Янков: Парите трябва да се концентрират върху бедните

Точната формулировка в случая е антикризисни мерки
Обновена: 17 май 2022 22:08 | 17 май 2022 22:04, Йоана Цонева
16
Янков: Парите трябва да се концентрират върху бедните
Снимка: БГНЕС

"По-точната формулировка в случая е антикризисни мерки, не антиинфлационни, защото те са социални програми за подпомагане на доходите на населението. Те обаче са замислени като доста широки мерки без конкретна цел за конкретна група от нуждаещи се граждани. Субсидирайки стоки като бензин, дизел, парно, ние субсидираме хората с най-голямо потребление, които са по-заможните".

Това коментира пред БНР Никола Янков, основател и собственик на Експат Капитал, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта.

По думите му трябва да се концентрират парите на държавата само върху бедните хора, които и сега са на социални помощи:

"За да могат тези хора да усетят по джоба си няколко стотин лева помощи на месец, а не 20-30 лева, както ще се получи в момента, когато с хеликоптер раздава пари на всички, субсидирайки по този начин потреблението на най-заможните българи".

Още по темата
Никола Янков определи исканията на бизнеса като политически:

"Тази част от бизнеса, която в момента протестира и се опитва да извива ръцете на правителството, не е представената част от българския бизнес. Много голяма част от бизнеса няма нужда от помощ от държавата или е готов да се справя самостоятелно, като прехвърли разходите, които са се увеличили, в цената на своите стоки и услуги. Така се прави в една нормална пазарна икономика, включително и в Европа. Държавната помощ е забранена от ЕС, защото ние се конкурираме с техните стоки и услуги".

Той подчерта, че държавата може да помогне на бизнеса, като субсидира нови работни места, но "ние такива мерки не виждаме".

"Няма защо транспортните фирми да протестират. Това е в графа "политически протест", каза още Янков и уточни, че столичните превозвачи са общинска фирма и трябва да се обърнат към собственика - това е Столичната община.

Искането за дерогация на България от европейско ембарго на руския петрол е достойно за съжаление, смята той и подчерта, че не ги е чул ясно формулирани и аргументирани:

"България няма причина да иска дерогация. Може да се справи перфектно, ако "Нефтохим" внася нефт, който не е руски, и го преработва - това технически е възможно. Не е вярно това, което казват, че не може да се случи такова нещо. България може да внася 100% от течните горива, без да участва изобщо "Лукойл Нефтохим" като производител. Това няма да се усети от потребителите - нито ще се вдигнат цените, нито ще има дефицит", категоричен е Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм бе преди 1 година
Първо ще ви направя всички еднакво бедни , и после на всички поравно . Да няма сърдито простолюдие.
9
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Не го разбрах това, значи да не се субсидират тези, които пълнят хазната с данъци , щото били по-"заможните", а да се раздадат парите на по-бедните? Защо си мисля ,че този филм сме го гледали! Завършва с фалит на държавата!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След отпадане тавана на пенсиите бедните ще станат още по- бедни, а на специална група хора пенсиите ще се вдигнат със 110 %. Това справедливо ли е?
7
3
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
Когато си работил за държавата 40 години и имаш 500лв пенсия заедно с всички добавки и продължаваш да работиш за 1000 лв заплата богат ли си или си беден? И как оцеляваш когато няма да можеш да работиш повече?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се оценява кои са бедни, тези които наистина са такива или тези които вдигат най много шум за да се облажат. Залагам на вторите.
5
0
 
6
 
! Отговори
Ц******н преди 1 година
Какво стана с нашите 4,5млн.евро??
4
0
 
11
 
! Отговори
До лллл преди 1 година
Така е .. но Има и много умни интелигентни хора които стоят без работа поради десетки причини НЕ ПО ТЯХНА ВИНА . За тях Никога никой НР мисли и за това сме в демографска катастрофа и колапс
3
1
 
12
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Когато се говори за бедни , аз не разбирам безработни , а такива , които са на работа по 8 часа , но с ниски заплати . Също така и пенсионери с ниски пенсии . И тези хора са заработвали достойно за държавата
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация се намалява с вдигане на лихви от Централна Банка. Толкова дълго сме във валутен борд че икономистите ни са като африкански икономисти и са забравили всичко което се учи в училищата по икономика...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните на Албена, богатите вън ... колко прости има в тази държава - много!