Митрофанова поздрави за 24 май, но не спомена българския принос

Във видеото тя говори на български
24 май 2022 16:42, Нели Христова
293
Митрофанова поздрави за 24 май, но не спомена българския принос
Снимка: БГНЕС

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова пусна във фейсбук поздравление към българите за 24 май. Тя говори на български, но в словото й няма и дума за българския принос, става въпрос само за идеите на православието и славянството. Споменато е Първото българско царство, но само като факт, че по това време Кирил и Методий са създали общата ни славянска азбука. Ето текста на словото й така, както е публикуван на фейсбук страницата на посолството:

Скъпи български приятели!

От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И макар официалните названия на този празник в нашите страни са различни, идеалите му – православие, писменост, култура и просвещение – са непреходни ценности за народите на Русия и България.

Кирил и Методий завинаги са влезли в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните ученици, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар – собствен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – днес ние отдаваме почит на всички тях. Придобиване на писмеността се е превърнало в онова велико духовно събитие, което вече повече от хиляда години свързва руския и българския народ. Това е бил истински катализатор за формиране на уникалната общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството.
Подвигът на първоучителите обаче е важен не само в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространение на православната вяра. Те са превели на създадения за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно богослужение, подготвили са цяла кохорта ученици, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските народи език.

Животът на Кирил, Методий и техните последователи не бил лесен. Дейността им срещала сериозна съпротива на латинско-немското духовенство, което по всички начини пречело на превръщането на новия език в езика на църквата. Почти три години Методий провел в заточение в манастира Райхенау, обаче това не намалило решимостта му да бъде верен на своята мисия.

Запазване на наследството на светите братя е почетното задължение, което лежи върху всички славянски народи, ползващи кирилицата и изповядващи православната вяра. Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във формирането на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия мироглед, убеждения и представи за настоящето и бъдещето.

Честит празник, скъпи приятели!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Не, няма Господ,ако имаше, е все някой щеше да накаже!(пардон, забравих че комунистите са извън неговата юрисдикция!
229
1
 
4
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛИ преди 1 година
Мутрафонова и Путин са предатели.Казват , че Българската азбука идва от македонскоДори албанците признават , че по онова време и по тези места е имало само Българи, затова там има Български потомци и Българско малцинство , а не макединско
228
1
 
6
 
! Отговори
Руски езиковед преди 1 година
Българската Азбука, на която пишат руснаците е измислена от Ленин и развита от Сталин. Путин само е уточнил, че Българската азбука идва от северомакедония.Да живее КПСС и Жужи от кремъл.
227
2
 
11
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Нека великите "патриоти" и путинофили да обяснят защо тавариш Профанова не споменава за българския принос? Затова, че това са двама български братя, родени в Солун, който е български град в почти цялата история на страната ни? Или, че благодарение на тези двама българи и Климент Охридски, тези азиатски имат четмо и писмо?
226
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГеоргиКогато Османската империя плати за пет века, Гърция за два а ГЕРМАНИЯ ЗА ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ.
225
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам в поздравителния текст нищо лошо, но авторката на статията за целта на пропагандата вижда някакви свои измислици. Интересно защо не прави такава дисекция на речите на западни посланици и политици, и троловетее и зомбираните немислещи тук веднага и клъвнаха да раздухват измислиците. Ако сте нормална медия качете поздравлението, както и е възпитано...
224
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А наследниците на убийците на Кирил и Методий и на тяхното дело в Чехия, поздравиха ли ни за 24 май или пак гнуснооо си таят злобата към славянския свят и православието и сеят разделение?
223
3
 
8
 
! Отговори
ХА ХА, русофилчета преди 1 година
Къде е любовта на Русия към нас? Още преди 2 години *** каза че славянската писменост идава от Македония
222
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червената лелка Мутрофанова не смее вече да се появява навън след като посланника в Полша го намазаха с червена боя от главата фо петите, страх я тресе и само пуска змии и гищери във Фейса
221
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън гнусната руска мутра! Нямаме ли поне малко достойнство да я изритаме?
220
7
 
25
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Кондукторката да каже,кога Русия ще плати репарации за окупацията ни,както и за избиване на около 30 000 българи под неин диктат,за да бетонира власта на полуграмотните ни ***,наречени комунисти по това време?Русия кога ще върне откраднатият архив на България? Кога ще плати за геноцида над българите в Бесерабия, за Голадомора по времето на Сталин?
219
22
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Гръцки монаси са си правили експерименти с буквите и са създали вариант на гръцката и са го пробутали на славяните.
218
1
 
1
 
! Отговори
Бачкатор БАН преди 1 година
Според сегашните разбирания тиа двамата са македонски мигрирали от Америка т.е. американски македонци с булки пуштунки от Пакистан. И понеже е нямало Комитерн и им било възложено от семитите от Рим на племенен съвет да всеят раздор у Европата демек разделяй и владей.
217
6
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Кирил и Методи са руснаци а Ленин е Българин
216
18
 
4
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
До За истор.истина - Първо, научи се да пишеш ГРАМОТНО, невеж русофобе! Второ, научи се да ЧЕТЕШ! Трето, научи се да разбираш и мислиш, макар че това може да е твърде голямо изискване за теб. Ако успееш да направиш тия неща, може и да ставаш за някакъв разговор. За момента нямаш какво да предложиш
215
6
 
17
 
! Отговори
За истор.истина преди 1 година
Намръщен, всички знаем за глаголицата, само ,че пишем на кирилица( на която пишат и болшевиките)...САМО ,ЧЕ Е СЪЗДАДЕНА В БЪЛГАРИЯ, ПРЕСЛАВСКАТА КНИЖОВНА ШКОЛА!!! ТАКА ЧЕ ОСНОВЕНИЯТ ПРИНОС Е ТОЧНО НА БЪЛГАРИЯ, КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ.... А на наглите Митрофанова и Путин, колкото и да не им се иска обаче,дължат езика си на БЪЛГАРИЯ!!! Между другото има и цитат на Левски,.." че тоз ,който ни освободи , той ще ни и пороби...." Путинистите като вас удобно избягват някои исторически факти и пол.истини...
214
14
 
5
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
"Първото българско царство, но само като факт, че по това време Кирил и Методий са създали общата ни славянска азбука." ***, К и М не са създали "общата ни славянска азбука", а глаголицата, която почти не е била използвана, и не в Първото Бг Царство, а във Великоморавия. Кирилицата НЕ Е създадена от К и М, които впрочем, не са били българи, а византийци. Митрофанова е казала всичко точно и е отбелязала бг принос, колкото го има. Просто ти не си наясно, както е типично за русофобите
213
6
 
2
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
... е демокрацията (и може би природната липса на склонност към обучение, да го кажем така)
212
19
 
9
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
***, невежа русофобке - Митрофанова споменала е всичко исторически точно и толкова е отбелязала българския принос, колкото го има! За това, че за теб и за другите русофоби от редакцията на днес науката история е тъмна Индия, вината не е на Митрофанова виновна
211
7
 
2
 
! Отговори
До Найко преди 1 година
Браво, много добре казано това за двата паметника !