Над 66% от българите не са участвали в гражданска активност

Проучване сочи липса на доверие в институциите и ниска гражданска активност
25 май 2022 14:46, Анисия Иванова
42

Ниското доверие към институциите, силната родова принадлежност и ниската гражданска активност ни вкарват в един порочен кръг на бездействие. Това са едни от резултатите от проучването "Индекс за гражданско здраве", направено от фондация "Софийска платформа".

Политологът Христо Панчугов е част от екипа, който е провел това изследване. В студиото на "България сутрин" той посочи, че индексът е опит да се съберат на едно място данни за много сфери, които изграждат демократичната култура на едно общество.

Още по темата

Да измери правната рамка, в която функционира гражданското участие. Индексът гледа всички процеси, които подпомагат или възпрепятстват гражданското участие. Самото изследване на нагласите е отнело няколко месеца, но работата по методологията е отнела над една година. Идеята е да се провокира интерес към процесите в основите на българското общество.

"Добрите новини са свързани с възможността и оценката, която гражданските организации дават на правната рамка. Има създадена институционална основа гражданите да бъдат включвани в процеса на вземане на решения. Лошата новина е, че самите институции нямат капацитет да включват гражданските организации. Липсва и капацитет на самите граждански организации. Има много силно клъстериране на граждански организации в София за сметка на страната", обясни Панчугов.

Проучването показва, че хората нямат доверие на политиците. Според Панчугов липсва усещане, че интересите ни могат да бъдат споделени извън близкия семеен кръг. Към всички други се подхожда с недоверие.

"Над 66% от гражданите заявяват, че не са участвали в какъвто и да е процес, свързан с гражданска активност. Като общество сме абсолютно неспособни да виждаме съюзници в другите около нас. Около 40% от тези, които казват, че биха направили нещо, всъщност биха отишли да гласуват. Други опити за натиск върху политическата система са почти непознати на гражданите", посочи политологът пред Bulgaria ON AIR.

Замеряме се с решения и обикновено се стига до замръзване на политическите позиции, без възможност за диалог и промяна, смята той.

По думите на Панчугов предложението на премиера Кирил Петков за свикване на КСНС по темата "Северна Македония" е безумно. По-разумно е да води разговори с политическите формации извън публичното пространство и да се търси компромис, отбеляза политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Приличаш ми на някой, който взима 15-20к месечно и се мисли за мултимилионер, честно казано. Изобщо не ме интересува къде живееш. Блоковете имат общи части около тях. Ама на тебе няма какво да ти обясняваме- ти си роден в резиденция. Прочее, и аз имам жилище в блок- целият последен етаж е мой. Частен асансьор. Гледка към планината, пълна идилия и тишина. 120м2 тераса. Та има блокове и блокове. Това, че си взел някаква си къщица в Драгалевци с 500м2 двор не е интересно. Има 100к такива хора.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданска активност е недефинирано понятие за България. Щеше да е добре първо да каже какво разбира под гражданска активност, а после да жонглира с думите.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска да каже военна дейност, подготвят ни
28
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Падна ми алуминиевата шапка и загубих връзка с кораба майка, след малко ще възстановя връзката с малките зелени човечета.
27
3
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Човекът е ангел с едно крило. Ако хората не се прегърнат, няма да полетят,,,,
26
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Един местен се оплаквал на чужденец: - Тук - в българия нищо не расте, нито пшеница, нито картофи, нито краставици, абе нищо! - А, ако се засади ръж? - Е, това е друга работа! Чужденаца се замислил и рекъл: -Ами как ще се засади ръж, след като над 65% от външнотърговските банки са гръцки?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само мърморковци!Или коментари като в Ганковото кафене!
24
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо в щвеицария за всичко се прави референдум и се пита народа а в българиябягат от тези щекотливи теми влизаме в нато и ес като на селска свадба шенгензаменяме лев за евро межд специалисти ни съветват да не го правим а *** налисме много отворени никои не слушаме проектът 3 морета ам бази в българиярудодобивът и концесията и др.
23
2
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Та Българио... Мила моя Родино... Българино... навлизай със скорост на Светлината в новите - Конопените технологии, за да си възвърнеш отново Прекрасната, Първа Вселенска Цивилизация на Майката Земя!... Какво правите по София, Пловдив, Варна и големите градове?... Върнете се по селата, по земите на нашите деди. Отглеждайте Коноп. Направете заводи за конопени дрехи, обувки, пластмаса, гориво, храна, лекарства от Коноп, играйте ХОРО и пейте заедно в ХОР и възстановете Рая на Земята - България!
22
3
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Озеленяването на България ще дойде след връщане на българската традиция каквато е била преди 1944г Нашите деди са отглеждали Коноп! Това е растението от което се произвеждат 40 хиляди най - различни продукта. Дрехи, Пластмаса, Гориво, Олио, Храна, Лекарства. Паксостта която направи Петрола, Нефта и Газта по планента земя е сравнима с пакостта която направиха Колхозите - ТКЗСетата на Балканите - изкорениха Българина да бъде собственик на своята земя..
21
1
 
5
 
! Отговори
Обществено зает преди 1 година
Ами направете бой с камъни по депутати да видим кой няма да участва.
20
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Преди много години един приятел - готвач разправяше: "Ако пържолите не се продадат, се правят шишчета. Ако шишчетата не се продадат, се мелят на кебапчета и кюфтета. Ако кебапчетата и кюфтетата не се продадат, се прави супа топчета. Та каква е разликата от по времето на Соца и Сега? Питам? Иззеха земята на Българина и си направиха Колхози. Сега земята на нашите дядовци и баби се рендува... Та от пържоли към шишчета и кюфтета и накрая супа топета....
19
0
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Оценявам съм ти мненията, но тука не си прав. Не всичко е чистене. Пример- милиони бюджет за озеленяване си стои неусвоен, защото етажните собствености до такава степен нехаят да съберат 20 подписа и някой да ги входира, че направо е срамно. Нямам имот в голям блок или подобно, че да се включа, но около нас е красота, накъдето и да се обърнеш откъм зеленина. Около едното нас (в блока в София). Около другите 2 нас- същата работа (вилата и къщата ни).
18
2
 
3
 
! Отговори
Таратутлек преди 1 година
Моше! Искам да те питам нещо - къде раздават хонорари за заяждане по форумите? Можеш ли да ме светнешкак да се включа и аз? Обещавам да се науча да бълвам змии и гущери почти като теб и другите ти колеги. Предлагам 15 (петнайсет)% комисионна По-нагоре не качвам! Само не ми казвай, че се занимавате с това занимание благотворително, защото ще се трогна от ентусиазма ви.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой досега не е избягал в росия. Странно. А уж било много хубаво там.
16
2
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Българската история трябв да се чете с методите на чаровниците, щото бъка от хермафродитни византийчета, дето замитат пакостите на бащите си.
15
0
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Гласувай за Али Баба, така поне ще си сигурен, че крадците ще са само 40!
14
6
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Няма защото българина е мързелив! Може по цял ден да си троши колата, но да обиколи 5 етажа за да направи подписка и да я входира в общината е твърде много работа за него! Ще мрънка, ще псува, ще се оплаква, но няма да се обади по телефона н институция, няма да прати снимки или да напише писмо! Всички чакат нещата да се случат от самосебе си или ако може някой будала да го свърши вместо него! Ако дори ти организираш подписка масово отказват да се подпишат защото ще е за добро и на съседа!
13
5
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Като не искаш в ЕС и НАТО- ето ти майка Русия. Чака те с отворени обятия. С минимална там можеш да си купил литър олио и кило боб. А най-смешното е лаячите къде бягате- да слугувате в ЕС.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакъв смисъл . Никой не вярва вече че ще има референдум за ЕС нато и еврозоната затова хората бягат . За да не връщат дълговете на запада заради липсата на референдум по въпроса. Важно е дали в бъдеще ще се търсят га.щ.и зара или ще се търси петрол и газ . От това търсене зависи и цената на еврото лева и рублата.