Експерти: Радев напоследък показва радикално поведение

Има подготовка за предсрочни избори
30 юни 2022 11:08, Росен Стойчев
15
Експерти: Радев напоследък показва радикално поведение

"Преговорите ще продължат, но пред преговарящите е изсипан един огромен проблем в последния момент, който те не са очаквали. Преговорите ще бъдат много затруднени, защото зад тази на вид дипломатическа и външнополитическа битка, прозират битки на икономически лобита.
Още по темата
Всички имат определени икономически интереси. Опозицията ще бъде заинтересована повече от избори, отколкото от продължаване на работата на правителството. Така че се върви към избори", коментира политологът проф. Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Според политолога Милен Любенов проблемът не е в преговорите между политическите партии, въпросът е дали ще се намери мнозинство, което да подкрепи кабинет на "Продължаваме промяната". Той добави, че към днешна дата това изглежда малко вероятно.

"С оглед на събитията от последните дни, мисля, че всички политически партии се готвят за предсрочни избори. Дори да приемем тази хипотеза, че би се сформирало правителство с мандата на "Продължаваме промяната" с подкрепата на независими народни представители, неговият хоризонт ще бъде кратък. Така че перспективата предсрочни избори изглежда най-вероятна", каза Любенов.

По думите на Любенов президентът бърка българския конституционен модел с френския, където президентът е този, който посочва премиера. Политологът добави, че миналата година е имало предварителни разговори между Радев и "Продължаваме промяната", но Петков много бързо се е еманципирал. Той разясни, че в момента емоцията е много висока, а когато емоциите надделяват, вотът става непредсказуем, така че тези избори могат да поднесат големи изненади.

Според проф. Пиргова премиерът е действал по този начин по две причини - или е зависим, или е много емоционален и неиздържлив, а и при двата случая той показва, че повече не може да бъде министър-председател. Тя обърна внимание, че това действие на Петков е разтърсило парламента из основни.

"Президентът Радев показва доста радикално поведение напоследък. Той отхвърля политиката на "Продължаваме промяната" и изобщо на коалиционните партньори. Оставя по-добър диалог с "Има такъв народ" и донякъде с "Възраждане". Едно служебно правителство ще се опита да върне много назначения, да се утвърди много повече от предишни служeбни правителства. Президентската линия е борба с корупция и радикално решаване на въпроси в съдебната система, което правителството не показа. Правителството показа реваншизъм и към бившите служебни правителства", отбеляза проф. Пиргова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентската линия е на налагане политиките на Кремъл. Самия той е проводник на руската корупция на най-всоко ниво.
8
2
 
6
 
! Отговори
Цялото объркване преди 1 година
Идва от това, че още не сме разбрали в крайна сметка каза ли Радев че Крим е руски или не каза това.
7
2
 
7
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Тази политоложка е тотална Бесепарка!!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Does.bg преди 1 година
Къде бе братчета, изчезна истинския N 3. Стига трихте коментари. Живота е многолик. Дръжте се като професионалисти.
5
2
 
10
 
! Отговори
А бе, N 3 преди 1 година
Що се пенявиш? Комунистите във всичките им разновидности, отдавна трябваше да са на бунището на историята. В България те още управляват, държат цялата икономика, а и акъл дават.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев по скоро показва двулично поведение. Вчера едно говори пред НАТО друго пред Българските медии. Когато подкрепя разширяването на НАТО от към скандинавието, тогава не вкарва България във война. Когато трябва да се помогне на Украйна - тогава се вкарва България във войната. Друг случай на двуличие беше Македонския въпрос - никой не разбра какво защитава - и той какво направи за да си решим сами проблема вместо ЕС да ни го решава...от 5 години е Президент, от 5 години забатачваме проблема.
3
6
 
13
 
! Отговори
Идва му акъла преди 1 година
Да заложиш на комунистически еднодневки... Не беше много държавнически. А БСП-червената червива партия на крадците на прехода окончателно се доказаха и като антибългарска проруска фашистка и терористична организация.
2
4
 
9
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Радев е като селската лека жена- всеки говори за него и го съблазнява, а той си върти зад.ка. Пристава на тоя пристава на оня. Одумва тоя, одумва оня. Всеки го ухажва, ако не му пристане му пуска злобно нещо зад гърба.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът ще направи ли съдебната реформа със служебното си правителство?