В НС продължава гласуването на актуализацията на бюджета

Дотук бяха гласувани данъчните промени
30 юни 2022 07:20, Петя Славова
0
В НС продължава гласуването на актуализацията на бюджета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Заседанието бе прекратено на 29 юни вечерта, заради закрито изслушване на премиера Кирил Петков и шефовете на служби зарад изгонването на 70 руски дипломати. Очаква се в четвъртък депутатите да продължат точка по точка. Дотук бяха гласувани данъчните промени, предава БГНЕС.

С нулева ставка ДДС от 1 юли (евентуално), ще е не само хлябът, но и брашното. Водещата бюджетна комисия вече одобри 0% ДДС за хляба и намалена ставка от 9% за парното и природния газ от 1 юли като антикризисни мерки. Изненадващо в пленарна зала се промуши и нулева ставка за брашното, въпреки че бе отхвърлена преди ден от бюджетната комисия.

Още по темата

Отхвърлено бе предложението за намален ДДС за плодове, зеленчуци и живи животни. Не бе прието и искането на ГЕРБ и след 1 юли да продължи облагането с 9% на доставките на бира и вино в заведенията, въведено заради пандемията през 2020 г.

Депутатите окончателно гласуваха да отпадне временно акциза за моторни горива - втечнен нефтен газ LPG и природен газ, както и за произведената топлинна и електрическа енергия. Мярката ще действа до 2025 г., уточнява „Сега“.

След три неуспешни опита при предишни гласувания на бюджети адвокатите най-после намериха подкрепа в парламента за съществено намаляване на облагането им. Вносителите от ИТН успяха да прокарат драстично завишение на нормативно признатите разходи за адвокатските услуги от 25 на 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: НСактуализациябюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари