Какви антикризисни мерки предлагат от Продължаваме промяната?

Утре партията ще ги предложи на лидерската среща на коалицията
16 май 2022 20:20, Нели Христова
32
Какви антикризисни мерки предлагат от Продължаваме промяната?
Снимка: БГНЕС

Антикризисните мерки на управляващите бяха обявени тази вечер от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Утре партията ще ги предложи на лидерската среща на коалицията.

Парите ще дойдат от допълнително събрани вземания и няма да наложат нито теглене на заеми, нито увеличение на дефицита или нарушаване на настоящата бюджетна рамка, увериха от ПП.

Пакетът включва 14 мерки на обща стойност 2 млрд лева - за пенсионерите, за бизнеса, за битовите потребители, за родителите на деца.

Както бе анонсирано от политици от управляващата коалиция, минималната пенсия ще се вдигне от 370 на 450 лв., таванът ще стане 3400 - по думите на Гюров за да се насърчат хората да се осигуряват на реалните си доходи, а всички останали пенсии ще се повишат с над 20% от 1 юли.

Като втора стъпка от 1 октомври се обмисля и преизчисляване на пенсиите, така че да се намали ножицата между стари и новоотпуснати. Това ще стане през осигурителния доход за миналата година.

За работещите родители ще се увеличи данъчното облекчение - от сегашните 450 лв. на дете приспадането ще се увеличи на 600 лв. Съответно за две деца на родителите ще се приспадат 1200 лв. от облагаемия доход за годината. Идеята е това да може да се ползва на тримесечие.

Предвижда се държавата да поеме поскъпването на газа не само за бизнеса, а и за битовите потребители.

Сред мерките влиза и вече анонсираното финансово компенсиране на крайните потребители на горива, като лимитът е до 50 л на месец. За точната сума обаче все още се обмислят различни варианти.

ДДС на парното за потребителите на топлофикация да бъде намалено от 20% на 9% от 1 юли, е друго от предложенията на ПП.

В помощ на бизнеса прагът за регистрация по ДДС ще бъде увеличен на 100 хил. лв. и така ще стане един от най-високите в ЕС.

Гюров уточни, че промяната на данъците трябва да мине през Народното събрание, останалите мерки могат да се реализират и през постановления на МС.

Намаляването на ДДС за хляба не е в пакета им от мерки, защото от "Промяната" не мислят, че това е работещ механизъм, който да доведе до реално намаление на ценатата му в магазина.

От "Промяната" отхвърлиха обвиненията на Слави Трифонов, че не обсъждат мерките си с коалиционните партньори и уточниха, че окончателните варианти ще бъдат уточнени след лидерския съвет. Гюров не очаквал сериозни разногласия, защото в коалицията всички мислят в една посока за облекчаване на бизнеса и гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2009 заплатата ми беше равна на 3 минимални работни заплати, а сега е малко над една минимална. И ми говорите за индекса ия на доходите.
27
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Повече ме притеснява не толкова откъде ще се намерят пари за финансирането на мерките, а необичайно високата медийна активност на десни икономисти по повод тяхното обявяване. Ако съдя по техните изказвания, ще излезе, че българите в последно време са се замогмали толкова, че чак трябва да се мисли за орязване на доходите. Мерките трябвало да са към най-бедните. Да, ама никой не казва как да разберем кой колко е богат!?Щото е неизпълнимо. Лесно е да се приказват глупости когато не носиш отгово
26
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До ГУГАЛОВремето на Жан Виденов няма нищо общо със ситуацията, в която се намираме сега. Нормално е да има проблеми по време на прехода от една икономическа система към друга. В момента държавата се намира в много по-стабилно състояние. Част сме от ЕС и на крачка от влизане в неговата валутна система. С един от най-ниските дългове спрямо размера на БВП...
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире кажи честно, ти пред кого се огъна и откого си независим?!
24
1
 
7
 
! Отговори
избори преди 1 година
За кой пази Кокорището парите от свръхпечалбите от тока? Трябва се вземат от енергийните дружества (за какво са им, те не произвеждат стоки, могат да ги използват само за заплати) и да се върнат на производителите. 99% от инфлациятз се дължи на тока. Кокорчо да печели само от тока за износ, а не от гърба на българина.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте мислили за собствените си стомаси! Оставете нещо за бъдещето! Дайте шанс да се раждат повече деца!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте антикризисен план за раждаемост, бе хора! Нацията изчезва. Дайте като Орбан пари на младите хора до 40 г. за трето дете! Орбан дава 33 000 евро за трето дете на хора до 40г. Дайте поне 10 000 лева за трето дете! Нека спасим нацията! Вместо да давате пари за войната, дайте ги да се раждат повече българчета! Трудно е за младите хора с две деца. Повечето остават с едно детенце. Помогнете на България да не загуби нацията! Стига сте мислили за собствените си стомани! Оставете нещо за бъдещето!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите ПП са криза.
20
0
 
4
 
! Отговори
тулупчо преди 1 година
най-голямата идиотия е вдигане прага на ДДС до 100 хил. щяло да подпомогне малкия бизнес?!? това означава отпадане от ДДС, съоъветно връщане на ДДС за редица активи и загуба на клиентите, които ще останат по ДДС. в превод - окрупняване на бизнеса и затриване на малкия бизнес. ***
19
0
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
25 стотинки за гориво е добре Петков кажи ми как трайно безработните дето нямат стотинки един сандвич да си купят може да имат автомобили за да сипват бензин не ви е срам но ще си платите всички политици и олиарси не ви е срам , 4000 лв за украинци, безплатен градски транспорт за украинци а за българи само се вдига всички е не ви ли е поне малко срам и народа не го е срам да ви поиска сметка за всичко свършено, пари само за родители и то работещи а за безработни милиони българи само сметки
18
1
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Петков ако и тази година не раздадете безусловен базов доход,безвъзмезни средства, шкаф, два плана за въстановява, швейцарска минимална заплата, швейцарска минимална пенсия,тридневна или четиридневна работна седмица ще ви свали народа, вече трета година между 1 и 2милиона трайно безработни чакат средства на ръка да получат поне по 100 евро като навсякъде, ако това не се случи ще ви изнасят към Канада, а пенсионерите си чакат пенсията от хиляди евро какво стана с безусловния базов доход
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мин.пенсия задължително трябва да е равна на МРЗ !!!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антикризисните им мерки се свждат до градската тоалетна 1лв за тоалетна 1лев при лекар другото е мижем да те лажем
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"минималната пенсия ще се вдигне от 370 на 450 лв.,таванът ще стане 3400" Да уточнят в тези 450 лв.мин.пенсия влизат ли 60-те лв."ковидни"!!!А за тавана от 3400 лв.-ето така пак се получава голямата разлика! Ще ми кажете,че който е работил и внасял осигуровки редовно получава повече-е не винаги е така! Майка ми е работила 42-43 год. на норма,от тази работа сега не знае къде е гърба й,къде са краката й и получава 400 лв. пенсия!Как мислите,че се живее с 400 лв??? Работила е много,толкова...много
14
1
 
14
 
! Отговори
Подмяната преди 1 година
При цените на подмяната е по добре да спираш работа и на помощиЗаплатата за храна не ми стига вече а каде са даньци сметки
13
0
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Те с всяко увеличение на минималната заплата скача и данъчната ставка, но нашите заплати не ги актуализират 4 пъти годишно, като техните.
12
0
 
14
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Най добрата мярка би била да дават отставка - всичко от тях е празни приказки и откровенни льжи до тук
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма марка нафтата е на 3.50 вече по 25 стотинки на литър са 12 лева месечно и с ограничението да 50 Литра на месец, колкото парча за 4 дни за да закарам и взема децата от детска и училище и после да отида на работа, май ще е по-добре да зарежа всичко и да хвана гората, че заплата ми в момента отива за сметки и базово избутвате на месеца.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това не са мерки, а дотации. временни решения в изтървана ситуация
9
0
 
12
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
ОСВЕМ НА ЦИГАРИТЕ НЕ ВИЖДАМ НА КАКВО, НА БСП ТРЯБВА ПО КОНСТИТУЦИЯ ДА И СЕ ЗАБРАНИ ВЛАСТА, ЗАЩОТО ПРАВИ САМО НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ