Караджов: Няма да се увеличи инфлацията с новите тол такси

Кризите ще продължат още дълго, обясни той
10 май 2022 19:21, Петя Славова
16

Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред депутати от парламентарната комисия по регионална политика.

"Ако един камион превозва хляб на разстояние средно 200 км по магистрала, това би увеличило цената на общо 16 хляба с 1 стотинка. Повишението при млякото би било 1 стотинка за 8 литра, което е пренебрежима величина", коментира министърът и посочи, че това не би могло да повлияе на инфлационните процеси.

"Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и пледирам да се въведат тол такси за второкласните пътища", каза още министър Караджов.

Още по темата

Той допълни, че средствата за поддръжка и ремонт на пътища и сега се плащат, но от данъците на всички граждани.

По време на заседанието стана ясно, че на строителните фирми вече са преведени над 110 млн. лв. от одобрените от Народното събрание над 600 млн. лева за текущ ремонт и поддръжка. Министърът съобщи, че очаква до десетина дни разплащането да приключи напълно.

Той обяви, че е имало затруднения при първоначалното подписване на допълнителни споразумения с фирмите, тъй като заложените условия в договорите са били тежки за тях.

"Решението на НС е задължително за нас, но то не поражда преки задължения за фирмите. Плащането към тях беше въпрос на добра воля, да се съгласим на равноправна основа за анексиране на договорите", обясни вицепремиерът.

До края на седмицата трябва да бъдат подписани всички останали споразумения. Вече са подписани такива по 18 от 39-те договора, а работната група продължава да работи върху подадените документи за сертифицирани плащания, съобщиха от МРРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 1 година
За разбити пътища,с кратери в които можеш да се убиеш,без маркировка да задължаваш превозвачите да ти плащат пари си е форма на абсолютно безумие и тъпотия!33 г.ежегодно се пълнят дупки със смес издържаща до първият дъжд,защото от там се краде много и редовно от едни и същи "майстори",не се ремонтира основно второкласни пътища,и сега с цялата си наглост да извиваш ръце да се плаща??
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсрамници! Новите, приемниците на старите, тези които ни излъгаха за н- ти път, по един и същи начин. Добър народ сме, но много наивни.
10
0
 
3
 
! Отговори
Док преди 1 година
Тоя да не е завършил Политическа икономия заедно с другарката Импексова? Кой ще плати ТОЛ таксата? Превозвача ли? Ако един за един камион сега превозвача плаща 200лв тол на месец, а от другия започне да плаща 300, съвсем естествено е да си калкулира разликата в цената на транспортната услуга. А магазина на който му карат стока ще си отрази разликата на етикетите с цените. Просто е, ама не е за прости хора, като тоя на снимката.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как лъже този, нали щеше да намали венетките, ами познайте дали няма да си го платим после това намаление като заради новите тол такси ще се вдигне всичко. Аз нямаше да имам против тях, но да оправят всички пътища първо, не само да събират пари които си раздават.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме хубави пътища но ако може Европа да ги плати и да дадат пари и за подръжка.Няма ние да ги поддържаме я!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тъй казваха и ореди да се увеличи цената на горивата
6
0
 
10
 
! Отговори
9 преди 1 година
Този не беше ли министъра дето обясняваше как няма да има мини в наша територия
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каракжата е милионер още от Костово време човека си е оплел кошника Оставка Оставка Оставка
4
0
 
11
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Вчера го написах, днес пак ще го кажа до 1 година всичко ще е мармалад.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да се превози хляба, трябва първо да се засее пшеницата - скъпи семе, оране сеитба, торове, комбайн, транспорт, склад. да се смеле трябва скъп ток,опаковка, съхранение, транспорт. После пак транспорт до фурните, където се меси със скъп ток и се пече със скъпа газ. Чак тогава се транспортира до магазина...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са ви живи и здрави комунофекалийките второ и трето издание по президентската шапка. Ама каква аритметика, а. Нали се борихте за тях, не се отмятайте . Плащайте . То ортаците ви в сянка са го казали "Акъл парасъ"
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това комунe защо не е в затвора да се обяснява, а ми се обяснява колко дълго щяли да продължават кризите?