Петков във ФАЦ: Защо Путин спря газа за България?

ЕС е длъжен да покаже единство, заявява премиерът
20 май 2022 16:10, Елка Василева
260
Петков във ФАЦ: Защо Путин спря газа за България?
Снимка: архив, БГНЕС

"Една от целите на Путин беше да докара на власт в България проруско правителство, с което да върне страната в руската сфера на влияние", пише българският премиер Кирил Петков в статия за авторитетния "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). За някои от акцентите информира Дойче веле. Германският всекидневник публикува материала под заглавие "Заедно срещу Русия".

"Пред екзистенциален избор сме"

Войната в Украйна, спирането на руските газови доставки, плановете на Кремъл да всее разкол в ЕС, поведението на България като страна, която е силно зависима от руските доставки - това са основните теми в статията на българския премиер за ФАЦ.

Още по темата
На страниците на германското издание Петков подчертава, че руската агресия в Украйна изправя всички, в това число и България, пред необходимостта да направят екзистенциален избор: "избор между зависимостта и суверенитета, между дългосрочната сигурност и краткосрочната стабилност, между либералната демокрация и национализма".

Според Петков със спирането на руския газ за България Путин е преследвал три основни цели. Първо, да дестабилизира едно европейско правителство - още повече, че става дума за правителство, показващо нулева толерантност към корупцията, която по думите на Петков е "предпочитано руско средство за оказване на влияние".

Второ, да се опита да докара на власт друго, проруско правителство, с което да върне България в руската сфера на влияние. Тук Петков уточнява, че България е страна, в която "има традиционни симпатии към Русия, но която вече е направила своя съзнателен избор за принадлежност към ЕС и НАТО".

И третата цел на Кремъл: да посее семето на разкола сред страните от ЕС, като покаже, че в Общността има държави "втора класа" като България, с които Русия може да си позволява подобно нарушаване на договори.

Според Петков българското правителство е осъзнало, че трябва да демонстрира твърдост - и затова незабавно е започнало да търси алтернативи, с които да замести руските доставки. В тази връзка премиерът споменава и договора с Азербайджан, по силата на който България ще може да получава и оттам количества газ, "от които предишното правителство се беше отказало по необясними причини".

В статията си за ФАЦ българският премиер предупреждава, че единството в ЕС и в НАТО не бива да се подкопава чрез двустранни договори за доставка на газ, защото това би означавало да се загърбят стратегическите цели за сметка на пазарни интереси. Петков пледира за съвместни покупки на газ в рамките на ЕС, както и за координирани действия относно достъпа до пристанища и до терминали за втечнен газ. Според българския премиер "сегашната криза изисква смели и умни решения", които за България означават пълен отказ от руския газ в рамките на кратък срок.

"Вярвам, че ще успеем"

В статията си за ФАЦ Кирил Петков казва още, че сега ЕС е длъжен да покаже единство. Но трябва да демонстрира също така, че е способен на практически и бързи действия, с които да реши трудностите, породени от действията на Путин. Само по този начин според Петков може да се покаже на Путин, че е безсмислено да атакува по-малките страни от Общността, защото опитите му за дестабилизация ще бъдат отбивани от всички държави съвместно.

"Когато най-силно зависимата от Русия страна в ЕС с годишно потребление от само 3 млрд. кубически метра газ прави всичко възможно, за да се откъсне от тази зависимост, това в крайна сметка е пробен тест и за целия ЕС. Аз вярвам, че ще го издържим с успех", заключава българският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 06 Рубли за газ? . . . Викам да си поискаме трянзитните такси от Сърбия и от Унгария да ни ги плащат в рубли. Ей така. Без предупреждение. От днес за утре. . Имаш ли и свързани мисли? Стига алкохол! Каква е връзката на Сърбия или Унгария с рублите? Те си имат способни политици и си уреждат страните! Когато си малък не може силово да решаваш проблемите, а хитро в нацинален интерес! Какъв е наци0налния интерес на БГ? Бил ли си в Унгария или не излизаш от бърлогата
202
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре без газ отколкото под руски ботуш.българия трябва да скъса нацяло с Русия.никога повече руски роби.
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка!!!
200
0
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Еугленка, прочети на простото кире какво пише в Гугъл за разплащанията в с Русия. Така май на кирето ще му остане само една надежда за нещо твърдо!!!
199
0
 
3
 
! Отговори
1-n преди 1 година
Тоя да смени дилърА
198
0
 
3
 
! Отговори
Контравъпрос преди 1 година
Как може със санкции да се плаща в евро?
197
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отстоява прякорът си...
196
4
 
16
 
! Отговори
До 217 преди 1 година
Шанса му го дадохме като го избрахме, но той показа ясно че защитава първо чуждите интереси а после националните. Оказа се че е парашутист който ни набутаха за да си осъществят целите.
195
12
 
8
 
! Отговори
Anonimous преди 1 година
Абе дайте шанс на човека бе. Абсолютно прав е относно мераците на пигмея мужик. Те не касаят само БГ. А и които си мисли че нещо ще поевтинява значи на др свят живее. По възможно и вероятно е доходите да се повишават, отколкото нещо да поевтинее.
194
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото бай Дън каза на Кики така да направи. А пък с матриала квот такова.
193
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Шото не е платено елементарно просто дори и за киро
192
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е щастлив, щот България, демек той, де, направила тази първа твърда крачка и помогнала на целия съюз да заеме същата твърза позиция. Това пред журналисти, и бил получил поздравления за позицията от много европейски лидери. Той лично не се притеснявал по тая тема. За Кирчо е важно да го харесат извън страната ни, пък тук ще си го търпим, наш си е, нищо че малко проценти го избраха. Нищо че както го потупват, така си купуват газ с рубли, а Киро чак от зад океана ще ни кара, ама нема да е руск
191
4
 
19
 
! Отговори
Ой преди 1 година
Кире, Кире.....Всички имат по евтин газ от нас.Ти на луди ли ни правиш или ти си луд?
190
1
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
От днес и Словакия плаща получава газ от Русия по схемата на Газпром. Този кого лъже?
189
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този мин. председател ако не чете коментарите , нема ли спец. служби да му кажат какво коментира народа за издънките му.
188
3
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
ОСТАВКА! ВЪН!
187
2
 
23
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Този лъже и когато спи.......
186
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еееех.... Пипетков Пипетков ти си обикновен ........................
185
8
 
12
 
! Отговори
Рубли за газ? преди 1 година
Викам да си поискаме трянзитните такси от Сърбия и от Унгария да ни ги плащат в рубли. Ей така. Без предупреждение. От днес за утре.
184
5
 
35
 
! Отговори
Този се преди 1 година
оказа голям Н Е К А Д Ъ Р Н И К.