Данаилов: България може да плаща газа в рубли, но рискът е огромен

Вероятно ще има поскъпване
23 май 2022 11:00, Росен Стойчев
165
Данаилов: България може да плаща газа в рубли, но рискът е огромен

"Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не приехме. Остава много важен въпросът за валутнокурсовия риск, който е огромен, и кога се счита сделката за изпълнена".
Още по темата
Това обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

В сряда в България се събира работната група, която да изработи механизъм за общи покупки на газ от целия ЕС.

"От ден едно е имало възможност да направи постъпки за плащане в рубли за руски доставки, но рисковете са много големи. Едно евро се разменяше за около 130 рубли, в момента се разменя за около 60-ина рубли. Не е ясно каква ще бъде крайната цена. Защо ние нямаме отговор на този въпрос, а някои други страни имат, е въпрос, който ЕК трябва да изследва. Цената на рублата в рамките на два месеца се е повишила повече от два пъти", обясни  Пламен Данаилов.

Той изтъкна, че в момента цената на тръбния газ е доста висока, докато по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска. Котировката в момента е близо 90 евро за мегават.

В началото на юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. След това се очаква да заработи газовата връзка с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по интерконекторна връзка с Турция, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката.

"Проблем би възникнал евентуално след октомври, ако няма осигурени регулярни доставки. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани. Уверен съм, че няма да има прекъсвания", подчерта Данаилов.

Той очаква през септември към нашата страна да потече азерски газ в пълния му обем. Цената на азерския газ се образува по различна формула. Засега е по-ниска, което обаче не означава, че ще се запази такава.

"Като битови потребители ползваме най-евтиния ток в цяла Европа. Компенсациите от октомври до април за намаляване на високите цени за енергийните ресурси са малко над 3 млрд. лева. Продължават компенсациите за май и юни", обясни той.

След това на бизнеса ще му бъдат предложени дългосрочни договори, които да не може да бъдат прекратявани лесно.

Топлофикациите в страната поискаха значително увеличение на цената на парното. Според зам.-министър Данаилов няма да има шоково увеличение на цената за потребителите. Поскъпване обаче все пак ще има.

България ще наложи вето върху петролното ембарго срещу Русия, ако ЕК не допусне изключение за страната ни, увери зам.-министърът на енергетиката.

"Не може толкова лесно да бъде заменен един петрол с друг, защото това ще намали  коефициента на полезно действие на централата и ще доведе до поскъпване на горивото. Поискали сме да продължим да се снабдяваме с руски петрол до 2023 г.", заяви Данаилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи всички, които плащат в рубли са в супер риск и все пак плащат и съответно получават. А ние продължаваме да плещим глупости и лъжи. Само себе си лъжем. На есен не ми се мисли какво ще е.
113
3
 
4
 
! Отговори
Watchdog преди 1 година
Глупости говори това смешно човече. Или е некомпетентен или е страшно глупав. А може би и двете заедно.
112
3
 
16
 
! Отговори
112 преди 1 година
А защо този * * * повтаря пропагандните лъжи?Договорът с руснаците е на определена цена - в евро или в долари.И държавата превежда по сметка точно толкова, колкото е по договор.Тази сметка може да бъде замразена, затова руската банка си превалутира сумата в рубли. Курсът на рублата е без значение, защото се плаща както е по договор. На практика проблемът е нулев.Някой връзва ли се все още на ***, на които им дават ефирно време?
111
1
 
20
 
! Отговори
Продавам газ в туби преди 1 година
Демек : България може да плаща газа в рубли, но няма възможност да го направи !?!И кой изобщо е този мислител на снимката?Внук на Ленин или ирония на ДНК веригата.
110
0
 
19
 
! Отговори
дупи преди 1 година
Тези преминаха всякаква граница . Само тояги по тиквите ще ги оправят .
109
0
 
14
 
! Отговори
Защо е скъп преди 1 година
Всеки газ и нефт е скъп при краткосрочни договори и много по-евтин при дългосрочни. ЕС сами си докараха скъпият руски газ след като поискаха цената, която плащат да се определя от борсовите цени, а не от дългосрочни договори. Както казваха от Газпром: "Сами себе стреляли в ногу".
108
0
 
12
 
! Отговори
б преди 1 година
Само че Полша досега папаше от немския виртуален ривърс.
107
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Споко беглей да не тръгнеш подир руския корабел утре у магазина, а за другото ми е през дайкина
106
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
финландия се отказа от руски енергийни доставчици. щели да ползват алтернативни източници. що у нас под алтернативни източници се разбира още 2 правоверни партии закърмени със служебно бразилско бело и рооблес?
105
4
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Полша и латвия са анулирали договорите си с газпром. като се каже че не можеме без р0ски газ, на кой да вервам, на 2 цели държави или на третото поколение добронадеждни назначени на проруска хранилка?
104
1
 
11
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ГОЛЕМИ ГОЛЕМИ МАНИПУЛАТОРИ СТЕ ПЪПЪ СЛУГИ НА САЩ СЛУГИ НА БОЖКОВ КОГО ЛЪЖЕТЕ ВЕЧЕ НЕЗНАМ И КОЙ ВИ И ВЯРВА САМО СЕ ПИТАМ ТУК КЪДЕ СА ИНСТИТУЦИИТЕЗА ДА ВИ ПОТЪРСЯТ СМЕТКА ЗА САБОТАЖИТЕ КОИТО ПРИЛАГАТЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ
103
1
 
10
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
Този или е тъап или престъпен спрямо народа си. 100 пъти се каза на тези чуукове, че плащане в рубли няма. ПЛАЩА СЕ В ЕВРО ИЛИ ДОЛАРИ, а как ще си ги трансферират руснаците не ни интересува. Номера е да се плаща в руска банка, а не американска.
102
0
 
10
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
лъжци- само САЩ си присвояват чужди средства безочливи крадциКойто тръгне след бръмбари стига до лаино и до глад за поданиците на държаватаВсички държави от Европа си платиха газ при банката на ГАЗПРОМ) а, само ние се правим на велики и ще нанесем вреди на икономилата, за радост на БАЙДЪНПолша взема рускоя газ през ГерманияНашите газодоставчици се подмазват на Байдан срещу съсипана икономикане са в час ЗАМАЗВАТ С ДОПЛАЩАНЕ, ВЗЕТО СЪС ЗАЕМИ
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали сме обявили санкции на Русия ? Еми значи рублата ще пада от санкциите . Купувай в рубли или не вярваш в санкциите ?
100
0
 
17
 
! Отговори
Хайде бе! Какъв риск преди 1 година
Да, има огромен риск при плащането в рубли да се "пропуснат" междинните фирми на Прокопиев, Кирчо и Асенчо и те да не си получат комисионните!
99
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааайде, бе! А Америка като измени доставката на самолетите с 1 десетилетие, нямаше проблеми?
98
4
 
18
 
! Отговори
Teto преди 1 година
В Гърция цените не са мръднали от миналата година. У нас къртят рекорди.За кефа на американците.
97
2
 
19
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Без руският петрол сме жив зян както ние така иЕС
96
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 1 година
До Анонимен 112Не разбрах, кой точно е интересът на Бългрия
95
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десните фашисти в парламента казаха, че можело, ама не знаели и чакали Германия и Италия да им покажат как стават работите. Германия и Италия им показаха как се прави и те ще копират всичко.