Велев: Чакат ни 30-35% инфлация на годишна база

Това ще се случи, ако няма компенсации за бизнеса занапред
30 юни 2022 13:38, Йоана Цонева
28

Има ли все още шанс бизнесът да получи компенсациите, за които настоява? Работодателите излязоха с остра позиция за отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията на вчерашното заседание на бюджетната комисия.

Тези проблеми трябва да бъдат решение, защото иначе това събрание и всички вътре ще станат непотребни. Това правителство с този премиер ни излъга два пъти - в средата на март и май, че ще намерим заедно средносрочно решение, както другите европейски страни, за компенсиране на свръх високите цени на електроенергия. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му при нас сметките са по-добри от в другите европейски страни, а причината, че не се търсят решения са или некадърност, или желание да се крадат парите на хората.

"Ако няма компенсации занапред, цените в магазините ще скочат още веднъж, два пъти, тоест 30-35% инфлация на годишна база. Това ни чака - обедняване, изпепеляване на спестяванията, загуба на конкурентоспособност на индустрията и на работни места", смята Велев.

Той информира, че са дадени разчети на всички депутати.

"Правителството не внесе предложение, както бе обещано. Внесохме го ние. Припознаха го почти всички парламентарни групи, внесоха го. След това БСП и "Продължаваме промяната" го оттеглиха. При гласуване в комисии коалиция не подкрепи предложенията на ГЕРБ, ДПС. Сега ние оставаме един ден преди 1 юли, при цени от порядъка на 600 - 700 лв. за мегаватчас, без програма за компенсиране", информира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него при компенсиране на цените по схемата, която те са предложили, в държавната енергетика за годишен период ще остане печалба от 1,5 млрд. лв.

Велев отбеляза, че това е 5-7 пъти повече от обичайна година, а ако не се прави компенсиране, печалбата ще е над 5 млрд. лв.

При въпрос дали са получени компенсации за последните два месеца, той уточни, че за май те са получени, но че е още рано да се каже за юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази зима ще е доста интересна
20
0
 
0
 
! Отговори
Драйфус преди 1 година
Този като го видя и винаги ми се драйфа. Един от най-противните и продажни натегачи.
19
1
 
4
 
! Отговори
опала преди 1 година
Кво ви пука , нали искахте промяна . Заслужихте си я .
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали това е целта? Да смажете средната класа. Следва CBDC
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изпуснал е някоя цифра отпред - 1,2,3...
16
1
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
НЯМА страшно велев според тебе тука със 700лв се живее по добре от колкото с 1500евро вГермания тъйче кво мисли такъв продажен индивид не ни интересува
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един пазар се саморегулирал, саморегулирал, регулирал.... и накрая го и3дyxaли потребителите.Хич не ми харесва. Всички само отчитат инфалцията 15 -20, 30% вкарват ги цифрите даже в бюджета, и като ги напишат мислят си, че работа вече е свършена. А никой не се бори реално с инфлацията.
14
1
 
13
 
! Отговори
Eee преди 1 година
Кво стана с пазарната икономика и дето пазара сам се регулирал?Излиза, че няма такова нещо.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойде време да се прави нов блок в АЕЦ. Бизнеса ще си дадът ли печалбата безвъзмездно на АЕЦ-а ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнеса си повишава заплатите, прави печалби с порите от нашите данъци с които го компенсират егати нахалните. Държавата не е длъжна да плаща за некадърното управление на определени филми. За тази 1 година какво са направили да си подобрят енергийната ефективност ?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, чакам да фалира някоя фирма 2 години и да я купя и няяяма. Уж, ковид, уж инфлация...всички плачат никой не продава като фалирал. Продават, ама като преуспели и се питам: Имаше ли Вуте капа или немаше?!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера ми носят литър айрян кана за 6 лева, а чаша айрян е продават за 2. В него каква надценка са си сложили, при положение, че кофичка кисело мляко е 1 лев и останалото е вода. Продават с по 500% надценка и само плачат. Две кюфтета с картофи 10 лева , при себестойност 2 лева, ами стига сме им плащали и тока и заплатите на алибеговци и яхтаджии. Шефа на транспортна фирма пък си купува бугатита за по 2 милиона иначе само плачат
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много нагли... Досега бяха им намалили ддс-то за бирата и им плащаха 60% от заплатите, пък бирата стана за една година от 2 лева българската, на 4 лева ... Това си е 100% увеличение при положение, че държавата им плащаше и част от заплатите и част от тока и ддс на ресторантьорите
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги закръглим на 50%.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали сме във валутен борд докога ще се надуват цените от изкуствена инфлация, която е в пъти по висока от другите държави на ЕС и спекулация??????
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да питам, жената дето навлезе в дестска площадка с джипа може ли да я компенсират втори път, след като общината щяла да покрие щетите и е глобена само 20 лв. и утре ще кара там където детето ми пресича за училище, та това ви е държавата.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се вържем към рублата, да напуснем НАТО и ЕС и няма да има инфлация. САмо дето заплатите ще станат по 5 до 10 долара.
4
2
 
15
 
! Отговори
напротив, преди 1 година
тази и по-голяма инфлация ни чака,ако има т.н "компенсации". Това наливане на пари за щяло и нещяло докара повече от половината инфлация, то не бе 60/40,80/20,100/0 , ковид мерки ,съживяване на икономиката, все харвардски щуротии, някога някой е компенсирал дядо му , че градушка е помляла нивата и пак е имало реколта и са се отглеждали деца. лигавщините край нямат, здрав кръст и яка работа- това трябва!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака ни ситуацията като в Шри Ланка, следете кво се случва, все описват България, така е с всяка доларова неолибералния демонокрация
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е сигурно и сега е момента да наказваме всеки който си позволява да надува без да предлага по-високо качество или нещо друго в замяна, като се започне от оператори, банки и дребни фирмички дето си мислят, че млякото струва 3 лв., а то дори не е мляко.