Властта ще ограничи свръхпечалбите в енергетиката със закон

Нормалната печалба била 15%, но не и повече
26
Властта ще ограничи свръхпечалбите в енергетиката със закон
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управляващите готвят закон, който ще внесат още през следващата седмица, за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор и за производителите и за търговците.

„Считаме, че нормалната печалба е 15 процента“, обясни Борислав Гуцановот БСП.

Още по темата

Според него не могат да се трупат такива печалби в колосални размери в един кризисен момент за Европа и за страната ни.

Мерките във въпросния законопроект ще обхванат всички предприятия държавни и частни.

Георги Свиленски от БСП обясни, че необлагаем минимум,за какъвто настояваха от левицата, на този етап не се приема от коалицията, защото стойността на тази мярка е много голяма.

Това би струвало на бюджета два милиарда лева и на този етап това нямало как да се случи.

Гуцанов коментира, че бюджетът от 20 милиарда лв. за социални мерки е станал 22 милиарда лв., което по думите му никога не е било при социален министър от БСП.

Пенсиите от 1 юли се увеличават с 20 процента, а от 1 октомври най-накрая ще се постараем и ще направим така, че да има справедливост в пенсионната реформа - нещо, което е изключително важно, добави той.

Гуцанов посочи, че с 56 процента са се вдигнали пенсиите от началото на това управление.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: бспенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е свръхпечалба - остатъци от социализма или нещо ново от Капиталът на Маркс? При загуба ще се изплаща ли обратно данък свръхзагуба? Маркс и Енгелс са казали, каквито и да са обществените отношения капитализъм, социализъм, пазарна икономика и прочие. икономическите закони важат! Така пропадна и социализма, защото бездарните необразовани комунисти не съблюдаваха икономическите закони! Сегашната ситуация напомня предишната, но този път няма да са комунистите - ще бъдат просто бездарните!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в енергетиката ли? Грозната спекула в другите сектори, които засягат съществуването на хората, как ще спрете? И престанете да ни заглавиквате с пазарната икономика. Разбрахме колко е пазарна и колко позорна!?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С наивно-глуповати комунистически мерки икономическа криза не само, че не можиш да пребориш, но ше я задълбочиш. В една пазарна икономика е абсолютно недопустимо някакъв клоун на име Гуцанов да определя цената или печалбата на каквото и който и да е било. Проблема с цената на ел. енергия възникна когато ЕС либерализира пазара и днес всеки бг производител може да продава свободно в целия ЕС.
19
1
 
1
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Предложение - таван на заплатите илядо лева, всичко друг в бюджета.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Национализирайте ги и за какво беше тая приватизация 1990 г. и закриване на държавното. 2018 г. ГЕРБ "либерализираха и цените хвръкнаха и без война.
17
0
 
3
 
! Отговори
aaa преди 1 година
А властта ще сложи ли и лимит на загубите ?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ел дружества са основна причина за хиперинфлацията. Те самоволно увеличиха цените 6-7 пъти за бизнеса и оттам цените на всичко тръгнаха нагоре. Не да се внася закон, а незабавно ДАНС трябва да влязат в тези дружества и пълно разследване за злоупотреба с монопол и създаване на спекула.
15
0
 
2
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Сериозно. А на глупавите, които Ви вярват ще им обясните ли как се определя печалбата?:) В 100 лв краен продукт печалбата може и да е 80, а може и да е 10, зависи каква заплата си платя. Или и на заплатите ще кажете колко е нормалното :). Но дайте им хляб да си обсъждат нещо там и да пишат коментари.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо разлайвахте кучетата месеци за този необлагаем минимум?
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да връщаме соца и да се свършва тая мъка. И без това масата българи, като им видиш мисленето, никога не са излизали от него. Според т.н народ, държавата трябва да е отговорна за личния доход на всеки човек и да му дава пара на корем цял живот. И, по възможност, никой да не плаща данъци за нищо, може само богатите с над 1000 лв заплати. Истински рай. Даже може да звъннем на Володя Путин и да му кажем, че сме вече сме с него и може да ни пусне газчица и нефтец, ако може и те да са без пари.
12
7
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Това недоразумение наречено кабинет управлява??????
11
3
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Да изгоним чуждите инвеститори и да останем в ръцете на руските и месните олигарси. Това е тоя закон
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В енергетиката обичат да работят на ТЪМНО. Без фактури без касов бон без договори . Виж дружеството на Централното Отопление. В Билла кюфте да купиш бележка ти дават. Белене няма договор няма фактури. Отчетени 3 милиарда разход. На това му се казва руско договаряне.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До3. Трябва да правиш разлика от произхода на парите. При нашите българо- руски фирми на олигарси ги направи държавата капиталисти за броени дни. При Метро , собственика е тръгнал от нулата и за 80 години як труд или Лидл преди 100г . Или Макс на ТСМ кафе Чибо.
8
2
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Че то има ли власт ПОДМЯНА Е
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без печалба в АЕЦ Козлодуй няма и пари как да се построи АЕЦ Белене. А АЕЦ Кзолодуй трябва да се закрие скед 2030 г.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има фирми и банки извън енергетиката са с печалба много по-висока от тока. Н са офшор и за тях няма облагане. Ами плоския данък за заплати над 1000 лева какво е. Държавата субсидира огромна печалба и доходи на най-богатите и не ги облага.
5
0
 
9
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Е сега започна голямото набиране на разходи.Хонорари за консултански услуги,назначени мъртви души и тн.Абе за толкова глупави ли ни смятат.Сигуно щом някои гласуваха за промянааа
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас Сигурен ли си, че знаеш какво искаш да кажеш? Я ни обясни какво е "рекорден данък печалба". Данъл печалба за ВСИЧКИ в България е 10%. Ужасно си неграмотен ми се струва.
3
7
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Да у нас големите хранителни вериги имат рекорден данък печалба над 50% а в ЕС е до 30%