Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, скача върху цигарите

Коалицията - сложна, трудна
Обновена: 15 май 2022 13:15 | 15 май 2022 13:12, Камелия Цветанова
16
Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, скача върху цигарите
Снимка: БГНЕС

"Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да се повишат с 10% от 1 юли. Разработва се обаче и по-оптимален вариант – от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. Акцизът върху цигарите ще се вдигне".

Това поясни пред БНР Петър Кънев, депутат от "БСП за България". И уточни, че в коалицията не се е възприело предложението за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС върху храни от "голямата кошница".

"Коалицията е сложна, трудна, търси се вариант от допълнителните приходи, които идват от горивата, инфлацията също води до сериозни приходи. Събират се пари във фиска и се търси балансирано решение, за да издържим", каза той.

В предаването "Неделя 150" Кънев изрази мнение, че дългосрочно решение на проблема с природния газ в близките година-две няма.

"Трябва да продължат преговорите с "Газпром". Трябва обаче да изчакаме. Войната ще свърши в един момент, а "Газпром" ще остане най-големият производител на газ за Европа. С природния газ някак си ще се оправим. По-големият проблем за държавата ни е петролът. Трябва да поискаме и дерогация",  посочи той.

Според него македонската тема има потенциал да събори правителството, "ако то не се вслуша в настроенията на народа".

"С червени линии трудно се управлява държава. Управлението ще се крепи на всяка цена. Компромисът не е мръсна дума", коментира Кънев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: акцизПетър Кънев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е да държавата от някъде трябва да пълни хазната.
8
1
 
0
 
! Отговори
До възмутения преди 1 година
Много червено си възмутен! Виж колко са скочили приходите в търговския баланс и тогава ми кажи Украйна ли е виновна, а? И какво, герб ли ще на оправя - на кого тия ла?
7
18
 
23
 
! Отговори
До Възмутен преди 1 година
ГЕРБ щеше да вдигне акцизите двойно, повярвай ми! Такава гнycнa пacмuнa няма!
6
5
 
31
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Явно трябва да платим оръжието за украйна ние бьлгарите дето уж не се изнася с акцизи ддс та промяна в цени
5
8
 
26
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
В цяла европа освобождават от акцизи стоките за ежедневна употреба тук ги вдигатНе сьм по протестите но вече ще участвам на всеки протест срещу това - антибьлгарско правителствоНадявам се герб да ги свали
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатите не пушели и акцизите, цените на цигарите пак нагоре . Всички закони подобни и се спасява държавата .Тяхната държава. Който не му харесвало, да си вземе чуждо гражданство ,ако може .А за това ,че годишно от страната излизат около 180 хил.българи повече от влизащите в страната никой не говори .За да има държава трябва да има и хора .Те са хората ....Докато влизащите в страната се въоражат .
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дават на едни като удрят други. ТОВА ЛИ Е ПРОМЯНАТА????
2
8
 
16
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 година
Правилно,другарю!Ква е тая уравновиловка,на всички по 60 лв!?На пенсиите по 1,200 лв ще се дадат по 120 да не мизерстват!А на по-малките по 400 ще им дадете по 40,да не преядат случайно!Много правилно!Да сте ми живи и здрави всички комунисти,че без вас няма светло бъдеще!
1
3
 
26
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ИМАТЕ МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ УКРАИНЦИТЕ НА СЛЪНЧАВ БРЯГ