ДБ влязоха на среща с Радев: Българската политическа класа не знае как да си говори

Те са единствената партия от управляващата коалиция, която се яви за консултации
28 юни 2022 10:52, Нели Христова
19
ДБ влязоха на среща с Радев: Българската политическа класа не знае как да си говори
Снимка: БГНЕС

След "Има такъв народ" във втория кръг на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев продължават с представители на "Демократична България".

ДБ станаха единствените от трите партии в управляващата коалиция, които дойдоха на "Дондуков" 2. "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да разговарят с президента преди приемането на актуализацията на държавния бюджет. Те ще поискат ден за консултации след сряда.

При държавния глава дойдоха лидера на ПГ на ДБ Христо Иванов и съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов.

Още по темата
"Няма нужда да дискутираме колко сложна е обстановката. Българите в своите тревоги очакват политиците да вземат адекватни решения и усилия от страна на институциите, за да бъдат решени техните проблеми. За нас е изключително важно да работим така, че България да не остава в периферията на ЕС. А това изисква последователна външна политика", заяви Радев.

По думите му, има един фундаментален въпрос за решаване - съдебната реформа.

"Много е важно да се намери баланс при съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои много работа в следващите дни да се приеме бюджета и да се постави законодателна основа за плана за устойчивост. Така че аз разчитам на вашата политическа зрялост и опит да се намери този баланс. Но голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка и има ли потенциал това Народно събрание да формира ново правителство", добави президентът.

Христо Иванов заяви, че очертаните кризи, в които се намира страната, показват, че тези консултации са антикризисна мярка.

"След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект - на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, консултациите ще се случат съдържателно и с участието на всички", допълни той.

По думите му, от гледна точка на ДБ е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат.

"Той е най-натоварен с очаквания. Много е важно да се продължи фокусът върху съдебната реформа, но трябва да има и широко съгласие за провеждането й и без него тя не може да се случи", категоричен бе Христо Иванов.

Лидерът на ПГ на ДБ каза още, че българската политическа класа не знае как да си говори.

"Някакви бързи рецепти не мога да кажа, че имаме", заключи Иванов.

Малко по-рано от ИТН поискаха от държавния глава да разсекрети КСНС за Република Северна Македония от януари. Държавният глава от своя страна обясни, че не иска да компрометира свободата на изразяване при следващите консултативни съвети.

До момента на среща при Румен Радев са били още ГЕРБ-СДС и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП също бяха поканени за разговори на "Дондуков"2, но не приеха поканата на президента заради заседанието на бюджетната комисия.

Очаква се да бъдат насрочени други дни за консултация с депутатите от ПП и БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари