Йотова: Българите в РСМ са подложени на системна дискриминация

Вицепрезидентът се срещна с политици от Италия
16 май 2022 18:21, Нели Христова
21
Йотова: Българите в РСМ са подложени на системна дискриминация
Снимка: БГНЕС

Последствията от военния конфликт в Украйна и разширяването на Европейския съюз бяха основни теми на разговора на "Дондуков" 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"България е една от най-заинтересованите страни нашите съседи да бъдат пълноценна част от европейското семейство. ЕС не е само свободно движение на хора, стоки и услуги, ЕС е преди всичко спазване на човешките права. В България има солиден национален консенсус, че преговорният процес за Република Северна Македония (РСМ) ще бъде отворен едва когато има прогрес по всички нерешени въпроси", заяви вицепрезидентът Йотова, като представи българската позиция за политическото разширяване на ЕС.

Илияна Йотова посочи, че българите в Северна Македония са подложени на системна дискриминация.

"РСМ трябва да представи достатъчно гаранции, че спазва Копенхагенските критерии и Договора за добросъседство. Засега няма заявено такова желание. Най-голямата гаранция за спазването на правата на българите е вписването им в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ", подчерта вицепрезидентът Йотова и настоя за пътна карта с тези условия, която да бъде неизменна част от преговорната рамка.

Роберто Фико представи италианската позиция, според която първо трябва да започне преговорният процес и в неговия ход да се решават отворените въпроси. "Не можем да правим компромиси с българската позиция, защото в противен случай ще внесем допълнителни конфликти в ЕС ", заяви вицепрезидентът Йотова.

Илияна Йотова и Роберто Фико категорично осъдиха военната инвазия на Русия в Украйна и изразиха увереност, че дипломатическите усилия за спиране на военните действия не са изчерпани и е възможно връщането към преговорите за мир. "Най-голямото предизвикателство пред ЕС днес е да бъде еталон на световната сцена за мир и обединение, а не само сбор от държави", посочи председателят на Камарата на депутатите на Италия.

България и Италия са приели почти еднакъв брой бежанци от Украйна - около 100 хиляди души. На срещата беше обсъдено и закъснялото изготвяне на общоевропейско законодателство в областта на миграцията и убежището, се посочва в съобщението. Споделена беше тревогата от продоволствена криза като следствие от войната, особено в страните от Африканския континент. Илияна Йотова изрази опасение, че резултатите от нея отново ще паднат върху плещите на Европа с нов поток от мигранти.

Обсъдени бяха и последствията от европейската санкционна политика в енергийната сфера. Роберто Фико предложи създаването на план за възстановяване за енергетиката по примера на Плана за възстановяване и устойчивост, целящ да се справи с последствията от пандемията от COVID-19.

Председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико е на официално посещение в България днес по покана на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Kaто Българин-етнонационалист ми се къса сърцето да гледам, как това чудовищно дебело прace да се гаври с македонската Българщина, бидейки нейният дядо и съратниците му-припадници на Сатаната докараха югославска Македония до това дередже! Другарко Йотова, плюя връз тебе, ти гнасна, дебела, комунистическа свинkьо! Срам да те яде!
18
1
 
3
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Йотова, Радев,, Копейкин... изпълняват с успех и хъс задачата да сме разделени завинаги с нашите братя. Така както Русия и Украйна се смразиха за 100 години напред.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква борба беше да ви направим македонци. А сега искате да ставате европейци.
16
6
 
3
 
! Отговори
а преди 1 година
дискриминацията на етническите македонци в България? Ганьовска работа...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нищоправеща охранена кобила пък станала много загрижена през втория си мандат...ти да видиш!ОСТАВКА ,марш от землянката глей само на какво мясааа
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ставот на Италия има същата тежест като българския чокалия 5ко! Вие сте диви и нямате място в нормалния свяг
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вето на сръбската вардарска бановина докато не правят проблеми на българите там. От 100 години сръбските маймуни правят проблеми! Само слабоумен може да подкрепи подобно творение да влезе в цивилизацията...
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС не разбират ли че тези хора от президентството нигога няма да допуснат Македония защото имат издадена заповед от Москва да се съпротивляват до смърт на приемането на Македония. Путинистите от двете страни на границата играят комбина срещу ЕС.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова: Българите в РСМ са подложени на системна дискриминация от което съм много доволна защото това желае моя началник от Москва.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Италианеца ясно ли му е, че говори с Путинист?
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютна лъжа и манипулация.Махнете тези шпиони на Путин.България спира Македония само и единствено заради Путин.
8
14
 
11
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
Нема ли кой от президентските съветници да и каже на Йотова , че България е осъдена до днес 14 пъти в Съда в Страсбург за нарушаване на ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА на етническите Македонци и Македонки в България ??Да и каже и , че Комитета на министри на ЕС е дал срок на България до месец септември , в противен случай България ще понесе определени санкции от ЕС ??
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление Пресолихме манджата с македонците.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киро ще им стане освободител, като им отвори пътя към ес..
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
знам за едни дядковци от омо илинден пирин, ама за македонки не бях чувал. нула жени има по техните събирания, парите белград ги плащаше само на тези чичковци. та, какви етнически македони ви гонят, държава на 4 години?
4
4
 
5
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
Така е Йотова. Предлагам да им спретнем една война, ей така по путински.Какво ще кажеш за идеята ?
3
15
 
9
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
Етническите Македонци и Македонки в Пиринска Македония и в България са подложени на системен геноцид и асимилация.Македонците и Македонките от Пиринска Македония от 1990 г. до днес осъдиха България в Съда в Страсбург цели 14 пъти.България е осъдена за нарушаване на човешките права на етническите Македонци и Македонки в България.България и до днес не признава етническите Македонци в България ,и българският съд не желае да регистрира нито Една Македонска Организация в България.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и в кърджалийско е така.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВР, КАТ и ТОЛ ИЗТЕЗАВАТ неудобни на Главния прокурор перничани със СРСта и артифишъл интелиджънс. За каква демокрацията въобще говорим?