ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста

Осем формации влизат в парламента при избори сега
418
ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 
 
Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.  

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.  

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
герб кадрите са учили по руската система, за тва ви се струват по-кадърни от новите трансатлантици, нормално, не е заяждане, а обективна фактология
337
2
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 353 Много кратно съм писал че ГЕРБ си остава най стабилната партия , ама някои казват Не та НЕ.Няма друга партия направила повече за държавата от ГЕРБ.Народа започва да вижда истината , но е късно.И Господ не може да върне ерата Борисов.
336
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското правителство отново вчера раздаваха нашите пари по пощите на милите им украинци
335
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
казах ви,че нито един укр.бежанец няма да освободи хотел,ще има артистични изпълнения,ревове на деца,отчаяни физиономии на ***...,да ядеш и спиш на корем и на плажа е прекрасно.никой от тях не търси работа и няма да учи език . те са като нашите роми.
334
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи лъжи ,ПП и 3 % няма да имат ,итн и Да за България също ,просто се издъниха с украиците ,и че бъдат наказани от народа
333
6
 
8
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Лъжлива статистика от лъжливи медии , съвсем скоро ще бъдем свидетели как партийката на херо янев ще почне да пробива напред.Нормално нато иска да постави следващия българо убиец на мястото на сегашния , който вече се изчерпа.Първото място 100% е на Възраждане , останалото е стътмистика.
332
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простокирието се спихна и приключи! Народът яко им е набрал и октомври ще им покаже вратата на терминала и да хващат канадите беладжии излязоха, че и некадърни!
331
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и преди водеха ГЕРБ, дори 1 час преди края на изборите водеха, но НАПОМПИХА машините и бааам Киро Кеша стана първи. Това, което не се купува с пари се купува с много пари. Изпраха изборите. Клиенти на прокуратурата платиха ПОДМЯНАТА. Сега яжте боб и леща да ви дойде акъла!
330
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великите сили/Държави/са успешни, когато създават кризи в малките Държави.Например Путин и Борисов спряха Руския ГАЗ за да създадат криза, която да върне Борисов отново на власт.Да пусне Руски ГАЗ и всичко да си продължи по-старо му.
329
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да качва Възраждане, трябва БСП да пада....при Янев е същото. И трите партии делят един и същи носталгичен към комунизъма и сесесерето електорат. Само да няма нова Ковид вълна, че повечето жертви са от техните...все дърти и болни антиваксъри, които ги е страх от чипиране и 5G, защото слушат такива като Мангъров от Възраждане.
328
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скука.... Много сте пасивни днес. Никаква мисъл, никакво творчество... Едни лозунги от мезозойската ера само.
327
3
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Или ГЕРБ ,ГЕРБ на следващите избори ще имат 20 30 депутата ако въоще и толкова имат, кой нормален човек би гласувал за крадци и престъпници
326
3
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Ако изборите бяха днес народа нямашеда гласува за никой и като цяло докато не се създаде партията на безпартийните. Иначе големи лъжи нормален човек за комунисти, копейки , русофила Янев е абсурд да гласува.Демек БСП,копейкин,Янев,ГЕРБ не само в застой а скоро ще паднат извън парламента Откъде ги намерихте тия 10 процента за копейкин, 9 за БСП, 7 за Янев ,че тия партии няма да влезат в парламента а скоро и ГЕРБ ще паднат народа няма да гласува сокро по-скоро ще емигрира
325
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо и Кокорчо дали ще останат да се трудят за пенсия в БГ, след като паднат от столчетата?
324
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ГЕРБ спечели, пинокиовците ще страдат.
323
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо пак ще спечели - пак с машините! И няма да се харчи да купува гласове - краварите не дават паре.
322
7
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Най-големият Исторически парк в света до Варна ще гласува за Възраждане!
321
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
измамници некадърни,6 лв кубик вода,1000лв сметка битов ток 5 лв литър бензин..е..оправихте ме.въобще не ме интересуват украинците и македонците за които се грижите ежечасно.
320
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова не трябва да отпада машинното гласуване. Половината дърти русофили ще искат да подкрепят петата колона, но няма да могат да се справят с машините. Нали помните още на първия машинен вот БСП загуби половината гласове...а ако въведат електронно гласуване...олеле, всички русофили под чертата....при тях единствените, които могат поне да ползват компютър са троловете.
319
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох е че Русия възражда производство на автомобили Москвич а честито Възраждане ако спечели Костадинов щом е слуга на Русия и Путин като гледам соца се завръща! а аз не искам да живея в социализъм! Терминал 2 ме зове ако стане така