Експерти: Постигна се мнозинство за приемането на френското предложение

Щом РСМ не го харесва,значи е добро за нас, коментира Керемедчиев
23 юни 2022 22:46, Петя Славова
27

Правителство ще се състави много трудно със следващите три проучвателни мандата. "Ясно е, че първият мандат на "Продължаваме промяната" ще се провали и вторият на ГЕРБ-СДС ще бъде върнат. Вероятността БСП и ИТН да осъществят мандат клони към нулата", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "Денят ON AIR".

По думите му от "Продължаваме промяната" ще са обидени на БСП и ИТН и затова няма да влязат в преговори, а директно ще искат да пристъпят към избори.

Още по темата

"Честно е, че ще има избори. На практика тази формация се събра, за да свали ГЕРБ. Ако те бяха обявили това за победа и да си кажат: събрахме се, нямаме никакви допирателни, целта е постигната, ГЕРБ е махнат от власт – хайде да се прелегитимираме. Не, това не се случи и защото не се случи, тръгна камъкът да пада свободно", посочи политическият психолог проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев определи като националното предателство "небрежния начин, по който премиерът Кирил Петков прехвърли отговорността от Министерския съвет на Народното събрание" за приемането на т.нар. френско предложение за стартиране на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС.   

"По Конституция Министерският съвет е този, който определя и ръководи външната политика на държавата, а не Народното събрание. Да пращаш предложението директно в НС и то да стои там 6 дни, без да го гледа външна комисия – за мен това е национално предателство. То не е свързано само с отношенията на РСМ и България, а е написано, че двете споразумения (Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за добросъседство с България) влизат в преговорния процес", обясни бившият зам.-външен министър.

Проф. Христов сподели своето впечатление от стратегическото решение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи публично френското предложение и да нарече премиера Петков "страхливец".

"Така той даде много добър знак към ЕС и САЩ и тези големи сили позитивно се настроиха към него и политиката, която може да провежда ГЕРБ. Темата бе приоритет на ГЕРБ във връзка по време на българското председателството. Така той хвърли ръкавица на Македония. Тази последователност ме изненада и беше много правилно", смята политическият психолог.

Бившият зам.-външен министър в студиото е категоричен, че щом Северна Македония не харесва и отказва да приеме френското предложение, следва, че то е обезателно добро за нас.

"Оттук нататък преговорният процес не става между България от една страна и Северна Македония и Албания от друга, а между ЕС и двете кандидат-членки. Всяка глава се отваря и затваря, а те са 35. Главата за правата на малцинствата се отваря първа и се затваря последна. Като се има предвид, че преговорният процес ще е поне 10 години, означава, че България ще има възможност 36 пъти да наложи вето", изтъкна Керемедчиев.

Според него заседанието на парламентарната външна комисия, на която бе приет проектът за решение на "Демократична България" за френското предложение, показва, че в Народното събрание има мнозинство за приемането му.

"Ще има такова гласуване на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и ДБ за вдигане на ветото и стартиране на преговорите", прогнозира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама по какво е експерт тоя пенкилерстващ?!?!?! ама той от всичко разбира като нойзи цветков и сие хахахаха АМАН БЕ ОТ ТИЯ АМАН!
20
5
 
7
 
! Отговори
Съжалявам ама.... преди 1 година
Христова и другия играят като експерти на герб ,дори като я видя по телевизията местя канала ! Как пък един не каза ,че Петков беше обявен за нац.предател защото е обсъждал различни варианти със ЕС комисаря от итн и герб и дпс ! Итн се отцепи а герб веднага внесоха вот на недоверие ...е Петков много правилно даде въпроса за Македония да се реши във Парламента ,вместо всички да го обвиняват напълно несправедливо ! Да видим сега какво предателство ще извършат тези които го обвиняваха !
19
4
 
7
 
! Отговори
Баба. преди 1 година
Албания ще погълне Македония и части от България,за да си спомняме за Евреюпейския "съюз".
18
2
 
8
 
! Отговори
5555 преди 1 година
Тази набедена психо на пълния с хора площад пред НС вподкрепа на ПП каза"Това не е Българие!"Това е нейната злоба и обективност!
17
2
 
13
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Представителя на България, от трибуната на ООН: - Когато българският цар Самуил, с цялата си войска се върна от Охрид, след битка с византийците, през 1004г. край Скопие, ние си свалихме дрехите и се хвърлихме в езерото, за да отмием натрупалия се прах от дългите походи. Когато излязохме от водата, видяхме че македонците са ни свили всички дрехи. Скача представителя на Македония: - Протестирам! Нас тогава изобщо ни е нямало там. Българския представител: -Благодаря, ето това исках да докажа.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както виждате националистите от Албания, Република Северна Македония и Сърбия си искат инициативата "Отворени Балкани" също така наричана "мини Шенген" и не желаят влизане в ЕС.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типична манипулация. Макетата се правят на недоволни и ехидно ни се смеят защото знаят, че ЕС нищо няма да ги кара да изпълняват. Ние, поради особеностите на народопсихологията ни смятаме, че щом е зле за тях , е добре за нас. Политиците ни го представят за супер изгодно и се обединяват около предложението. Накрая ще се ****ни с 200.
14
2
 
10
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименкостя това не е коз..Шрьодер натиска да се вземат решения по външно-политически с квалифицирани...успокоявате се,че ще отнеме време,ами ако не отнеме?26 срещу България,...мразената България...мразят Народа ни заради елементарни гелосани ганчовци,писна ни,..минавате граници хора...писна ми,доган-пеевски и боко закопават България тотално братя!!!за да крадат и да са богати с нашите и на ЕС пари!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
× преди 1 година
Мнозинство от предатели. Всичките с БКП корени. Да бъдат проклети шумкарските изтърсаци
12
2
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
димка,отклоняваща вниманието на хората от предателството на славуца избирателите си и "суверена",френското председателство свършва...и димката свършва,чехите са тарикати...и ще ни прецакат,за пореден път,заложени троянски коне на кгб като пеевски,борисов,холограмата от левски-г ни предадоха...жалкото е че и резиденто ни го направи,а излъга толкова много хора...предаде толкова много хора,Избори и умната Братя...от 30 г. се спъваме в тикви и 50 лв от пеевски,ограбени от теб,прогонват децата ти роб
11
3
 
16
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Доста инфантилно ми изглежда "щом македонците го отхвърлят то е добро за нас" . Македонците са истеризирани анти-българи който не са адекватни, НО това не означава че всичко в предложението е добро за нас. Бойковата бодрост да приеме френското предложение не е плод на никакви анализи (затова Петков не съм му фен е прав че това трябва да мине през външна комисия) . Баце кога го обсъдихте в ГЕРБ предложението, никога нали !? Така реши от джипката и давай да направим четка на ЕС за индулгенция...
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дигнем ли ветото губим единствения ни кос. Нямаме други. Донякъде езика остава защото може да го пишат македонски, патагонски или друг но личи че е български и не може да се скрие от книгите, песните, документите. Историята по-лесно се фалшифицира с пропганда и като лъжат че сме татари фашисти и др. върви доказвай че нямаш сестра.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ИТН и Възраждане са против, а БСП пас.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакво мнозинство. Хората у нас си казват направо, че не искат крадци на история и главорези в тяхната компания. Зорът е да бъдат натикани шиптарляци и македонисти в кюпа, с цел да бъда ползвани за гласуване на важни решения и да се позакърпи окъсания имидж и на ЕС(ЕС).
7
5
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ое малко ще почнат да ни убеждават "анализаторите"че се борим да станем ...македонци...ами не бре те искат да влязат в дома ни...имаме условия!да не крадат...да не обиждат...божии,вие димки и локуми,хвърлихте България на кучетата да обслужите путин,и нас къде ни акъла...чалгар-пУтриот...азис по-добре,подобни ни манипулират и объркват...имат схеми заложени от десетилетия кгб...и ползват наши ур.ди да ни предават,като тази
6
3
 
12
 
! Отговори
ленторезач преди 1 година
Лойко е спец само по резане на ленти И после почват ремонтите и ремонтите на ремонтите итн итн.
5
4
 
9
 
! Отговори
Не, преди 1 година
няма сделка с креттеноиди. шиптариянци и северни македоноиди нямат работа в ЕС, докато не се научат на история и не си я признаят писмено.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko казвай маке друже
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава излиза, че и без френското и без договора България можеше да наложи вето 36 пъти в преговорите Излиза според тия калинки че са загубени само ценни 5 години за да може ГЕРБ да блокира РСМ и Албания а Лойко се прави на стратег на НАТО.
2
7
 
19
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Национално предателство!