Преговори за нов премиер преди връчването на мандата

Продължава диалог за ново правителство
30 юни 2022 16:03, Росен Стойчев
19
Преговори за нов премиер преди връчването на мандата

Без промяна в позицията на БСП приключи едночасовата среща с премиера в оставка Кирил Петков.
Още по темата
Така засега преговорите за кабинет с "Продължаваме промяната" няма да се възстановят след решението за изгонване на 70 руски дипломати, съобщи Bulgaria ON AIR.

Малко повече от 24 часа преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат на "Продължаваме промяната", преговорите за коалиционно управление с БСП са в задънена улица.

"Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата за преговори, когато има друг премиер. Ще си решат въпроса сами. Не се месим, казахме, че е неприемлива кандидатурата му", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

Петков призна, че е допуснал грешка, но изрази оптимизъм, че все пак има място за диалог.

"Хубавото е, че диалогът продължава. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията. Всъщност решението трябваше да си излезе от и в съответствие с институциите, които са работили по тази теза. За да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо", посочи премиерът в оставка Кирил Петков.  

Нинова обясни причината за вчерашните си твърдения.

"Казахме "еднолично", защото Министерският съвет не е вземал такова решение", каза тя.  

От "Продължаваме промяната" все пак признаха, че ще се обсъдят и други имена за премиерския пост, но решението ще е общо.

"Имаме си изпълнителен съвет в партията. Това са много хора, които трябва заедно да помислим. Въпросът оттук-нататък е да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение", коментира Петков.  


Кой ще бъде предложен за кандидат за премиер с първия проучвателен мандат трябва да бъде решено до утре следобед, когато президентът ще го връчи на "Продължаваме промяната".

Партньорите от "Демократична България" също очакват името на кандидата на "Продължаваме промяната", за да преценят дали ще го подкрепят.

"Ще направим всичко възможно, спазвайки принципите си, страната да не влезе в серия от избори. Не сме обсъждали никакви имена. Това е право на мандатоносителя. В момента, в който те обявят техния кандидат за премиер, ние ще вземем своите решения", заяви депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такъв въжеигрсч като премиерКиро, който като ди науми нещо, обикновено необмислено, сам си го решава, а сетне се оправдава с ДАНС , МВнР, с коалиционните партньори, Ирена Димитроваи т.н., важи една американска ругатня: Go to your moth.. ..er!
14
1
 
4
 
! Отговори
нее преди 1 година
До Анонимен"Говори свободно английски"? Но българския е невежо подреждане на думи. който си няма езикова култура...
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се връща Борисов!
12
0
 
1
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
До АнонименИзвинявай, това на шега ли беше? Ти какви отстъпки си получил/а? Браво на тебе! За напомняне, в демокрация никой не "маха" никой, има си процедури. А обожаемия ти господин, е прекрасен за детски учител...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да има избори. Тъкмо ще се почисти парламента от ИТН
10
3
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Предлагам Лена Бориславова за нов премиер;))) Така или иначе и досега, тя управляваше зад кадър, пуснете жената, да се развихри;))) Нека видим при тази ситуация дали ще имаме същият тип министър-председател или Лена игра, за да го провали, подхвърляйки му грешни идеи, с идеята да сложи нейния, когото описаха с аристократско потекло;))) Но, нема смисъл от Стоенчо, щом мой да е направо Лена;))) инак ще гледаме същият цирк с други актьори;)))
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков се ползва с много голямо доверие от западните ни партньори. Точно защото е завършил Харвард, работил и учил в Канада и свободно говори английски успяваме да получим толкова много отстъпки от ЕС и НАТО. По-добре махнете русофилката Нинова и всичко ще си дойде на място.
8
3
 
10
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
Киро е най-големият русофил.Иска да обяви война на Русия, че да дойде Путин да ни завладее.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена Бориславова ще им хареса ли да седнат на масата итн и бсп:)):)):))
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгарите от БСП ще посрещната митинга на промяната. Ще се крият от народа като Чалгарите. Нинова е точно като Тошко Африкански: "Не съм врачка". Това казва на питащите, какво ще стане след това, което ще направят. Не е врачка, защото майммуната помнела 3 минути.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли е трудно,оня който не може да свърже две изречения на кръст Киро простото,да излезе и да заяви че няма да се кандидатира за поста премиер?Предполагам страстите в коалицията ще се поохладят и ще намерят трезво решение за нов такъв!
4
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
изчезваите докато не сте ни вкарали във воина със съседите заради ам провокацииизбори до дупка докато случим на хора
3
1
 
8
 
! Отговори
Клавдий Цезар преди 1 година
Корнелий Нинов иска да е премиер.Натам понамирисва...
2
0
 
14
 
! Отговори
Йезуитския коптор преди 1 година
Новият премиер пристига от Хаити. Спокойно бял е, ама носи черна душа.
1
0
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
АМАН ОТ ВАС ХОРАТА НЕ ВИ ИСКАТ ТЕ ЗА ВЛАСТ СА НАТИСКАТ