Хампарцумян: Политическият риск за България е сред най-високите в ЕС

Несигурността обезкуражава дългосрочните чуждестранни инвестиции
33
Хампарцумян: Политическият риск за България е сред най-високите в ЕС
Снимка: БГНЕС

Политическият риск за България е един от най-високите от страните в ЕС заради амбивалентната позиция на политиците по отношение на ЕС, НАТО и влизането в еврозоната. Тази несигурност обезкуражава дългосрочните чуждестранни инвестиции в България и те се пренасочват към политически по-стабилни държави. Това коментира Левон Хампарцумян, финансист и председател на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на „Клуб Investor“ по BloomberTV с водещ Ивайло Лаков.

„Когато инвеститорите планират стратегически веригите си за доставки, те ще си зададат въпроса дали да изграждат важни производства в България, след като тя е с единия крак в Европа, а с другия някъде другаде. Преживяхме нещо подобно през 90-те години, когато югославските войни ни отделиха от Европа и големите инвестиции като автомобилни производства и авиолинии се осъществиха в Централна Европа, а не при нас. Хърватите и румънците са много по-ясни в позициите си. Хърватия влезе след нас в ЕС, но ще влезе преди нас в еврозоната“, посочи Хампарцумян.

Още по темата

Той предупреди, че популистките аргументи срещу влизането ни в еврозоната и нежеланието на българските политици да им опонират са опасни за страната.

„Няма смисъл да се замерваме с опорни точки, а с валидни аргументи. Всички страни, които приеха еврото днес са по-добре, отколкото бяха преди да го приемат“, подчертава той. Според него другият валиден аргумент е че еврото служи като геополитическа котва, която ни държи в НАТО и ЕС в случай, че на власт дойдат политици, които „ще искат да правят референдуми и да ни вадят от ЕС и НАТО“, каза банкерът.

Технически излизането от еврото ще бъде непосилно за тях и това ще подсигури оставането ни в геополитическото влияние на Европа.

По отношение на инфлацията финансистът смята, че тя ще бъде продължителна, но това няма как да се избегне, тъй като е част от икономически цикъл, започнал преди пандемията и войната.

„Още преди пандемията и войната се напечатаха доста пари заради мерките на ЕЦБ и Федералния резерв след кризата от 2008-2009 г. Беше ясно, че в един момент когато се обърне цикълът и тази подкрепа се оттегли, ще трябва да има и по-висока инфлация и лихви. Въпросът е този процес да се управлява така, че да няма резки шокове, а плавно повишаване на лихвите и укротяване на инфлацията между 5% и 10% за относително дълъг период между 5 и 10 години, за да може да се постигне баланс“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
Този химик успя да хване бързия влак-американската мечта чрез политиката СДС и стана милионер за една нощ чрез нашите пари в БУЛБАНКе това е демокрация само, че в САЩ банкерите не са приватизирали комунистически банки , а като ганстери са се гърмели и скачали от небостъргачите като фалира банката
26
0
 
4
 
! Отговори
бейлер-бей преди 1 година
Пръци никога не се изказва обективно.Може би защото той не взема решенията относно финансовата политика в България.Между другото той е и най-вешото лице което може да се произнесе по казуса КТБ,но никога не е обелвал и дума по случая.Все пак държавната пара преди да бъде открадната,е минала през неговото счетоводство.нали знаете ч в държавата не може нито да влезе,нито да излезе и стотинка ако не е осчетоводена от подчинените му служители.Които м/у другото са и на чиста държавна служба.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли нашенци че други да дават оценка
24
7
 
12
 
! Отговори
Тая продажна к рва преди 1 година
Хампарцумян и той отдавна трябваше да гние в Сибир едва ли някой който може да му види къщата на камбаните и стандарта му на живот няма да се съгласи с мене дали е умен или е продажна ку
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо го пускате този левак? Нека обясни защо има инвестиции в Сърбия, Румения, Турция (нестабилна) или Гърция (още по-нестабилна), а в България не? В последните 3 години нямаше чужд капитал освен за ишлеме (СЕРИОЗНА ИНДУСТРИАЛН ИНВЕСТИЦИЯ ХЕ ХЕ ХЕ) , когато Баце откриваше нови цехове по два, три пъти?
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"в случай, че на власт дойдат политици, които ще искат да правят референдуми и да ни вадят от ЕС и НАТО Да,ужасно би било народът да се произнесе. Въпросът е за кой.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си закачиш котва за крака, която те държи здраво за съюз, който не е ясно дали ще оцелее това десетилетие е абсолютен автогол. Да си лоялен член в съюз, в който най-силните играчи ти казват не плащай в рубли, за да отговорим единно, ние да го изпълним и след това тези същите да плащат в рубли, какво е? ЕС да натиска нас за Македония, вместо Македония, при положение, че ние сме член, а не те, е показателно доколко сме членове. Ами Шенген, визите за САЩ? Котва - no thanks
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този банкер вече трябва да се кандидтира и за президент. До вчера беше с Боко днеска вече е с Гьоко.Е това ни е елита нй сме с вас защото сте на влас.
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така така , продължавайте с това че сме неделима част от Съветския съюз и тогава цяла България /ако все още е цяла /ще заприлича на северозападна България...е поне децата на някой които са на запад ще ви изпращат западни стоки.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хампарцумяне, не забравяй, че винаги можеш да бъдеш умножен по нула...
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този измислен банкер да си трае , купил вестник сега и му е завъртяла главата мегаломанията крадец от Дс то
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един инвестор... Може да са видяли столипиново, та затова да са избягали инвесторите... Или да са прочели, че тръбите на ВиК са за смяна... Инвеститорите просто затвориха Българските предприятия и това им стига... Кой ще тръгне да си създава конкурент в тая борба за монопол. Тоя в час ли е?
15
2
 
18
 
! Отговори
перко преди 1 година
Как тъй?Нали *** ще произвежда електромобили тоест /колички за пазаруване/, които ще са толкова рентабилни колкото самолетната линия София - Скопие!
14
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 1 година
Гърция изплати целия си външен дълг в размер на 230млрд. евро тази година. Нещо си пропуснал. Гърците теглиха рекорден дълг и ние им се смеехме. После обаче инвестираха парите обратно в икономиката и сега го върнаха с 15г по-рано от прогнозите. Така че не ги мисли тях. Ние междувременно теглим кредити за да плащаме за пушки и по този начин 1ст не влиза в икономиката. Как ще ги връщаме не се знае като икономиката не е подкрепена веднъж. Даже обратното харчим пари, за да я сриваме с локдауни!
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз арменски лихвар къв точно е ????? ,,Бизнес лидер ,, ли ? Та да отменя законите на демокрацията и съответно само с референдум да влизаме у ,,членства,, като целия свят ???? На тоя италианците му лащаха по 2 милиона ,,бонос,, а после реваха ние като евроданъкоплатци да спасяваме банката майка уни кредит в Италия . За да взема тоя не реални бонси плащахме всички ние . Този е мошеник тоталитарист а не ,,бизнес лидер,,
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия излезна от ЕС за да не плаща външния дълг на Гърция и България и Италия. Гтрция задлъжня с евро до 2100 г. и е с банково робство.
11
2
 
8
 
! Отговори
Работи преди 1 година
Технолог в Нефтокомбината.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврозната натр упа огромни дългове след 2009 г. и сега хиперинфлация. България вече плаща част от тия дългове които не са нейни защот се върза с евро и тегли по планаа на Ес 100 милярда $.
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рискът идва от там,че действате противно на националния интерес, продиктуван от извоювана с кръв и здрава реална работа история, не заучени наративи на световната банка и мечтите на англосаксите да обградят РФ, за сметка на обикновените нормални хора
8
5
 
12
 
! Отговори
В такъв случай преди 1 година
Е още по-неразумно да си закачаме такава котва на крака, щом от нея няма откачане.