Накъде след връчения мандат на "Продължаваме промяната"?

Защо ГЕРБ няма изгода да управлява и държи ли се Радев като класен ръководител?
1 юли 2022 18:12, Анисия Иванова
39
Накъде след връчения мандат на  "Продължаваме промяната"?
Снимка: БГНЕС

"В последните дни няколко пъти чухме заявки от представители на "Продължаваме промяната" и техни партньори, че е възможна смяна на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната". Коментираха се различни имена, но всъщност Василев отдавна беше по-възможна опция за смяна", каза политологът от "Галъп" Яница Петкова в извънредното студио на предаването "Директно".

Днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната".

Според Петкова кандидатурата на Асен Василев не е изненада. "Желанието за съставяне на кабинета в рамките на това Народно събрание е надделяло", допълни Петкова.

"Този път чухме 8 точки, върху които се съсредоточават. В последно време в пространството липсваше това ясно говорене. Дали ние сме съгласни с това, което ни предлага министър-председателят в оставка, или не, това е друга тема. Важно е за аудиторията да чуе и да разбере ясно какво предлагат политиците и какво предлага премиерът. Беше изречено с доста категоричен тон и интонация, която ни показва, че този път тези хора са решени да стигнат до конкретни действия", подчерта преподавателят по публична реч доц. Валерия Карадашевска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социологът от "ЕСТАТ" Иво Желев смята, че са възможни два сценария.

"Единият е по-логичен и той е след изчерпване на едноседмичния опит за съставяне на правителство, да отидем на предсрочни избори. Това ми се вижда по-закономерно. Има и друга хипотеза - възможно е нашите западни съюзници и партньори да упражняват силен натиск за съставяне на правителство в рамките на този парламент в тази кризисна ситуация. При това положение ние може да стигнем до определена стабилност, ако ГЕРБ и част от ДПС застанат зад това правителство", допълни Желев.

По думите на Петкова изказването на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, ни навява на мисълта, че може би е възможна подкрепа.

"В същото време виждаме, че и от страна на "Продължаваме промяната" беше начертана поредната "червена линия". Това поставя на централно място лидера на ГЕРБ, който няма намерение да се оттегли от своя пост. Нито Борисов, нито ГЕРБ имат интерес да управляват. Много добре за тях е "Продължаваме промяната" да продължи да действа и по този начин да се руши доверието към тях", поясни политологът от "Галъп".

Карадашевска не смята, че е имало изненада в изказването на Борисов: "Нито пък имаше изненада от изказванията, които чухме от "Продължаваме промяната" при приемането на мандата. Тези лидери продължават една линия, която през последните години те сами са си очертали и се движат по нея. За всички тях и за всички, които навлизат в политическия живот, би трябвало да се замислят какво могат да направят, за да достигнат до по-широка аудитория и да бъдат по-добре разбрани."

Яница Петкова е категорична, че Борисов търси начин да излезе от сянката и определенията, с които се свързва ГЕРБ.

А Желев коментира изгонването на 70-те руски дипломати така: "Конфликтът ескалира. Изгонването им беше неочаквано. Това е мащабно действие, което в нито една европейска страна не се е случвало в такъв размер. Оттук нататък Русия има две възможности - едната е да реагира сравнително балансирано и в най-лошия случай да затвори посолството. Затварянето на посолство не означава прекъсване на дипломатическите отношения. А ако иска да ескалира напрежението и да изпробва как ще реагира България - може би ще стигне до по-крайна крачка."

Той добави, че НАТО ще застане зад нас.

"Ние предприемаме знакови действия, сега очакваме да видим какво ще получим като отговор. България има посолства по света, където посланикът е градинар. Смятам Русия за агресор, обаче изгонването на 70 дипломати поставя посолството в невъзможност да работи. Митрофанова беше права за едно нещо в изказването си - това са руски служители, вие какво очаквате, за кого да работят. България има едно малцинство от 70-80 хиляди души руснаци", припомни социологът.

Преподавателят по публична реч сподели, че този тип говорене няма място нито в Народното събрание, нито пред медиите.

"Президентът преди се караше на ГЕРБ, сега прави забележки на други. Той се държи като класна на политическите партии. Ще имаме ниска избирателна активност", лаконичен бе Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните спасители окрали Б-я
28
0
 
3
 
! Отговори
От трън та на глог преди 1 година
С тази усмивка ми прилича на един зелен дето откраднал коледата!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Мисля, че Централният софийски е добра дестинация за тях
26
0
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Най-далеч - до кривата круша. Оттам нататък е езерото - с по един воденичен, тежък и най-тежък камък.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накъде?! Ако тия направят правителството най-добре към Терминал 2 и да си ходим, че тука няма да се живее вече.А най-добре е цялата тая ПП *** да вземе дружно да се хване за ръце и да си ходи!!!!!!!
24
0
 
9
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 1 година
Аз ли не разбирам??? Правителството падна заради Василев, те го предлагат за премиер и той се съгласява!!!!! Има нещо много сбъркано в тези момчета!! Нарочно ли го правят или верно са толкова не остри! А и от днес топлата вода и парното са с близо 50 % по скъпи и той се хили като луд?????!!
23
0
 
8
 
! Отговори
Топтан преди 1 година
Топтан ще си ходят барабар с Радев тоя път . Май .
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как накъде, продължаваме падането, вече още по надолу от дъното!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжльо и брат му вън от Б-я. Виде се колко милеят за Б-я и колко за лобистките си интереси. Пак гласувайте за тях, ако искате!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как накъде? ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПЕША.
19
0
 
11
 
! Отговори
3737 преди 1 година
Много усмихната тук Асена. Ама изглежда като селска тьотка получи награда като ударничка в селското ТКЗС. Да ги разкарвате тези сополи.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските граждани ще бъдат обслужвани от украинското посолство в България.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сансон - тоя пък... Пихте си хапчетата, руски ***, жегата не ви понася днес.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захари Стоянов, ако можеше от стената да проговори, щеше директно да каже на радевия чорап: "Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му."
15
2
 
12
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Погледнете ги тия двамцата какви противни и жалки карикатури са .Лицемери ,не могат да се понасят но ухилени до ушите дебелашки лъжат,,името на гражданите".Гнусни,отвратителни безсрамници
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Храбрият шивач - седемдесет с един удар"
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изхода е ей там...
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как накъде, нанякъде отвъд дъгата...
11
3
 
9
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Как накъде?.... Към изхода!
10
3
 
18
 
! Отговори
Логика да дрънка преди 1 година
Свалят ги за неуспешна финансова политика, те слагат финансовия за премиер? Логика, която само ПП може да има. Дизелът е 4 лв, инфлацията - поне 50%.