Звеното за дезинформация нямало да дублира СЕМ

Нямало орган изрично натоварен с политиката по защита от хибридни заплахи
28
Звеното за дезинформация нямало да дублира СЕМ
Снимка: БГНЕС

Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на медии и социални мрежи, няма да изземва правомощия от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на участието си в днешния парламентарен контрол.

Министър Божанов увери, че новото звено, което ще следи за случаи на целенасочена дезинформация по дадени теми, няма да има регулаторни функции, а ще следи за определени тенденции, изготвяйки доклади въз основа на анализите си, предаде БТА.

"В държавата няма орган, който изрично да е натоварен с политиката по защита от хибридни заплахи, в това число насочената дезинформация. Министерството на електронното управление припознава тази тема, но стриктно и в аналитичен ред. Борбата, грубо казано, не е при нас. При нас е анализът. За да пресека всякакви опити за фалшиво тълкуване, трябва да отбележа, че се водим от един основен принцип. Той е, че не трябва нито правителство, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина и кое не", заяви министърът от парламентарната трибуна.

Той посочи, че в България се финансира и създава дезинформационно съдържание по определени теми, чрез поддържането на т. нар. фабрики от тролове.

"Тези тролове често са хора, работещи от вкъщи. Заплаща им се на коментар или на публикувана статия. Под команда те споделят тези "новини" в определени групи, посочени от координатора. Това води до алгоритмично усилване на разпространението на тези публикации. Същите тези тролове докладват легитимни гласове в социалните мрежи, което води до тяхното блокиране", обясни министърът на електронното управление.

Тези кампании изкривяват публичния дискурс по ключови теми и налагат нуждата органите на изпълнителната власт да бъдат по-информирани, смята Божидар Божанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Селфито ще открива министерството на правилната истина - е такова падение никога не е имало
26
0
 
0
 
! Отговори
Писна Ми преди 1 година
В САЩ си направиха министерство на "Истината" с абсолютно същата цел, да следи дали всички следват наратива и ако някой си позволи да не го следва да бъде наказван дори със затвор, е това министерство издържа 2 седмици и сега го затварят в САЩ щото тотално се провали. Но тука понеже трябва да сме в пълна синергия с дневния ред на САЩ копи пействаме от тях която и да е тъпанаращина. Хората които ползват интернет отдавна знаят от къде да се информират, а там няма как да наказвате смешници.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой плаща за алгоритъма ?
24
0
 
6
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
1 9 8 4
23
1
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
"А когато дойдоха за мен, вече не беше останал никой друг, който да ме защити."Ако си прочел/а 3 книги, ще знаеш този цитат откъде е и в какъв контекст.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министерство на цензурата Няма ли некупени журналисти да протестират
21
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Министерство на истината :-)))
20
1
 
11
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
хахахах а дойдоха със заявка за намаляване на администрацията, но явно докато не назначат всички приятели, познати, любовници, любовници на любовниците си няма да се спрат. Всеки ден изникват комисийки, постове, нови заместници на заместниците, че даже и министерства....голям майтап са. Даже вече ми е смешно, въпреки че е всъщност е тъжно.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе! Чиста цензура си е някой да ограничава неудобните. Щяло да определят кое е истина
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все ми е тая, кой е антиваксър и кой ваксър, все ми е тая, кой е русофил и кой русофоб, всички обаче трябва да сме обединени около едно нещо и то е написано в статията "не трябва нито правителство, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина и кое не". Може да имаме различни мнения по дадени въпроси, но никога не трябва да допускаме някой да ни забранява да ги изказваме и този някой да решава кое е истината. Нямам предвид Съда. Той си има подобна функция и нека само той да си я има.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поставете Лазар Причкапов, той вече е работил тази работа.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министерство на истината? Полиция за мисълта? Като начало - забранете Оруел, прекалено точно и подробно го копирате! Лъжата не е истина и войната не е мир, въпреки че култивирате невежеството и оглупяването от години. Няма как да ви се "случи" глобалната неофашистка власт!?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"не трябва нито правителство, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина и кое не" - Това всички трябва много добре да го запомним и никога да не допускаме да бъде нарушавано. Стигнем ли до момент, в който някой решава кое е истина и кое не, то значи вече сме го закъсали яката...
14
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
мярна ми се някъде ,че има в някои страни министър на щастието,то и ние да си направим такъв на нещастието. през последните месеци много глупости се казаха и направиха,спрете се малко.бе
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо ми залипсваха годините, в които по радиото наслагваха бурни ръкопляскания. Я го на, върнаха се по-технологични.
12
0
 
12
 
! Отговори
Bili преди 1 година
Предполагам има още живи експерти в тази област работили преди 1989. Може да помогнат...Подобни "звена" се създават в доста държави в момента...координирано.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не е съвременният еквивалент на отдел "Пропаганда и агитация" към ЦК на БКП?
10
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се вземе предвид,че тpoловете заплашват даже и журналистите не е зле да се следят.Отделно видимо някои въобще не са българи,а се представят за такива.Има някакви троянски коне,които пишат.Мен не ме притеснява това ново звено.Нито обиждам,нито нещо лошо правя като изказвам някакво мнение.Ако греша приемам винаги конструктивни критики.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори дядо Байдън беше принуден да спре неговия проект за Министерство на Истината. Ние обаче продължаваме.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'трябва да отбележа, че се водим от един основен принцип. Той е, че не трябва нито правителство, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина и кое не' ---- МНОГО ИНТЕРЕСНО. А ВИЕ ЗАЩО СТЕ ТАМ