Историята,подкрепящите русиянците са позорната страна г-н резидент,ПП да инициират импичмънт...задължително...обслужващи путин са "оръжието му"манипулират общественото мнение,променят ценности..да приемеш убийството на Народана Украйна..да го подкрепяш и желаеш..да работиш за това..за рубли,и да ни лъжеш,че те е грижа за животите на българите
461
5
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Още в началото на войната Путин призна че Русия отстъпва по конвенционални оръжия на запада, но ще прибегне до ядрени оръжия ако се намесят. -----///----- Путин никога не е казвал такова нещо.
460
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам пп и коалиции са поискат да станат украинци ,и даде сражават за родината )
459
4
 
2
 
! Отговори
До Бай Гроздан преди 1 година
Още в началото на войната Путин призна че Русия отстъпва по конвенционални оръжия на запада, но ще прибегне до ядрени оръжия ако се намесят. Намери първото му изказване с което определя началото на военната операция (войната)
458
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гласуват оръжия за Украинските фашаги, това ще е краят на скалъпеното Правителство
457
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите Матрьошки започнаха да се показват една след друг ах тази война разкрихте се самиУкрайна ще спели но вие ще загубите защото ни показвате грешната страна на дъното при руския кораб никой не иска да потъва
456
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шофьора на самолета да каже какво точно ще стане ако помагаме на Украйна. Да каже конкретно какво ще стане. русия ще ни нападне ли ако помагаме на Украйна?
455
8
 
9
 
! Отговори
Леле преди 1 година
Цяла България протестира против наместата в Украйна, само тук ни вопъл, ни стон.
454
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма кой да пази небето над България, защо имаме ВВС и защо има генерали от ВВС, които за взимали по една шапка заплата без да е имало какво да правят.
453
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако всичките ни военни са като тоя майката ний ..........
452
9
 
11
 
! Отговори
Поzор преди 1 година
А,защо с гласуването за военна помощ не гласуват и за импийчмънт? Тъй и тъй са се събрали. Мисля,че ще мине с голямо мнозинство просто,защото се вижда от космоса,че тоzи човек не работи за България. Отиде в Копривщица да им обяснява,че трябвало да сме с наведени глави въпреки,че хората,които уж отиде да почете са казали "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ",а той им се подигра на кокалите като каза че са си изпатили заради това,че са били непокорни и вирели глави.