Кирил Петков на посещение в Рим и Ватикана

Папата ще приема правителствената делегация
66
Кирил Петков на посещение в Рим и Ватикана
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република на 22 и 23 май, съобщиха от правителствената пресслужба.

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, премиерът и ръководената от него официалната българска делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

На 23 май сутринта премиерът Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По-късно същия ден по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец. След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори.

В състава на българската са включени писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, а също и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата църква в България.

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред.

След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.  

В Рим министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ВатиканаКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро ще води и жена си в делегацията. Вероятността да се върне и да ни информира, че е обещал на папата до 6 месеца българите да се влеят в лоното на католическата църква, защото така ще накажем Русия и ще докажем верността си към католическите ценности на Европа...
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек няма бг самосъзнание майната му на православието католиците , папата , даже по-скоро протестантите.. ей натам трябва да се стремим , към Брюксел, към САЩ, към Ватикана, да забравим, че сме православни християни най-добре !
37
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
епа нема само Тиквун да са фали,че папи са го галили по кратуната..Сега вече и Кирилчо и жъ впише такава подробност в "Сивито" си..Обаче на мен най-интересно ми се вижда това,че и Асен Василев е включен в кохортата!!..С каква цел?..-Освен да договаря некакви финансови инжекции за Ватикана,друго негово предназначение не виждам..Защото "Осветения Отец" няма да даде и цент,..не,и копче не би дал..Остава варианта със ВЗЕМАНЕТО.."Докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват"...
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече даже не ми е смешен тоя Киро, жал ми става за нас.На фона му ББ верно ще вземе да изглежда бял и добър. Не е за вярване......
35
0
 
0
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
Отива на разпит в какво вярва и да се покае пред хората затворили просветителите на рода му с цел заличаване. Амин. Идете всички може и на всички да Ви излезе късмета и помнете всички #Не свете ли еднакво за всички слънцето?# това е въпроса към Папата, а папата се сетил, че тези които не се покаят не ги закопават и ги оставят така. Намек че не се изкъпал, а знанието е като вода за тялото и душата. Най вероятно е открил нова азбука (канадска)и отива за одобрението.
34
0
 
7
 
! Отговори
Като се върне преди 1 година
от Ватикана, тук народът му е приготвил една сурвачка от Православните!!! хаха
33
0
 
12
 
! Отговори
Като се върна от ФАЩ преди 1 година
ни спряха Газа. Сега като се върнеш от Ватикана водата ли ще ни спрат? Тоя отвсякъде му дърпат конците и вече напълно се обърка!
32
0
 
11
 
! Отговори
24 Май във Ватика преди 1 година
??!?!? Предатели! Бой само ще ги оправи!
31
0
 
9
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
КИРО КАЖИ ОТКЪДЕ ВЗЕ ПРИЗРАЧНИТЕ ТАНКЕРИ И ЗА КОЛКО ПАРИ КИРО ЗАЩО ПАК СЛОЖИ ПОСРЕДНИЦИ ТРЯБВАТ ТИ ЕДНИ МИЛИОНИ ДА СИ РАЗПРЕДЕЛИТЕ ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ СЪД ЗАТВОР РАЗСИПАХТЕ БЪЛГАРИЯ
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и папата няма да му прости как съсипа държавата нашия патриарх го изгони тоя при папата се завира
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балкан турист че ще си вземе и приятелите
28
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нашият патриарх Неофит не го прие, защото го прецени, че е нищожно човече, ама този неграмотен наглец, чак при папата се натамани! И какво ще честв това канадско шмекерче, като не владее българската писменост, граматика и правоговор?!
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посещението на българска делегация е важно с оглед опитите на т. нар Северна Македония да присвои средновековната история на България. Именно неглижирането на нашата история им позволи да направят братята Кирил и Методий, цар Самуил и мн. други за македонци. Даже стотиците български войници загинали в 1ва и 2ра световна война там бяха посмъртно покръстени в македонци. Така че спрете да плюете. Може да не съм фен на Петков, но традицията трябва да се спазва
26
7
 
1
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Всъщност между РСМ и България няма екзистенциални основания за противоборство, защото българското културно- историческо наследство в Македония не застрашава нито съвременната македонска национална идентичност, нито официалния език на РСМ. Югомакедонистката идеология е инструмент за разделение и раздори. Ясно е кой и защо има интерес от интриги, от насаждане на страхове, недоверие и омраза и от противопоставяне на двете държави и кой в самите тях обслужва този интерес.
25
2
 
12
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Няколко въпроса към ръководителя на делегацията за Рим и Ватикана. 1. По какви критерии този избира състава на делегацията? 2. Какво общо има това посещение с хилещата се от така нареченото ефективно управление? 3. Не е ли кощунство на това свято място да се среща с "ръководител" на страна, която не е престанала да хули, да обижда и да преиначава историята на БЪЛГАРИЯ? Моля, за публичен отговор.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Барем папата да го погали по главата...
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не свърши като премиер, но за това пък обиколи света за наша сметка. Ще остане в историята като най- некадърния продаден западен премиер на България.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква безумна физиономия е направил нашия Кире. Бавноравиващ се.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кико разглежда класически решетки като за паметници на културата на живо, набелязани в Грайндър, а и да свиква с гледката за 20 години напред. Има и среша с портиера на магазинчето за фалшификати на ръкописи до музея на Ватикана, ще си говорят он лайн, като с американците. Разговорът е важен - за Македония, пък и сумата е колосална, ама времето тече, а поръчителите са изнервени.
20
3
 
22
 
! Отговори
Гъз път да види преди 1 година
Барем Драги да му каже на оня с прическа тип игленик,как се преподписва с Газпром.