Китайката, познаваща в детайли българската политика

25-годишната Юсян Лин дори подготвя дисертация по темата
18 май 2022 07:43, Йоана Цонева
40

25-годишната китайка Юсян Лин говори перфектен български език и познава в детайли българската политическа джунгла. Дори пише дисертация по темата.

"Аз съм оригинално произведена в Китай. Казвам се Юсян Лин. На китайски означава да летиш в Космоса и много случайно почнах да уча български в Китай. Тогава получих българско име от преподавател по български език д-р Люба Атанасова. Тя ми даде име Валентина, защото Валентина Терешкова е първата жена космонавтка", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Преди да се озове в София, Юсян Лин учи българска филология в Пекин. След това следва политически науки в Англия. А от септември миналата година живее в България, защото подготвя своята дисертация. Днес Тина е експерт по политика, но не китайска, а българска.

"Почнах да пиша дисертация за българския буен политически живот и затова съм тука - да събера информация, за да напиша нещо смислено. Когато има нови партии, виждаме, че хората гласуват за тях - тоест в бъдещето е трудно да има нещо като твърд електорат. На тези избори за една партия, на следващите за друга. Това е предизвикателството да има предвидимост и стабилност", смята младата китайка.

Кабинетът "Петков" Тина определя като:

"Орел, рак и щука – доста различни посоки за бъдещето на обществото. Трябва хората с различни гледни точки да се разберат. Социалистическата партия е лява, а "Демократична България" примерно е дясна. От тази гледна точка изглежда, че са различни, но сякаш в 21. век има една тенденция идеологиите на леви и десни за някои хора са важни, но за други не са толкова важни. Някой може да харесва една партия или правителство може би не защото той харесва леви или десни идеи, а защото харесва личността или някаква обща кауза", изтъкна тя.

Вижда нещо общо между бившия премиер Бойко Борисов и министър-председателя Кирил Петков – харизмата.

"Бойко Борисов е като съсед. Това ми прави впечатление, че той с всеки, с който се среща, не дистанцира. Той е такъв човек като баща или родител на българския народ – ще защити, ще помага. Той е такава фигура – може да бъде близо до всеки, нищо няма значение", каза за Борисов младата китайка.

"Сегашният премиер Кирил Петков, Кирчо, Киро – не знам как да го наричаме, съвсем различен стил е, но сякаш новото поколение. Има образование от Запада и има много резултати от бизнес сферата. И той е един вид усмихнато момче и също като твоя съсед, по-голям батко – казва, че всичко ще е наред. Той също има харизма", добави тя.

Устойчивостта на една политическа партия, според Тина, е в местните структури.

"Това нещо трябва много време. Не може за няколко месеца или мандат да има силни местни структури. За така наречената 100-годишна партия (социалистическата) или ДПС – вече 30 години, при тях вече има повече от едно поколение. До някаква степен и ГЕРБ, и "Демократична България". Да има местна структура трябва да има много хора и много време", посочи Юсян

За близо година живот в България не всичко за Юсян Лин е социология и политика. Не остава безразлична към българската култура. А това, което я прави щастлива в България, са дребните неща.

"Любимото ми нещо от България – харесвам кестените. На бул. "Витоша" като паднат кестените и можем да ги събираме в джобчета. Това означава някаква енергия", сподели тя.

Това е Тина, която събира кестени и чете китайски романи на български език. Може би анализира ситуацията у нас по-добре от други, а може би не... Сигурно е едно: и кестените, и информацията за България събира с любов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Хахахах! Голяма скица тва китайче! Направи ми деня! :D
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не казва за корупцията в България . Иималия в Китай
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До32. Нормалните да се съгласявате с Брюксел , защото сме в един съюз на най развития континент на Земята. А със САЩ защото са най развитата страна на Света и по население половин ЕС. С Русия видяхме до къде го докараме с техните и наши свързани олигарси. С руските модели в политика и икономика. И в Соца и след него най бедната и слабо развита страна. По корупция най развита.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е империя, култура на повече от 3000 години! Имат спокоен поглед, мащаб и могат да ни обхванат с всичките ни дребни ежби и политически боричкания.
24
1
 
7
 
! Отговори
Пич преди 1 година
То няма такава. Българската политика е да се съгласяваме с Брюксел и Вашингтон :) Дори интересите си в една Македония не можахме да защитим като хората. Иначе на китайката въобще не й вярвам как "случайно" тръгнала да учи български. Била е част от дългосрочен план 200 китайци да бъдат подготвени, за да ни управляват в бъдеще. Китай си има дългосрочни планове за всяка европейска държава. Нищо не правят случайно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Пичови, ни съ плашувайте, само едно село в Китай са по около 8 млн, т.е. повече от нас;))) Матриал много, за да ви бъде сменена боята, щом толкова искате;))) Па, е, най-харесван от тех е Бойко, капиш? Кирчу леко ги обърква, но Бойко е баш как си требе в Китай - Бащица!;))) Бойко ша иляди!;))) Учат българският лесно (то е генетично, тва) и ша ги бъде тука, но вас, нема ви бъде;)))
22
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
ако е научила и разбрала кво са *** и калиники, значи ги разбира нещата
21
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Доста наивно е да мислиш, че хора като нея са толкова запознати с България, понеже сме ги впечатлили по някакъв начин или политиката в страната ни и е много интересна. Момичето най-вероятно ще бъде просто един многото шпиони на китайската комунистическа партия.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много е зле
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боб с наденица не беше ли закуската на англичаните?
18
4
 
6
 
! Отговори
Трябват ни китайци преди 1 година
Само с китайци ще се оправи България никакви украинци и никакви руснаци. Китай е бъдещето и новата сила.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15,17 Някои хора наистина не разбират за каква конкуренция става въпрос. Китай вече имат повече учени от САЩ. От САЩ, които си купува такива от цял свят! В университетите им преподаватели са китайци вече. Наистина не разбирате как Китай буквално поглъща целия свят. Китайците ходят на училище и работа като на война... :)
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само развиващите се страни имат дълг към Китай> Поинтересувайте се колко на минус са германците. Китай им изкупиха сума ти предприятия, с което им взеха и лиценз за технологии например. Но България се мълчи по въпроса. В ЕС имаше даже истерия по въпроса (преди ковид пандемията). Сега има нов път от Китай за Европа, който заобикаля Русия. Минава през щжните бивши СССР -републики, след това по море до Констанца (Румъния), през Унгария за Германия...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Котето отдоле дали и то е тъй дръпнато?
14
0
 
3
 
! Отговори
9 преди 1 година
Над 30% от развиващите се страни имат дълг към Китай. На Китай такива хора й трябват познават манталитета и разбират как може да се повлияе мнението на масата. Ние ще ви построим магистрала, вие ще плащате по късно. И ако не можете няма страшно пристанище Бургас и Варна ще ни го предоставите за 100 години. И хоп един сигурен доход отпада. А китайската магистрала ще държи колкото китайски блок.....
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако отида у Китай и говоря за тяхната политика публично дали ще ме толерират?
12
0
 
9
 
! Отговори
ED преди 1 година
Във видеото момичето казва и, че в България има голяма свобода. Кой знае какво е в Китай.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скромно облечена макар и не в рокля. Няма грим, няма нокти, няма корекции. Почти като нашите ученички и студентки?! Риторичен въпрос разбира се.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момичето говори много добре български. Очаквам да чуя и премиершата дали говори български. Поздравлния за нея и задъллжително за преодавателите и, за специалността Българска филология някъде в Китай.
9
3
 
10
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 година
е по-кадърна от западните студенти по линията на Маразъм.